Șofer de camion, inculpat după furtul cuprului de 200 mii euro Recomandat

Șofer de camion, inculpat după furtul cuprului de 200 mii euro

Detalii în șocantul caz al furtului de cupru din Cluj, cu prejudiciu de sute de mii de euro: containerul în care se afla cuprul pudră a fost golit cu păstrarea sigiliului intact, iar marfa a fost furată cu motostivuitorul, noaptea.

Faptele s-au petrecut în august, iar unul dintre inculpați e chiar șoferul camionului. Astfel, în 17 august șoferul s-a prezentat cu capul tractor la sediul firmei angajatoare pentru a prelua semiremorca aparţinând persoanei vătămate, în care era încărcată cantitatea de 25 tone de cupru pudră, în valoare de 200.000 euro, pe care trebuia să o transporte la terminalul de mărfuri.

Este a 30-a comandă a beneficiarului prin intermediul acestei firme de transport, dar prima cu valoare însemnată, toate comenzile anterioare având valori mici. Pe drum, inculpatul CN ar fi efectuat trei opri neprogramate, respectiv prima, pentru a repara o pană survenită la unul dintre pneuri, a doua, pentru a respecta timpii de odihnă, iar cu privire la a treia, nu a dat detalii centrului de transport al beneficiarului. Această ultimă oprire ar fi avut loc în comuna Poieni din Cluj, într-o parcare situată în apropierea unui restaurant aparținând inculpatului Boca Olar BO şi a unui service pentru camioane, unde autocamionul ar fi staţionat în intervalul 21:34 – 23:04. În baza unei înţelegeri prealabile, inculpatul Sebastian Humaciu (HS) s-a deplasat la faţa locului cu un alt camion, pus la dispoziţie de către CN. La intrarea în parcare, inculpatul HS ar fi asigurat un paznic că a vorbit cu patronul (în speţă, imobilul aparţinea societăţii inculpatului BO) şi că i-a permis accesul, după care, cu ajutorul unui motostivuitor aparţinând tot inculpatului BO, ar fi descărcat cele 25 de tone de cupru pudră în camionul cu care a venit. Pentru a săvârşi pretinsa faptă, inculpaţii CN şi HS ar fi tăiat şi re-ataşat, printr-o improvizație efectuată într-un loc care nu era vizibil fără o verificare atentă, cablul vamal de pe semiremorca în care erau încărcate cele 25 de tone de cupru. La faţa locului, în urma unei înţelegeri prealabile cu HS, s-ar fi aflat şi inculpatul Mircea Nistor (NM), care urma să-i ajute pe cei doi să valorifice bunurile sustrase.

Inculpatul CN ar fi condus autocamionul până în vamă, unde în 19 august în jurul orei 00:50, semiremorca a fost predată reprezentantului terminalului CFR, care a constatat că, în aparenţă, sigilul de pe uşi era intact. În continuare, semiremorca a fost încărcată pe o garnită de tren, fiind transportată pe calea ferată în Germania, unde a ajuns în dimineaţa zilei de 23 august, fiind preluată de un alt camion. La destinaţie, reprezentanţii persoanei vătămate au constatat că semiremorca era goală. După o verificare mai amănunţită a cablului vamal, aceştia au constatat că există o tăiere şi o re-ataşare, printr-o improvizaţie, un şurub, la nivelul cablului, efectuată în spatele unui panou, într-o zonă care nu era vizibilă fără o verificare atentă.
În acest timp, inculpaţii CN şi HS ar fi revenit în parcarea din comuna Poieni, unde i-ar fi aşteptat şi inculpatul NM, după care s-ar fi deplasat în Bucureşti cu camionul în care era încărcată marfa pretins sustrasă. Inculpatul NM ar fi fost cel care a negociat vânzarea celor 25 tone de cupru la preţul de 28 lei pe kg. Astfel, în 19 august în jurul amiezii inculpatul NM, împreună cu încă 4-5 persoane, s-ar fi deplasat la sediul unei firme, ocazie cu care a primit suma de 510.000 lei şi 60 de bănuţi de aur cu tilu de garanţie până la plata diferenţei de preţ, ce urma să aibă loc peste două zile. Banii au fost găsiți într-un diplomat îngropat în pământ, detalii mai jos.

Marfa ar fi fost descărcată în curtea cumpărătorului, iar peste două zile martorul ar fi încasat de la cumpărător suma de 800.000 lei.
Audiat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, inculpatului HS a declarat că, pentru ajutorul dat, inculpatul CN i-a promis suma de 20.000 euro, pe care a şi primit-o după trei zile de la inculpatul NM. ”Premeditarea şi îndrăzneala cu care inculpaţii au convenit asupra săvârşirii faptei indică o predispoziţie a acestora cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra patrimoniului, având un scop bine urmărit, şi anume de a dobândi în mod facil diverse bunuri care pot fi valorificate ulterior în bani”, a apreciat judecătorul de drepturi și libertăți care a judecat propunerea de arestare preventivă, conform motivării deciziei obținute de actualdecluj.ro.

Inculpaţii HS şi BO au mai fost condamnaţi penal în Italia şi Germania. Cu privire la inculpatul NM, cu toate că nu are antecedente penale, instanța a considerat că acesta a avut o contribuţie foarte importantă la valorificarea mărfii sustrase, prin aceea că a asigurat intermedierea tranzacţiei de vânzare a mărfii în cauză, contribuind în mod esenţial la dispariţia bunurilor în aşa fel încât să nu mai poată fi recuperate de către persoana vătămată. ”Trebuie observat că, pentru a se asigura că organele de poliție nu vor stabili o legătură între aceștia și cuprul vândut (cumpărătorului-n.red.), inculpații ar fi apelat la un număr mare de intermediari, care nu se cunoșteau între ei”, a mai apreciat instanța. (stiridecluj)



schmitz ecoflex video


schmitz gotha video

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.