Parlamentul European, dezbateri după ce 60 de șoferi de camion au fost „exploatați” de patron Recomandat

Parlamentul European, dezbateri după ce 60 de șoferi de camion au fost „exploatați” de patron

Într-o zonă de servicii din apropierea orașului german Frankfurt, peste 60 de șoferi de camion (majoritatea din Georgia și Uzbekistan) erau în grevă de o lună din cauza condițiilor de muncă abuzive și a salariilor neplătite de către angajatorul lor, consorțiul polonez de transport Lukmaz, Agmaz și Imperia.

Parlamentul European a plecat de la acest exemplu și a dezbătut, săptămâna aceasta, situația șoferilor de camion dintr-o a treia țară care sunt exploatați de patroni. Detalii AICI

La jumătatea lunii martie, compania, care lucrează în lanțul de aprovizionare al unor mari multinaționale precum Volkswagen, și-a anunțat lucrătorii că nu vor mai fi plătiți.

Aceasta a fost picătura care a umplut paharul. Șoferii uzbeci și georgieni au încetat să mai lucreze și au blocat camioanele companiei în zona de service din Germania, așteptând să fie plătiți pentru perioada în care au lucrat pentru grupul logistic polonez.

Acolo, ei au improvizat chiar și cantine în interiorul remorcilor goale.


"Greva a fost singura opțiune pentru a ne schimba situația", se arată într-o petiție făcută la vremea respectivă de șoferi.

Plățile neregulate și mai mici decât cele promise, lipsa unui minim de 45 de ore de odihnă, dificultatea de a obține zilele libere convenite și nopțile de dormit în cabinele camioanelor lor au fost doar câteva dintre condițiile în c are lucrătorii migranți au muncit timp de luni de zile. În condițiile în care au fost angajați de Agmaz.

"Suntem tratați ca niște sclavi", a declarat pentru ziarul Frankfurter Allgemeine un șofer georgian în vârstă de 44 de ani, care își întreține cele două fiice, soția și părinții în Georgia.

În Vinerea Mare (7 aprilie), compania a încercat să recupereze camioanele cu forța - fără succes, datorită prezenței poliției și a sindicatelor.

Pe larg AICI

Acesta a fost contextul în care Parlamentul European a lansat dezbateri despre „Salvgardarea mobilității forței de muncă și a drepturilor sociale ale șoferilor de camion în grevă din țări terțe”. Rezultatele sunt așteptate să apară într-o rezoluție.

 


ETC IVECO GALATI


STAREA TRANSPORTURILOR-RADU DINESCU

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.