Parlamentul European, dezbateri după ce 60 de șoferi de camion au fost „exploatați” de patron Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
- Video

Într-o zonă de servicii din apropierea orașului german Frankfurt, peste 60 de șoferi de camion (majoritatea din Georgia și Uzbekistan) erau în grevă de o lună din cauza condițiilor de muncă abuzive și a salariilor neplătite de către angajatorul lor, consorțiul polonez de transport Lukmaz, Agmaz și Imperia.
Parlamentul European a plecat de la acest exemplu și a dezbătut, săptămâna aceasta, situația șoferilor de camion dintr-o a treia țară care sunt exploatați de patroni. Detalii AICI
La jumătatea lunii martie, compania, care lucrează în lanțul de aprovizionare al unor mari multinaționale precum Volkswagen, și-a anunțat lucrătorii că nu vor mai fi plătiți.
Aceasta a fost picătura care a umplut paharul. Șoferii uzbeci și georgieni au încetat să mai lucreze și au blocat camioanele companiei în zona de service din Germania, așteptând să fie plătiți pentru perioada în care au lucrat pentru grupul logistic polonez.
Acolo, ei au improvizat chiar și cantine în interiorul remorcilor goale.
"Greva a fost singura opțiune pentru a ne schimba situația", se arată într-o petiție făcută la vremea respectivă de șoferi.
Plățile neregulate și mai mici decât cele promise, lipsa unui minim de 45 de ore de odihnă, dificultatea de a obține zilele libere convenite și nopțile de dormit în cabinele camioanelor lor au fost doar câteva dintre condițiile în c are lucrătorii migranți au muncit timp de luni de zile. În condițiile în care au fost angajați de Agmaz.
"Suntem tratați ca niște sclavi", a declarat pentru ziarul Frankfurter Allgemeine un șofer georgian în vârstă de 44 de ani, care își întreține cele două fiice, soția și părinții în Georgia.
În Vinerea Mare (7 aprilie), compania a încercat să recupereze camioanele cu forța - fără succes, datorită prezenței poliției și a sindicatelor.
Pe larg AICI
Acesta a fost contextul în care Parlamentul European a lansat dezbateri despre „Salvgardarea mobilității forței de muncă și a drepturilor sociale ale șoferilor de camion în grevă din țări terțe”. Rezultatele sunt așteptate să apară într-o rezoluție.
Video
Inzwischen stehen 55 Lkws in #Gräfenhausen. Nach wie vor keine Löhne. Die Polizei hat einen offiziellen Versammlungsraum abgesperrt. @_verdi-Kraftfahrerkreise waren heute vor Ort. Die #Betriebsseelsorge und der @dgb_news versorgen die Kollegen mit Lebensmitteln.@FNV pic.twitter.com/XORYkjbO4t
— Faire Mobilität (@FaireMobilitaet) March 31, 2023