Modificare ASF la cererea UE: Tarifele RCA, în funcție de firma de asigurare și canalul de distribuție Recomandat

Modificare ASF la cererea UE: Tarifele RCA, în funcție de firma de asigurare și canalul de distribuție

Autoritatea de Supraveghere Financiară a psu în dezbatere publică  un proiect de Normă pentru modificarea și completarea Normei A.S.F. nr. 20/2017 are în vedere abrogarea sau modificarea prevederilor acestui act normativ ce nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și/sau fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075

Documentul AICI

Autoritatea de Supraveghere Financiară emite următoarea normă:

Art. I. – Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 624 din 1 august 2017, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

  1. Preambulul se modifică și va avea următorul cuprins:

 „În conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. b), art. 3 alin. (1) lit. b) și ale art. 6 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 17 alin. (2) și ale art. 43 alin. (1) lit. a) - h) și j) - n) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, 2 / 3 având în vedere prevederile art. 104 - 107 și art. 114 din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activității de asigurare şi reasigurare, cu modificările și completările ulterioare,”

  1. La articolul 4 alineatul (1), litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:

„d) nota de fundamentare, care să cuprindă tarifele de primă pentru primii/următorii 3 ani şi metodele actuariale de calcul utilizate pentru stabilirea tarifelor de primă;” 3. La articolul 10, alineatul (5) se abrogă.

  1. La articolul 11, alineatul (2) se abrogă. 5.
  2. La articolul 11, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Tarifele de primă practicate sunt certificate de către un actuar avizat de către A.S.F., în baza unui raport scris transmis asigurătorului RCA, în care acesta atestă cel puțin faptul că:

  1. a) tarifele au fost calculate în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare;
  2. b) calitatea datelor utilizate respectă cerințele menționate de dispozițiile legale în vigoare.”
  3. La articolul 11, partea introductivă a alineatului (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(4) Raportul prevăzut la alin. (3) se transmite asigurătorului RCA în termen de maximum 20 de zile de la punerea în aplicare a tarifelor de primă de către asigurătorul RCA și conține detalierea procedurilor efectuate și a rezultatelor obținute cu privire la:”

6 La articolul 11, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(5) Raportul prevăzut la alin. (3) este însoțit de nota de fundamentare a tarifelor de primă ce conține cel puțin următoarele:

  1. a) elementele necesare certificării tarifelor de primă de către actuarul avizat de către A.S.F.; b) detalierea primelor practicate la nivel de segmente omogene;
  2. c) ipotezele utilizate inclusiv cele cu privire la cheltuielile administrative și de vânzare care includ taxe și contribuții;
  3. d) detalierea factorilor de încărcare;
  4. e) coeficienții de majorare şi/sau corecție utilizați;
  5. f) alte instrumente utilizate la determinarea primei de risc.”
  6. La articolul 11, alineatele (13), (14) și (16) - (18) se abrogă.
  1. La articolul 11, alineatul (19) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(19) Tarifele sunt calculate în funcție de strategia adoptată de către asigurătorul RCA.”

  1. La articolul 13, alineatul (2) se abrogă.
  2. La articolul 13, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

 „(3) Indiferent de canalul de distribuție utilizat, asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat.”

  1. La articolul 24, alineatele (12) și (13) se abrogă.
  2. La articolul 34, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(5)Tarifele de primă aferente decontării directe sunt calculate distinct față de tariful de primă RCA.” 14. La articolul 34, alineatul (6) se abrogă.

 

Referat de aprobare a Proiectului de Normă pentru modificarea și completarea Normei A.S.F. nr. 20/2017 privind asigurările auto din România

Proiectului de Normă pentru modificarea și completarea Normei A.S.F. nr. 20/2017 are în vedere abrogarea sau modificarea prevederilor acestui act normativ ce nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și/sau fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 - acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017.

 Se are totodată în vedere eliminarea riscului juridic ca prevederile normei sau sancțiunile aplicate de către A.S.F. societăților în cazul încălcării acestora să poată fi contestate în fața instanțelor de judecată și anulate, în condițiile date de prevederile art. 148 alin. (2) și (4) din Constituția României1

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.