Fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc a sărăcit de teama procurorilor: i-au dispărut 12 case și terenuri

Fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc a sărăcit de teama procurorilor: i-au dispărut 12 case și terenuri

Fostul ministru al transporturilor, Răzvan Cuc, a renunțat la toată averea în toamna anului trecut, după ce a început să fie audiat de procurori. Deputatul PSD și-a cedat mai toate bunurile și banii fostei soții, în urma partajului făcut în procesul de divorț.

 

În 2019, Răzvan Cuc era unul dintre cei mai bogați politicieni. Ministru al Transporturilor și deputat. Cuc menționa acum doi ani în declarația de avere 12 case și terenuri, plus economii bancare, donații de la rude și bijuterii.

În iunie 2020, în declarația de avere mai rămânea doar terenul agricol și un apartament împărțit cu doi frați. Nu mai erau menționate sume de bani în bancă, automobil sau bijuterii.

Cum a sărăcit într-un an

Anul 2018. În declarația de avere depusă în urmă cu doi ani, Răzvan Cuc menționa patru terenuri. Un teren intravilan, pe care se poate construi, de 700 de metri pătrați împreună cu soția, Ramona Lucia Iordache. Cei doi mai dețineau împreună și un teren agricol de puțin peste 10 hectare în județul Giurgiu. Tot la capitolul terenuri, soția lui Răzvan Cuc mai deținea două terenuri intravilane în Giurgiu.

La capitolul imobile, fostul ministru avea o treime dintr-un apartament, împreună cu frații săi, primit ca moștenire. Răzvan Cuc și soția sa mai dețineau patru apartamente în București, dintre care unul probabil e casă, pentru că este trecut cu o suprafață mare. Soția sa mai deținea singură un spațiu comercial, o casă de locuit și un apartament în Giurgiu.

Cei doi mai aveau bijuterii de 20.000 de euro, achiziționate între 2014-2017. În 2018, cei doi relatau ca au vândut două imobile, un apartament de 110.000 de euro și o garsonieră de 55.000 de euro. Economiile bancare ale celor doi erau de 80.000 de lei.

 

Socrul lui Răzvan Cuc, Ion Iordache, le-ar fi dat soților o donație de 200.000 de lei. Răzvan Cuc declara venituri anuale de 180.000 de lei, ca ministru și deputat, iar soția de puțin peste 200.000 de lei.

Anul 2019. La capitolul terenuri, cei doi soți dețineau aceleași proprietăți din anul precedent, dar la capitolul imobile, apărea un apartament nou în București, achiziționat în 2019.

Economiile bancare ale celor doi crescuse până la 330.000 de lei.

Donațiile primite de la socru au continuat și în 2019, de data asta Răzvan Cuc a primit 300.000 de lei. De altfel, din 2017 și până în 2019, perioada în care Răzvan Cuc a fost ministru, socrul i-a donat 700.000 de lei. Cât timp era consilier județean, și avea venituri anuale de maxim 40.000 de lei, Cuc nu primea donații de la socrul său, Ion Iordache.

Veniturile anuale ale fostului ministru au scăzut până la 120.000 de lei, iar cele ale soției au crescut până la 400.000 de lei.

În toamna lui 2019 începe partajul de soția sa, moment în care în declarația de avere a lui Cuc mai rămâne un teren agricol de 10 hectare, o treime din apartamentul moștenit și încă un apartament în București. Răzvan Cuc susține că a plătit și 200.000 de lei ca o sultă pentru soția sa.

Sulta reprezintă o diferență în bani pe care un soț o plătește celuilalt ca o compensație pentru că el a rămas cu mai multe bunuri în urma partajului. În condițiile despărțirii lui Răzvan Cuc însă, fosta soția a luat mai toate bunurile.

Anul 2020. În iunie anul acesta, din declarația de avere dispare locuința din București și rămâne doar apartament moștenit împreună cu alți doi frați și un teren.  Veniturile salariale erau de 150.000 de lei.

Averea a trecut pe numele soției după un partaj

Așa cum reiese din declarațiile sale de avere, Răzvan Cuc a sărăcit în urma partajului de soția sa, executorul judecătoresc Ramona Lucia Iordache, originară din Giurgiu. Partajul de soție a fost anunțat de Răzvan Cuc într-o declarație de avere scrisă după ce a fost schimbat din funcția de ministru al Transporturilor, odată cu moțiunea de cenzură, din octombrie 2019, împotriva guvernului condus de Viorica Dăncilă. Declarația de avere are date de publicare de 5 noiembrie 2019.

În cadrul partajului, Răzvan Cuc a renunțat în favoarea soției la patru locuințe în București deținute împreună cu fosta soție în urma unor contracte de cumpărare.

Soția a rămas și cu un teren intravilan în Giurgiu, cumpărat împreună de cei doi așa cum susțineau în declarațiile de avere precedente.

Mai mult, Răzvan Cuc a cedat soției și economiile bancare de aproape 350.000 de lei, dar li bijuteriile de 20.000 de euro. Fostul ministru i-a mai dat fostei soții și 200.000 de lei ca despăgubiri pentru că Răzvan Cuc ar fi rămas cu prea mult din averea comună.

Dosarele în care Răzvan Cuc este menționat

  • Ancheta de la Tarom. Răzvan Cuc a fost audiat de procurorii DNA în octombrie 2019, după ce fostul director al companiei de transport călători a declarat că ministrul PSD i-ar fi cerut să anuleze cursele interne, pentru ca parlamentarii opoziției să nu ajungă la ședința în care se vota moțiunea de cenzură care a dus la schimbarea lui Cuc din funcția de ministru și a întregului guvern condus de Dăncilă.
  • Ancheta privind șpăgile de la Arad. Membri ai filialei PSD cereau sume de bani de la persoanele care voiau să lucreze sau să avanseze la stat. Numele lui Răzvan Cuc a fost menționat în cadrul interceptărilor, sumele de bani ar fi fost date ca să se pună o vorbă bună și la acesta. Răzvan Cuc a negat că ar fi știut ceva de aceste șpăgi și a susținut că a fost audiat doar ca martor.
  • Ancheta liniei de cale ferată Brașov – Sighișoara. Este ancheta care îi poate da cele mai mari dureri de cap lui Cuc, din punct de vedere financiar, și nu numai. Conform surselor judiciare ale G4media.ro, procurorii anticorupție au deschis un dosar care vizează fapte de corupție privind acordarea contractului modernizării căii ferate dintre Brașov și Șighișoara, lucrări care beneficiau de o finanțare europeană de 800.000 de milioane de euro.

Câștigătorul inițial a fost descalificat de CFR Infrastructură, care apoi a desemnat o nouă asociere de firme drept câștigător. Procurorii i-au audiat în octombrie 2019 pe Constantin Axinia, fost director general al CFR SA, și pe Amalia-Renata Bendeac, director general adjunct guvernanță și administrare la CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare din România. Cei doi ar fi declarat în fața procurorilor, confirm surselor G4media.ro, că anularea solicitarea anulării contractului a venit de la minister.

Partajul îl scapă de o eventuală confiscare

Dacă până în momentul partajului o persoană nu a fost pusă sub acuzată de procuror, atunci bunurile sale cedate fostei soții nu mai pot fi recuperate în urma unei eventuale condamnări chiar dacă bunurile au fost obținute prin fapte de corupție, ne-a transmis un procuror de la Parchetul General.

Reamintim că în această lună, Senatul a respins un proiect privind confiscarea extinsă, proiect inițiat de USR și respins de toate partidele. În baza acestui proiect, averea cedată cu intenția de a fi ascunsă către rude sau alte persoane putea fi sechestrată de procurori pentru a recupera apoi prejudiciul creat.

Surse din PNL ne-au transmis că proiectul USR a fost respins pentru că nu era complet și că în curând va fi promovată o altă inițiativă în acest sens.

Cuc, candidat PSD la Piatra Neamț

Răzvan Cuc a ajuns ministru al Transporturilor după ce a fost susținut de Ionel Arsene, Baronul PSD de Neamț, liderul local care devenise cel mai apropiat de Liviu Dragnea.

Cotidianul ”Adevarul” a scris că Ionel Arsene i-ar fi cerut lui Răzvan Cuc să țină avioanele Tarom la sol în ziua premergătoare și în cea a moțiunii împotriva guvernului condus de Viorica Dăncilă.

De altfel, apropierea dintre Răzvan Cuc și Ionel Arsene a devenit și mai evidentă în apropierea alegerilor locale din septembrie. Deși este originar din Giurgiu, Răzvan Cuc a fost pus de Arsene să candideze la primăria din Piatra Neamț.

Fostul ministru, Răzvan Cuc, și-a depus candidatura la primăria Piatra Neamț pe data de 17 august, din partea PSD.

„Voi face o echipă redutabilă alături de preşedintele Ionel Arsene şi echipa de consilieri locali. Vom da o nouă faţă oraşului şi vom implementa toate proiectele pe care le vom prezenta”, a declarat Răzvan Cuc, citat de Agerpres.

Răvan Cuc a fost ales deputat PSD de Giurgiu, dar în urmă cu un an a fost asumat de organizaţia PSD Neamţ.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.