Cât câștigă un străin care se angajează șofer de camion în România

Cât câștigă un străin care se angajează șofer de camion în România

Din cauza unui deficit de forță de muncă tot mai acut, muncitorii străini au ajuns să fie "soluția salvatoare" pentru antreprenorii români. Îi vedem acum peste tot: la patiserii, restaurante, șantiere, iar mai nou se angajează ca șoferi de tir, bijutieri dar și asistenți în căminele de seniori.

Dacă în 2019 erau puțin sub 50.000 de muncitori străini la noi în țară, acum numărul acestora s-a triplat, iar deja se fac contracte pentru anul viitor. Cei mai mulți vin din Nepal și Sri Lanka, iar motivul pentru care ajung aici este salariul dublu față de țara lor natală.

Mateo a venit în România în urmă cu 5 ani atunci când a decis să strângă niște bani pentru copiii săi care studiază în Filipine. A încercat mai multe meserii până a ajuns la cea de suflet: șofer de TIR. De 2 ani lucrează la o companie de transporturi care îi asigură cazarea, mașina dar și un salariu care ajunge și la 6.000 de lei în lunile productive.

Mateo: "În Filipine, salariul de șofer de TIR nu era de ajuns, nu îmi satisfăcea nevoile financiare. În România am salariul dublu față de cel din Filipine. Este greu prima dată, dar în timp am învățat să îmi controlez sentimentele. Prima prioritate este să câștigi bani pentru a-ți susține copiii pentru că ei studiază. Deci momentan nu ne gândim la sentimente."

La fel ca Mateo sunt alți peste 10.000 de muncitori străini care lucrează în momentul de față în România în transporturi și depozitare. Anul viitor ar urma să mai ajungă alți 3000 de filipinezi în România care să lucreze pe postul de șofer de TIR.

Raluca Tache, director la o companie de transporturi: "Lipsa forței de muncă este acută, nu sunt șoferi români. În momentul de față avem 157 de camioane, mai băgăm 35, camioanele generează costuri dacă nu sunt folosite și trebuie să aducem în continuare."
Mai nou, și firmele de salubritate au apelat la muncitorii străini. Una dintre cele mai mari firme de curățenie stradală a angajat anul acesta 130 de nepalezi. La nivel de țară, sunt aproximativ 3.000 de astfel de muncitori în domeniul salubrității.

Muncitor: "Am venit să câștig bani și să trimit acasă. Trimit bani în Nepal și familia mea este fericită".

Cosmin Ilie - manager administrativ: "Se găsesc greu oameni care să lucreze în domeniul salubrității. Am încercat să îi aducem din jurul Bucureștiului dar cum se poate observa, lumea nu mai este deschisă pentru aceste domenii și preferă să plece."

 În România sunt în prezent peste 150.000 de muncitori străini, cei mai mulți din Nepal, Sri Lanka, India și Turcia.

Nicolaescu Elena Larisa, consilier juridic: "Cererea este constantă, ba chiar aș putea spune o ușoară creștere pentru bone, personal auto, șoferi de TIR, aici primim multe cereri."

Procesul pentru aducerea unui muncitor străin este unul destul de greu și durează între 6 și 8 luni. (antena3)


SCHMITZ OKTOBERFEST 2024


GEORGE NIȚĂ STAREA TRANSPORTURILOR
      

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.