ANALIZĂ Vânzarea de camioane și autobuze electrice, creștere uriașă în Europa Recomandat

ANALIZĂ Vânzarea de camioane și autobuze electrice, creștere uriașă în Europa

Cota de piață a camioanelor și autobuzelor complet electrice crește într-un ritm amețitor în Europa, potrivit unui nou raport al Consiliului Internațional pentru Transport Curat (ICCT).

ICCT afirmă că 11.000 de vehicule grele cu emisii zero au fost vândute în Europa în 2023, mai mult decât dublu față de cele 5.000 vândute în 2022, iar 18% din toate autobuzele și autocarele vândute în UE în 2023 erau electrice. Acesta spune că 5% din camioanele ușoare și medii și 1% din camioanele grele erau, de asemenea, electrice.

Deși cota totală de piață a camioanelor electrice este încă relativ scăzută, raportul ICCT arată că creșterea este rapidă, cota de piață a camioanelor grele electrice triplându-se de la 0,3% la 0,9% în doar 12 luni.

Autobuzele urbane aduc o creștere uimitoare în electrificarea vehiculelor grele

ICCT afirmă că, în trimestrul 4 din 2023, 43% din toate autobuzele urbane noi vândute în Europa erau complet electrice, față de mai puțin de 30% în 2022. În vânzările generale de autobuze, inclusiv autocarele interurbane cu distanțe mai mari, cota de piață a autobuzelor electrice a crescut în UE de la doar 4% în 2019 la 22% în T4-2023.

O creștere de cinci ori a cotei de piață în doar 5 ani.

În 2023, autobuzele complet electrice vor reprezenta 100% din cota de piață a autobuzelor urbane în Luxemburg, Irlanda și Danemarca și 98% în Țările de Jos. Având în vedere că aproape niciun autobuz diesel nou nu intră în flotele de transport public, aceste țări fac pași uriași pentru a-și proteja cetățenii de poluarea mortală provocată de gazele de eșapament ale motoarelor diesel.

Germania, Austria și Belgia sunt codașele Europei, unde autobuzele diesel reprezintă încă 75% din vânzările de autobuze noi, condamnându-și efectiv cetățenii la încă mulți ani de poluare diesel periculoasă și distrugătoare pentru sănătate.

Detalii și Grafice de excepție AICI


STAREA TRANSPORTURILOR - RADU DINESCU


VERSUS SO3E04

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.