66 de europarlamentari cer modificarea prevederii privind întoarcerea camioanelor din Pachetul Mobilitate

66 de europarlamentari cer modificarea prevederii privind întoarcerea camioanelor din Pachetul Mobilitate

66 de eurodeputați au semnat o scrisoare deschisă adresată vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, și comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, în care solicită Comisiei Europene să modifice prevederile Pachetului Mobilitate I, defavorabile transportatorilor români, ca urmare a studiilor de impact care arată că măsurile adoptate afectează obiectivele climatice ale UE.

„După cum știți, mulți membri ai Parlamentului European, în continuare nu sunt de acord cu unele prevederi ale Pachetului Mobilitate I. Deși nu am reușit să îl respingem la vot, încă nu este totul pierdut. Dar pentru a remedia marile probleme din acest pachet avem nevoie de obiectivitate și transparență din partea vice-președintelui Frans Timmermans și a Comisiei în general. Alături de 66 de colegi parlamentari, am semnat scrisoarea deschisă adresată vice-președintelui Timmermans și Comisarului Adina Vălean prin care solicităm transparență, dialog și obiectivitate referitor la ce urmează să facă Comisia cu rezultatele studiului din februarie 2021”, a scris europarlamenatru marian Jean Marinescu, într-o postare pe Facebook, unde a publicat și conținutul scrisorii.

De altfel, eurodeputatul român a solicitat în trecut întocmirea unor astfel de studii.

Comisia Europeană a publicat în luna februarie rezultatele a două studii pe care le-a comandat pentru a evalua impactul așteptat al două aspecte specifice ale pachetului I de mobilitate, adoptat la 15 iulie 2020. Rezultatele sugerează că obligația de întoarcere a camioanelor și cotele impuse operațiunilor de transport combinat sunt susceptibile de a avea efecte negative, inclusiv o creștere a emisiilor de transport. În trei scenarii studiate de către Comisia Europeană, creșterea emisiilor de CO2 variază de la 0,8% la 4,6%.

La momentul respectiv, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a salutat studiile publicate de Comisia Europeană privind Pachetul de Mobilitate, document legislativ care afectează activitatea transportatorilor din Europa de Est, inclusiv România.

“Îmi este foarte greu să cred că un studiu care arată negru pe alb că măsura privind întoarcerea camioanelor în țara de origine, le fiecare 8 săptămâni va produce 2.9 milioane tone emisii CO2 în plus și va crește cu 4,6% emisiile din transport doar pentru anul 2023 va rămâne doar un studiu într-un sertar“, a continuat europarlamentarul român, amintind că tot Comisia Europeană a stabilit că până în 2050, emisiile generate de sectorul transport trebuie să scadă cu 90%.

Astfel, el a solicitat Comisiei Europene să inițieze modificarea Pachetului Mobilitate I.

“Dacă vice-președintele Frans Timmermans, responsabil cu Pactul ecologic, consideră că angajamentul zero emisii poluante nu este doar un slogan, atunci trebuie să anunțe urgent că alături de Comisarul pentru transport va modifica Pachetul Mobilitate I, să anunțe când o va face și ce va cuprinde și, mai ales să îi invite la dialog pe toți cei interesați. Altfel, întreaga credibilitate a angajamentelor asumate în Pactul Ecologic, pe care domnul Timmermans îl patronează va fi compromisă“, a conchis Marian-Jean Marinescu.

Parlamentul European a aprobat la 9 iulie 2020 toate cele trei acte legislative care vizează Pachetul Mobilitate, fără amendamente și în forma adoptată de miniștrii statelor membre ale UE, susținând astfel regulile revizuite pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale șoferilor și pentru a opri denaturarea concurenței în transportul rutier.

Acest vot a dezavantajat transportatorii din Europa de Est, nouă state membre din regiune, inclusiv România, solicitând anterior Parlamentului European să aducă modificări la Pachetul Mobilitate, care să ţină cont de competiţia echitabilă, de obiectivele UE în politica de mediu şi de piaţa unică, precum şi de noile realităţi socio-economice post-Covid-19.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.