VIDEO Autostrada pentru care România aduce bani de acasă. Cine e vinovat? Recomandat

VIDEO Autostrada pentru care România aduce bani de acasă. Cine e vinovat?

Secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj-Deva (A1) - cei 9 km de autostradă lipsă de pe întreaga A1 de la Sibiu la granița de Vest, inclusiv porțiunea cu tuneluri dintre Margina și Holdea - este în întârziere față de termenele asumate, iar constructorul român UMB nici măcar nu a început să lucreze la tunelurile forate.

 

Asociația Pro Infrastructura spune că finalizarea ar putea să fie împinsă în anul 2027, după termenul final pentru programele cuprinse la finanțare prin PNRR.

„În urmă cu aproape doi ani, 23.06.2022, vă spuneam că noi ne-am luat adio de la 2026, termenul limită impus de PNRR. Dacă pe-atunci poate mai exista o minusculă fărâmă de speranță, acum este cert: ne vedem prin 2027 deoarece proiectarea la tuneluri nu este gata, lucrările nu vor începe prea curând și vor dura minim 34 de luni”, scrie Asociația Pro Infrastructura care publică și un video din dronă cu traseul autostrăzii A1 Margina - Holdea.

Proiectarea și finalizarea secțiunii lipsă din Autostrada Lugoj-Deva (A1) - cei 9 km de autostradă lipsă de pe întreaga A1 de la Sibiu la granița de Vest, inclusiv porțiunea cu tuneluri dintre Margina și Holdea - a fost contractată în 14 octombrie 2022 cu o asociere dintre UMB (România) - Euro-Asfalt (Bosnia).

Contractul de 1,83 miliarde de lei fără TVA prevedea 11 luni pentru proiectare și alte 34 de luni pentru execuția proiectului.

„Conform contractului, în noiembrie 2023 trebuia să fie gata proiectarea. Dar încă nu avem proiect tehnic (PT) aprobat și implicit nici autorizație de construire (AC) emisă pe toată secțiunea E, cea care include tunelurile. În cel mai fericit caz mai trec câteva luni până când se va emite AC.
Ca să vă faceți o idee despre ce vorbim, tot pe Autostrada A1 cei de la Porr au intrat efectiv în tunelul Curtea de Argeș lung de 1,35 km în octombrie 2023 și speră să dea drumul circulației în decembrie 2026. Deci trei ani și ceva de la primul metru săpat”, scrie Pro Infrastructura.

Reamintim că tronsonul A1 Margina - Holdea a fost prins pe finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția esențială pentru proiectele din PNRR este ca acestea să fie finalizate până în 2026.


STAREA TRANSPORTURILOR - RADU DINESCU


VERSUS SO3E04

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.