Video: CEL MAI BUN CAMION MAN DIN TOATE TIMPURILE Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare
- Video
MAN Truck & Bus a lansat o generație complet nouă de camioane pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Gama de vehicule este orientată către cerințele în schimbare ale industriei transportului și stabilește noi standarde în ceea ce privește sistemele de asistență, grija pentru șofer și rețelele digitale.
Noua generație de camioane reprezintă trecerea MAN Truck & Bus, de la un producător de vehicule, la un furnizor de soluții de transport inteligente și durabile. Cu o economie de 8% de combustibil, noua generație de camioane aduce reduceri semnificative ale CO2. Asistența la întoarcere/viraje dezvoltată recent ajută la prevenirea accidentelor grave în traficul urban. Inovația are loc cu patru ani înainte ca introducerea ei să devină obligatorie. MAN a implicat peste 300 de clienți și peste 700 de șoferi în dezvoltarea noii generații de camioane, astfel încât cerințele lor să fie luate în considerare.
Noua generație de camioane merge pe urmele unei serii legendare. Gama MAN TGA, prezentată în anul 2000, a fost un model al întregii industrii de camioane. Nu numai că noua generație de camioane MAN îi urmează exemplul. Mai mult, aduce un nivel superior de confort, siguranță, eficiență, fiabilitate, dar și servicii, precum conectivitatea și digitalizarea.
O perspectivă subiectivă
Noua gamă de camione MAN aduce foarte multe noutăți din punct de vedere al mecanicii. În fapt, întreaga industrie automotive este aproape de un plafon din acest punct de vedere. Principiile de funcționare ale motoarelor Diesel rămân aceleași și doar mici îmbunătățiri pot să le crească ușor randamentele. Cu toate acestea, producătorul german promite o economie de combustibil de 8% pentru noua gamă de camioane, datorată în special noului design aerodinamic al cabinei și noii game de motoare Euro 6d, introduse în 2019.
Tehnologia IT este însă în plin avânt, cu invenții și inovații care ne uimesc în fiecare zi. Din acest punct de vedere, al așa-numitei Revoluții Industriale 4.0, noua gamă MAN este un salt uriaș înainte pentru lumea camioanelor.
Test drive-urile care au avut loc în Spania, la Bilbao, la jumătatea lunii februarie 2020, au reprezentat o întâlnire cu cea mai inteligentă gamă de camioane MAN.
E nevoie de numai două-trei ore de instruire pentru ca un șofer profesionist să se acomodeze cu programele automate sau semi-automate de conducere ale camionului. Interesant este faptul că, într-o serie de programe mai avansate, computerul ia o serie de decizii în locul șoferului. Cineva care trece brusc de la un camion rudimentar la nou MAN supertehnologizat poate efectiv să simtă "șocul viitorului". Dar, fără îndoială, noua gamă de camioane păstrează trendul industriei, adică preluarea unor sarcini ale șoferului de către AI (inteligența artificială) înglobată în camion.
De-a dreptul încântătoare este "joaca" cu jog-ul care, la noua generație de camioane, comandă noua interfață multimedia. Șoferul nu trebuie decât să întindă foarte puțin mâna dreaptă pentru a pune mâna pe jog și, prin mișcări de rotație și apăsare, să acceseze pe ecranul de bord din dreapta sa orice gen de informație sau formă de entertaiment.
Noul design interior al cabinei a creat și mai mult spațiu pentru depozitare dar și pentru libertatea de mișcare a șoferului.
Confortul conducătorului auto a fost probabil un "first commandment" al designerilor, care au conceput spațiul din interiorul cabinei. De exemplu,
șoferul are acces, în timp ce conduce, la toate instrumentele de first commandment bord, la informații și entertanment, dar și la lada frigorifică, din care poate să își ia o băutură răcoritoare sau un snack fără să fie silit să tragă pe dreapta camionul.
„Simplificarea afacerii” - schimbare din industria transporturilor
Astăzi, cerințele din toate domeniile industriei de transport sunt mai diverse și mai complexe decât oricând. Volumul de transport, doar în UE, va crește cu 40% în următorii 20 de ani. În același timp, reglementările sunt destinate să reducă emisiile de CO2 cu 15% până în 2025 (cu o reducere suplimentară de 30% până în 2030). Pentru a înrăutăți perspectivele, există o penurie din ce în ce mai mare de șoferi. Conform statisticilor actuale, în Germania va exista o penurie de aproximativ 150.000 de șoferi profesioniști calificați în următorii doi ani. O situație similară se întâlnește și în România, unde lipsa de șoferi profesioniști tinde să fie agravată de migrația lor spre Vest, unde beneficiază de salarii mai mari și condiții mai bune de muncă. În plus, digitalizarea din ce în ce mai cuprinzătoare în toate procesele logistice, impune un ritm rapid pentru toate companiile de transport.
„Clienții noștri se așteaptă ca noi să le oferim răspunsuri la aceste întrebări și pe bună dreptate”, rezumă Joachim Drees, CEO al MAN Truck & Bus AG.
„De dragul lor, trebuie să fim cu un pas înaintea schimbărilor. Aceasta este o sarcină uriașă, dar, în același timp, extrem de interesantă. Înseamnă că trebuie să gândim în dimensiuni noi și diferite modul în care producem vehiculele. Facem acest lucru cu noua noastră generație de camioane.”, crede Joachim Drees.
Acesta este motivul pentru care noua generație de camioane MAN oferă tot ceea ce clienții și șoferii au așteptat de la vehiculele MAN. În acest sens, MAN se concentrează pe patru elemente: șoferul la locul de muncă, eficiența vehiculului, fiabilitatea acestuia, precum și un parteneriat puternic și competent pentru clienți.
Șoferul este în centrul atenției
Pentru a optimiza condițiile de muncă în camion și pentru a satisface mai bine cerințele zilnice ale șoferului, trebuie stimulate performanța și motivația. La urma urmei, elementele decisive pentru succesul economic al unei companii de transport sunt angajamentul și satisfacția șoferilor.
Acesta este motivul pentru care noua generație de camioane MAN stabilește standarde în ceea ce privește confortul, ergonomia, funcționarea mai intuitivă și mai fiabilă, conectarea la rețea cu dispozitive și aplicații digitale și, nu în ultimul rând, crearea unui spațiu optim care înglobează un spațiu de depozitare și confortul perfect pentru dormit. Toate acestea sunt orientate către nevoile șoferilor și au fost determinate pe baza experienței. MAN a inclus constant expertiza și feedback-ul șoferilor și a oamenilor de afaceri pe parcursul procesului de dezvoltare a vehiculelelor.
„Mai mare eficiență și economie”
Gama de motoare Euro 6d, care a fost introdusă în 2019, își realizează potențialul maxim de eficiență cu noua generație de vehicule MAN. Noua generație de camioane MAN economisește până la opt procente de combustibil în comparație cu predecesorul Euro 6c în aplicațiile clasice de transport pe distanță lungă, obținând astfel o reducere a CO2.
Aerodinamica îmbunătățită a noului design joacă, de asemenea, rolul ei în această reducere de CO2. Mai mult, MAN oferă opțiuni de instruire cu aplicații digitale, pentru a sprijini șoferii în a găsi metode de conducere și mai eficiente.
Noua generație de camioane MAN oferă avantaje semnificative pentru sectoarele de aplicații sensibile la greutăți ridicate.
„Timp de funcționare optimizat”
Cât de „bun” este un camion când este în funcțiune depinde, în mare măsură, de cât de eficient și ușor își îndeplinește sarcina de transport. Un parametru important aici este fiabilitatea. MAN se străduiește să o îmbunătățească cu noua generație de camioane.
Un sistem digitalizat de management de întreținere, nou dezvoltat, reduce costurile de operare. Gestionarea flotei și a șoferilor sunt sprijinte prin numeroase servicii digitale.
„Partener puternic” - competent și personal
În același timp cu noua generație de camioane, MAN introduce un nou sistem de consultanță complet orientat către nevoile clientului. Aceasta include servicii coordonate de întreținere, finanțare și funcții digitalizate, care fac din camion o soluție de transport integrată. Toate acestea dintr-o singură sursă, cu parteneri de contact personali competenți.
De la client la produs
Pretenția noii generații de camioane MAN „Simply my Truck” nu este doar un slogan, ci o bază importantă pentru dezvoltare. Pentru a afla cum ar trebui proiectată cabina, spațiul de locuit al unui șofer de camion, dezvoltatorii MAN a vorbit cu peste 700 de șoferi. Feedback-ul a fost integrat în noua serie de camioane.
În plus, MAN a invitat 300 de clienți naționali și internaționali, dintr-un total de 16 țări, la Munchen, pentru a afla cele mai importante solicitări în vederea construirii noului vehicul.
În același timp, MAN dezvoltă continuu zonele sale de vânzări și post-vânzări. Pe baza a peste 50.000 de formulare trimise clienților, au fost create noi servicii și produse care ajută clientul să își utilizeze în mod optim noile MAN TGX, TGS, TGM sau TGL.
Îmbunătățiri complete în procesul de producție și vânzări
Noua generație de camioane MAN implică, de asemenea, îmbunătățiri complete ale producției și vânzărilor.
Pentru producția în serie a noii generații de camioane MAN și pentru a putea oferi simultan modelele anterioare (în faza de tranziție care va dura până la finele lui 2020), MAN a investit în jur de 100 de milioane de euro în fabrica din Munchen. Acolo, până la 500 de cap tractoare din gama noii generații de camioane MAN și a seriei TG anterioare sunt produse pe zi.
Noua generație de camioane MAN în cifre
Introducerea noii generații de camioane MAN este cel mai ambițios proiect al companiei din ultimii 20 de ani:
- 12.000.000 de ore de lucru au fost alocate proiectului;
- 4.000.000 de kilometri de teste;
- 2.800.000 de linii de cod software;
- 2.100 de angajați MAN au fost implicați direct în proiect;
- 8 noi dimensiuni de cabină sunt disponibile pentru noua generație de camioane MAN;
- cu 8% mai puțin consum de combustibil;
- vehicule disponibile: MAN TGX, TGS, TGM sau TGL;
- o echipă: cei 36.000 de angajați ai MAN Truck & Bus.
Noua generație MAN Truck: camionul potrivit pentru orice aplicație
În dezvoltarea noii sale generații de camioane, MAN a continuat să se concentreze asupra șoferilor și a sarcinii lor de transport. Rezultatul este un portofoliu de produse care îndeplinește în mod optim fiecare sarcină de transport:
-seria de modele TGL, TGM, TGS și TGX de la 7,5 până la 41 de tone;
-opt cabine noi diferite;
-șasiul potrivit pentru fiecare sector.
Fiecare sarcină de transport are provocările sale specifice. Un camion în transportul internațional pe distanțe lungi trebuie să ofere nu numai eficiență ridicată a consumului de combustibil, dar trebui să ofere un concept potrivit pentru zona de odihnă și somn a șoferului. Acest le lucru permite șoferilor să se odihnească corespunzător în timpul pauzelor. Numai atunci când sunt complet odihniți pot rămâne concentrați pentru a-și conduce camionul prin trafic într-un mod sigur și ecologic.
Sistemele de asistență, cum ar fi conducerea semi-automatizată în blocajele de trafic sau funcția de asistență la viraj, oferă asistență suplimentară. Siguranța este esențială pentru operatori nu numai în operațiunile de lungă durată, dar și pe șantiere ori în rețelele de distribuție. O vizibilitate bună și afișarea optimă a informațiilor importante pentru condus sunt esențiale în transportul urban, pe șantier sau când ai de livrat mărfuri în locații populate.
Un alt aspect cheie este ergonomia intrării și ieșirii frecvente în/din cabină, care face parte din rutina zilnică. De asemenea, este important să alegi caroseria potrivită pentru sarcina de transport. Șasiul vehiculului trebuie să ofere interfețe tehnice și electronice optime - fie că este vorba de o basculantă, un corp frigorific, un vehicul de colectare a deșeurilor sau un transportator de cherestea.
Nu în ultimul rând, proiectarea adecvată a transmisiei este esențială pentru a fi siguri că șoferul și vehiculul pot face față sarcinii de transport în mod eficient și în conformitate cu misiunea ce le-a fost dată. Pentru a oferi soluția optimă de fiecare dată, MAN și-a construit noua gamă de produse sub formă modulară.
Portofoliu variat de produse: camionul potrivit pentru orice sarcină
Transportul greu pe distanță lungă se face cu noile modele MAN TGX, recunoscute prin cabinele lor largi, lungi și înalte.
Ca și până acum, noul MAN TGX dispune de trei serii de motoare: vârful gamei MAN D38, care se dezvoltă până la 640 CP; gama medie MAN D26, de la 430 CP la 510 CP; iar, pentru transportul ușor pe distanțe lungi, MAN D15 de la 330 la 400 CP.
Alături de capetele tractor 4x2 și 6x2, variantele 6x4 și 8x4 sunt, de asemenea, disponibile pentru TGX, deoarece sunt o alegere populară pentru operațiunile de transport greu. Capul tractor cu semiremorcă 4x2 poate fi comandat opțional cu MAN HydroDrive, tracțiunea hidrostatică pe puntea față oferind o tracțiune suplimentară pe suprafețele neasfaltate. Cu această diversitate de opțiuni, MAN TGX acoperă o gamă cuprinsă între 18 și 41 de tone.
Noul MAN TGS este vizat, ca până acum, de sectoarele de construcții grele, distribuție și servicii municipale. Această serie de modele este caracterizată prin cabine înguste, deoarece în aplicațiile obișnuite este esențială greutatea mică și vizibilitatea bună. În ceea ce privește unitățile de putere, MAN oferă TGS cu motorul D26 sau D15, acoperind o gamă largă de putere între 330 și 510 CP.
Indiferent dacă vorbim de configurație cap-tractor semiremorcă 4x2 și 6x2, clasicele 6x4, 8x2 și 8x4, care acoperă o mare varietate de sectoare sau vehiculele cu tracțiune integrală pentru terenuri accidentate ca 4x4, 6x6, 8x6 sau 8x8. Dacă vehiculul este condus cu precădere pe drumuri asfaltate, iar tracțiunea suplimentară este necesară doar ocazional, MAN HydroDrive poate fi combinată cu un MAN TGS cu 2, 3 sau 4 axe. Greutatea brută a vehiculului noului MAN TGS variază între 18 și 41 de tone.
Vehiculele de tonaj ușor și mediu din noua generație de camioane sunt acoperite de MAN TGL și MAN TGM. Există posibilitatea de a alege patru noi cabine înguste. Cabina este utilizată în industria construcțiilor, de către furnizorii de servicii municipale, precum și de serviciile de urgență. În versiunea sa cu 4 cilindri a motorului D08, noul TGL acoperă o gamă cuprinsă între 7,5 și 12 tone. În cazul în care puterea între 160 la 220 CP nu este suficientă, TGL poate fi echipat și cu motorul D08 cu 6 cilindri de 250 CP.
Aceasta este, de asemenea, unitatea de bază pentru gama MAN TGM, care se extinde până la 320 CP, cu 6 cilindri D08. Gama de tonaj a noului MAN TGM începe acolo unde se oprește noul MAN TGL.
În timp ce MAN TGL este disponibil exclusiv în versiunea 4x2, MAN TGM oferă, de asemenea, configurațiile 6x2, 6x4 și 4x4, ceea ce îl face atractiv nu numai pentru transportul de distribuție medie și logistica urbană, ci și pentru multiple aplicații în construcții, servicii municipale și stingerea incendiilor.
Noile cabine: diversitatea este esențială
MAN oferă nu mai puțin de opt cabine diferite cu noua sa generație de camioane. Cel mai mult spațiu este oferit de cele trei cabine de mare capacitate, desemnate GX, GM și GN.
Cu lățimea lor exterioară de 2,44 metri, GX și GM sunt alegerea perfectă pentru transporturile internaționale de lungă durată.
Cabina GX, cu cea mai înaltă variantă de acoperiș, asigură până la 355 litri de spațiu de depozitare. Datorită tunelului de transmisie jos, cabina GM are o înălțime superioară medie de 1,87 metri, în timp ce cea din GX are chiar 2,07 metri. Șoferii se bucură să conducă în cele mai mari două variante de cabină, care oferă libertate de mișcare, o atmosferă interioară aerisită și niveluri supreme de confort. Paturile confortabile și izolarea fonică a cabinei asigură un somn odihnitor.
A treia dintre variantele de cabină de mare capacitate, GN, oferă aceleași nivel ridicat de confort ca și cabinele GM și GX. Este foarte bună pentru transportul încărcăturilor sensibile sau caroserii de transport combustibil și semiremorci.
Cu amplitudinea de 2,24 metri, noua cabină FM îndeplinește cerințele de a avea o greutate ușoară și un design compact. Are o lungime identică și același acoperiș înalt ca și cabina GM. Ea satisface, de asemenea, cerințele ridicate de confort și de dormit. Cabina FM este ideală în operațiunile naționale de transport intensiv pe distanță lungă.
Noua cabină FN este disponibilă pentru aplicații în care șoferii și operatorii apreciază standarde ridicate de confort, mult spațiu de depozitare și un pat confortabil.
Ca și până acum, noua cabină NN va fi varianta cea mai des aleasă pentru noul MAN TGS. În pofida lungimii sale compacte de 1,88 metri, oferă spațiu suficient în spatele scaunelor pentru îmbrăcămintea de lucru și unelte.
Noile serii TGL și TGM includ cabina CC cu amplitudinea exterioară de 2,24 metri. În pofida designului său compact, oferă același nivel ridicat de ergonomie și ușurință în utilizare ca celelate celelalte cabine disponibile pentru noul MAN. Șoferii, dintr-o varietate de sectoare, inclusiv distribuția, construcțiile sau serviciile municipale, se vor bucura de ușile cu deschidere largă.
Noua cabină cu patru uși DN oferă o mulțime de spațiu pentru până la șapte persoane și echipamentul lor pe banca confortabilă cu patru locuri în spate și cu două sau trei locuri în față. De asemenea, pot utiliza spațiul de depozitare generos, inclusiv sub bancheta din spate.
Interior plăcut și ușor de întreținut
Culorile și suprafețele contribuie la o funcționalitate și mai mare și, în special, la un sentiment de bine în cabină. Pentru interiorul noii generații de camioane MAN, există două variante ambientale: Desert Beige și Moon Grey.
Schema de culori Desert Beige folosește tonuri strălucitoare, calde, care creează o atmosferă prietenoasă și fac ca interiorul să pară și mai mare. Toate suprafețele sunt ușor de îngrijit și de curățat.
Varianta Moon Grey folosește tonuri de gri predominant reci. Ele conferă interiorului un aspect modern atemporal. Schema de culori emite o anumită robustețe urbană.
Sistem media MAN - informații și divertisment
Un alt element de top al noii generații de camioane MAN este sistemul media MAN. În versiunea „Professional”, acesta combină toate funcțiile de înaltă performanță ale unui sistem modern de radio și divertisment. Are un ecran de înaltă calitate de 12,3 inci, cu rezoluție HD splendidă. Afișajul permite citirea rapidă și ușoară a informațiilor în timpul deplasării. El poate să se transforme într-un ecran complet pentru divertisment, în timpul pauzelor. De asemenea, poate funcționa ca un ecran dual: poate afișa informații suplimentare pe partea dreaptă a ecranului sau poate afișa două imagini ale camerelor video. Mijloacele de instalare a două camere retrovizoare sunt deja prevăzute.
Șoferii care locuiesc și lucrează în cabină folosesc o mulțime de dispozitive electrice. Prin urmare, a avea suficiente opțiuni de conectare este o necesitate. De aceea, există două conexiuni USB opționale, cu funcție de încărcare, o priză de 12 volți și o priză de 24 de volți. Când nu sunt utilizate și pentru a le proteja de murdărie, ele pot fi acoperite cu capace negre, cu arc.
Exterior - design nou, de încredere
Exteriorul a fost, de asemenea, fundamental transformat, în aparență. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială cu privire la un aspect particular al proiectării: un vehicul MAN trebuie să fie întotdeauna recunoscut ca un vehicul MAN. Chiar la prima vedere. Acest lucru este apreciat și de clienți. De aceea, designul inconfundabil al MAN s-a realizat în jurul conceptului de durabilitate. Acesta este motivul pentru care proiectanții MAN au lucrat la dezvoltarea exteriorului pentru noua generație de camioane MAN cu multă precauție. Au modelat elemente caracteristice pentru toate seriile în detaliu. Rezultatul este un vehicul comercial plăcut din punct de vedere estetic, modern și extrem de funcțional.
O ofertă integrată - totul dintr-o singură sursă
Cu noua generație MAN Truck, clienții au la dispoziție o echipă de experți - MAN Sales, MAN After Sales și MAN DigitalServices. Punctele centrale de contact colectează întrebările și cererile clienților și coordonează pașii de urmat. La MAN, clienții economisesc timp și nu sunt pasați de la un departament la altul.
MAN Service - o rețea globală cu o calitate remarcabilă
Este de la sine înțeles că „personal” și „orientat către client” continuă să fie cuvinte cheie de după achiziția unui camion nou MAN. La urma urmei, rețeaua extinsă și flexibilă de service-uri MAN este în slujba proprietarilor de flote și a șoferilor din întreaga lume, cu 1.688 de locații în 138 de țări. Angajații foarte bine pregătiți din echipa After-Sales MAN au mereu în minte să economisească timpul clienților, în timp ce punctele de deservire MAN garantează cel mai bun suport pentru un diagnostic corect și rapid, dat fiind că se folosește tehnologia de ultimă oră. Portofoliul este completat de serviciul MAN Mobile24, care poate fi contactat oricând, 365 de zile pe an.
MAN DigitalServices - inovator
Noua generație MAN Truck oferă mai multă conectivitate digitală decât oricare alt camion MAN. Acest lucru nu numai că îl echipează în mod ideal pentru viitor, în vederea tuturor provocărilor pe care le aduce industria de transport digitalizată, dar permite clienților să-și folosească vehiculul mai economic, mai durabil, în siguranță, confortabil și integrat.
Echipa MAN DigitalServices dezvoltă portofoliul de aplicații digitale pentru a crea produse care oferă o valoare adăugată reală și sunt perfect adaptate tehnologiei utilizate în vehiculele MAN.
După înregistrare, serviciile pot fi ușor accesate și anulate, zilnic, prin „Marketplace” - propriul magazin web de pe platforma digitală RIO. Aici, clienții au opțiunea de a-și personaliza un portofoliu de servicii care corespunde cerințelor lor din următoarele cinci categorii de servicii: gestionarea flotei, managementul întreținerii, amplasarea șoferului, asistența șoferului și gestionarea vehiculelor.
Video
Articole înrudite
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?
- Un camion a ajuns în șanț. Șoferul a adormit la volan
- Trafic îngreunat pe Valea Oltului. Camion, oprit între Tălmaciu și Boița
- Camioane blocate din cauza zăpezii. Unele nu aveau anvelope de iarnă