FRANȚA ȘI BELGIA SANCȚIONEAZĂ ODIHNA ÎN CABINA CAMIONULUI DACĂ E EFECTUATĂ ÎN ALTE STATE

FRANȚA ȘI BELGIA SANCȚIONEAZĂ ODIHNA ÎN CABINA CAMIONULUI DACĂ E EFECTUATĂ ÎN ALTE STATE

În viitorul extrem de apropiat, șoferii de camion nu își vor mai putea efectua odihna în cabina camionului în nicio țară din Europa de vest.

Mai mult, unele state dau dovadă de un exagerat exces de zel. Astfel, Franța și Belgia au anunțat că acordă sancțiuni chiar și în situațiile în care șoferul nu a petrecut perioada de odihnă săptămânală pe teritoriile acestor țări.

Faceți câteva poze cu locați unde ați dormit
Siteul www.transportinnood.nl, reamintește că poliția dă amenzi considerabile pentru efectuarea repausului săptămânal în cabina camionului. Portalul a precizat, însă, că amenzi au fost date și pentru șoferi care au efectuat odihna săptămânală în cabină pe teritoriul altor state.
Spre exemplu, un șofer a primit o amendă de 1.800 de euro în Belgia după ce s-a dovedit că a efectuat odihna săptămânală în cabină pe teritoriul Germaniei.
Un alt șofer a fost amendat pe teritoriul Franței cu 750 de euro după ce s-a constatat că a efectuat odihna săptămânală pe teritoriul Spaniei, în condițiile în care interdicția nu era încă în vigoare în Spania.
Același portal atrage atenția că amenzile sunt date în cazul în care șoferul nu poate dovedi că a dormit într-o altă locație decât cabina. Portalul le oferă și un avertisment șoferilor: dacă nu petreceți odihna de week-end acasă, asigurați-vă că puteți demonstra că nu v-ați odihnit în cabină. De aceea, păstrați chitanța pensiunii sau factura din hotelul unde ați dormit. Dacă vă odihniți în străinătate, la cunoscuți sau prieteni, încercați să faceți câteva fotografii cu locația.

Interdicții pentru transporturile periculoase
Franța a instituit o serie de interdicții pentru camioanele care transportă substanțe periculoase. Astfel, aceste camioane nu pot parca în zone amenajate mai mult de 12 ore. De asemenea, nu pot parca vehicule care transportă materiale inflamabile la o distanță mai mică de 50 de metri de orice tip de locuință sau instituții publice.
Din 1 iulie 2018, guvernul danez va introduce o nouă interdicție pentru conducătorii de camioane. Interdicția stipulează că șoferii de camioane nu vor mai avea voie să parcheze vehiculele în parcările amenajate și în cele ale motelurilor și nici în zonele special amenajate de pe marginea autostrăzilor pentru mai mult de 25 de ore.
În practică, aceasta înseamnă că odihna de 45 de ore în camion pe drumurile din Danemarca nu va mai fi posibilă. Poliția daneză dorește să oblige la respectarea acestor norme prin impunerea unor amenzi.
În decembrie anul trecut, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că, în sectorul transporturilor rutiere, conducătorii auto nu pot efectua la bordul vehiculului lor perioada de repaus săptămânal la care au dreptul. În schimb, perioada de repaus săptămânal redusă poate fi efectuată în cabină în anumite condiții.
Potrivit Curții, întrucât legiuitorul nu a utilizat expresia generală perioadă de repaus săptămânal pentru a include cele două tipuri de perioade de repaus săptămânal, de aici rezultă în mod vădit că a avut intenția de a-i permite conducătorului auto să efectueze perioadele de repaus săptămânal reduse la bordul vehiculului și dimpotrivă de a-i interzice să procedeze în același mod în cazul perioadelor de repaus săptămânal normale.
Curtea adaugă că regulamentul are ca obiectiv esențial ameliorarea condițiilor de muncă ale angajaților din sectorul transportului rutier și a siguranței rutiere în general. Astfel, legiuitorul a urmărit să dea posibilitatea conducătorilor auto să își petreacă perioadele de repaus săptămânal normale într-un loc care oferă condiții de cazare adaptate și adecvate. Ori, o cabină de camion nu rezultă a fi un loc de repaus adaptat pentru perioade de repaus mai lungi decât perioadele de repaus zilnic și perioadele de repaus săptămânal reduse.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.
Detalii Ok Resping