VIDEO. Transportatorii protestează în Piața Victoriei. Ce revendică Recomandat

VIDEO. Transportatorii protestează în Piața Victoriei. Ce revendică

Transportatorii au început protestul în Piața Victoriei din București, unde își vor continua acțiunea până la ora 16:00. La ora 8,30 erau circa 25 de tiruri și câteva microbuze, urmând ca, probabil, să mai apară și altele. Principala nemulțumire a transportatorilor este legată de reîncadrarea diurnei ca venit salarial și abuzul ANAF. Mai exact, după ce a reîncadrat diurna, Fiscul a început să emită decizii de impunere pe ultimii 5 ani, lucru anormal.

La această oră sunt 100 de camioane.

Radu Dinescu, secretar general UNTRR, pentru HotNews.ro:

"M-am întâlnit pe 20 septembrie cu ministrul de Finanțe și echipa de-acolo. Am înțeles foarte bine poziția ministerului, că nu poate să sprijine o amnistie din punct de vedere tehnic pentru că ar pierde niște bani, cel puțin ipotetic, la bugetul de stat și că e o decizie politică a Parlamentului.

Ce le-a promis aseară (celor două organizații care s-au retras n.r.) trebuie să înțelegem că sunt niște lucruri pe care le-am mai trăit chiar anul acesta. În martie anul acesta când s-a format grupul de lucru cu fostul ministru de Finanțe, nu s-a promis că se vor suspenda controalele ANAF.

În scurt timp a venit o hârtie scrisă în care s-a spus că nu se poate așa ceva. În mod legal nu se poate, nu are cum să suspende nimeni un control. Pot să fie abuzuri. Promisiunea asta că se suspendă controalele, clar o avem documentată în ultimele 6 luni că nu se poate ține.

Există o promisiune cu proiect de act normativ dat de Parlament. El circulă pe surse din august, iar ministrul a promis în august că la 1 septembrie va fi pe site la Parlament. Suntem în 29 și nu e.

Sunt două promisiuni pe care noi le găsim descoperite. În plus, ministrul promite ceva în numele Parlamentului. Iarăsi, este neobișnuit".

Desi situația este cunoscută la nivelul autorităților, se știe că nu este în regulă ce se întâmplă, dar până la această oră nu a apărut de la Guvern niciun proiect de OUG care să îndrepte situația. Motivul invocat ar fi, conform unor surse oficiale, că o amnistie nu poate fi dată deoarece s-ar încălca PNRR.

În schimb, câțiva liberali au făcut un proiect de lege, deci recunosc că nu e normal ce se întâmplă, dar procesul legislativ prin Parlament este unul greoi: s-ar putea închide multe firme până să fie adoptată.

De asemenea, Guvernul ar urma să dea aviz negativ proiectului, pentru că altfel ar încălca PNRR, conform acelorași surse.

Conform transportatorilor, a existat o întâlnire cu Florin Cîțu și șefa ANAF, Mirela Călugăreanu (în 2020) care doar au ascultat situația și au dat de înțeles că vor veni cu clarificări. De atunci, transportatorii au trimis câteva zeci de solicitări.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.