Video: ȘOFER DE TIR - O MOARTE SUSPECTĂ ÎN GRECIA Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare
- Video
Dănuț Zăinescu, un șofer român de TIR, și-a pierdut viața, după ce camionul pe care îl conducea a rămas fără frâne și s-a prăbușit într-o prăpastie din Grecia.
Accidentul a avut loc pe 4 februarie 2017 în circumstanțe care au rămas până azi acoperite de mister. Soția celui trecut în neființă crede că Zăinescu a fost trimis la moarte de patronul firmei pentru care lucra, care l-a trimis în cursă cu un camion defect, fără foaie de parcurs sau revizie tehnică la zi.
Un suspect incendiu, izbucnit la mai mult timp după accident, a șters urmele care ar putea incrimina pe cineva.
*Angajarea
Dănuț Zăinescu a lucrat, până în octombrie 2016, la un patron italian, care avea o firmă în România și făcea comerț cu legume-fructe. Conducea un camion cu semiremorcă frigorifică.
Zăinescu se întorcea, la un moment dat, în România, din Sicilia. Pe vapor s-a întâlnit cu Sandu Marin, patronul de la firma Icotrans SRL Giurgiu. Acesta i-a spus că dacă vreodată are nevoie de un loc de muncă să îl caute.
Firma italianului a intrat în insolvență și Zăinescu a rămas fără loc de muncă.
*Prima problemă a apărut în Italia
Firma italianului a intrat în insolvență și Dănuț a rămas fără loc de muncă.
Imediat ce a ajuns în țară, italianul i-a spus că nu îi mai poate da curse. Dănuț Zăinescu l-a sunat pe Sandu Marin și l-a întrebat dacă mai e valabilă oferta. Sandu i-a spus să vină la muncă de a doua zi, și, în octombrie 2106, s-a angajat la el. A făcut o primă cursă și, la întoarcere, i-a spus soției că nu pricepe de ce nu stă niciun șofer la firma lui Sandu Marin, de ce îi pleacă toți șoferii. A fost surprins când Marian nu a comentat cu nimic atunci când au negociat salariul. Vorbiseră de 450 de euro pentru cursa România-Sicilia și 500 pentru România-Moldova. Deci undeva pe la 1.400-1500 de euro pe lună, în funcție de cursele avute. Dănuț a făcut două curse, una în decembrie 2016.
Când i-a expirat cardul tahograf, soția a sunat o prietenă inspector la ARR Buzău pentru a rezolva problema. Dănuț i-a cerut patronului să îi dea altă mașină pentru că cea pe care o conducea era foarte proastă. Într-una din curse, venind din Italia, a rămas pe drum. A rămas peste noapte la un hotel. Dănuț i-a spus, îngrijorat, soției că mașina are foarte multe probleme. Remorca nu era a lor.
*Retarderul nu funcționa
Dănuț a venit, ultima oară acasă, marți. Urma să plece, în cură, vineri. Patronul l-a sunat, miercuri dimineață, și i-a spus nu mai pleacă vineri, ci joi, pentru că trebuia să încarce niște paleți de ciocolată de la Sfântu Gheorghe. El s-a enervat știind că nu are cum să plece, deoarece cauciucurile erau uzate. S-a agitat, Dănuț a început să lucreze la roți. Soția ne-a declarat că, ulterior accidentului, a vorbit cu un coleg de-al său. Acesta și-a amintit că Dănuț s-a plâns că avea frânele proaste. Soției i-a spus că nu îi funcționează retarderul la mașină. Între Crăciun și Anul Nou, soția i-a cerut să o ia cu el în cursa pe care o avea de făcut la Buzău. Dănuț i-a spus că vrea să o ia, dar că se teme pentru siguranța ei, deoarece mașina funcționează foarte rău. În final, cursa a avut loc, cu mașina în stare foarte proastă și fără ca acel retarder să funcționeze.
*Cursa fatală
Pe 3 februarie 2017, Dănuț Zăinescu a plecat în cursă. Era dimineața, la ora cinci. De dimineață și până seara și-a petrecut ziua în garajul firmei, care se afla în spatele unei stații de combustibili din Adunații Copăceni, Giurgiu. A lucrat la camion, pentru că firma nu avea mecanic. A doua zi dimineața, a trecut fără probleme prin vama Giurgiu. La ora 17, i-a spus soției că se află prin munți în Grecia și trebuie să conducă foarte atent. La ora 19 și jumătate, soția a fost sunată de concubina fostului patron, cel din Italia, care i-a spus: „Te rog să te interesezi pentru că Horațio (fostul patron, n.red.) a auzit că Dănuț a avut un acident!”.
Soția l-a sunat pe patronul Sandu Marin. A întrebat: „Sunteți Sandu Marin”? El a răspuns: „Da”. Soția a întrebat: „Este adevărat că soțul meu a avut un accident?”. Patronul i-a răspuns: „A murit, doamnă, a murit!”.
Soția a suferit un șoc care i-ar fi putut fi fatal. Ea l-a sunat pe fratele său. Voiau să afle cum a murit Dănuț, ce accident a avut, cum a intrat cineva în el... La ora 12 noaptea, familia a sunat la Ambasada Română de la Atena. Sunaseră și pe mobilul lui Dănuț, dar telefonul era închis. Patronul nu a mai răspuns la telefon. Într-un final, Ambasada a confirmat că Dănuț era decedat. A doua zi de dimineața, toată familia a încercat să îl contacteze pe Sandu Marin pentru a vedea cum va fi repatriat șoferul. Marin a spus că pleacă în Grecia.
*Uitat într-un frigider la morgă
Patronul a zis că rezolvă el totul și că, în săptămâna în curs, miercuri sau joi, corpul neînsuflețit al lui Dănuț va fi adus acasă. Când familia a văzut că s-a făcut miercuri, soția l-a sunat și i-a spus: „Domnule Sandu Marin, nu am nimic cu dumneavoastră, nu știu ce s-a întâmplat acolo. Atât vreau să vă rog: soțul meu să fie îngropat în România, creștinește, indiferent ce a mai rămas din el, o mână, un picior!”, „Nu, doamnă, că e întreg!” i-a spus el. „Cu atât mai bine. Vreau să fie îmbrăcat cu costum, pantofi, să nu mi-l aduceți ca pe un câine într-un sac”. Patronul a zis că nu se pune problema. Soția i-a comunicat că nu îi reproșează nimic, că nu umblă la judecăți, că vrea să-l aducă acasă ca să aibă unde să îl plângă. Patronul a spus că așa va face.
S-a făcut sâmbătă și Sandu Marin nu a mai răspuns la telefon. Disperată că Sandu Marin nu mai răspunde la telefon, familia a sunat la Consulatul României din Grecia. La Consulat, un domn foarte amabil a comunicat familiei: „De persoana decedată Zăinescu Dănuț nu s-a interesat nimeni de o săptămână. Este într-un frigider și nu a venit nimeni să facă vreun document pentru el!”.
Familia a simțiti că înnebunește. Ei credeau că patronul li-l va aduce acasă. Din momentul acela, Sandu nu a mai răspuns la telefon. Într-adevăr, a fost acolo, l-a mutat pe Dănuț de la un spital la altul. I-a plătit o taxă de necropsie, pentru că primul spital unde fusese dus nu făcea necropsie și l-a mutat, obligat de poliție.
*Filmul accidentului
În acea zonă din Grecia în care a avut loc accidentul sunt foarte multe tuneluri. Se urcă lin vreo 30 de kilometri și apoi se coboară zeci de kilometri. Tunelurile pot avea și câte doi kilometri. Între două tuneluri sunt viaducte de înălțime foarte mare. Viaductul de pe care a căzut camionul condus de Dănuț are o înălțime de 120 de metri. El a urcat pe munte, apoi a început să coboare spre o localitate. Se bănuiește –din ce au declarat colegii lui– că Dănuț a tras frâna de mână pentru că nefuncționând retarderul, a trebuit să încetinească într-un fel.
Se crede, de asemenea, că s-au încins frânele pe semiremorcă, fiind foarte proaste plăcuțele pe spate. Dănuț a văzut că nu îi mai țin frânele, iar în față urma tunelul. A luat-o ca o ghiulea în jos, a tras frâna de mână, dar mașina nu s-a oprit. În disperarea aceea, ca să nu intre cu așa mare viteză în tunel, s-a gândit să oprească mașina luând puțin parapetul care separă benzile de autostradă. S-a atins cu capul tractor de parapetul acela și, când l-a scrijelit, l-a aruncat de pe viaduct. L-au găsit în afara camionului.
Probabil că Dănuț a sărit din autovehicul, în timp ce mașina se prăvălea de pe viaduct. L-au găsit la 20 de metri, afară din mașină. Frâna de mână era smulsă de la locul ei. Membrii familiei cred că, din cauza defectării totale a sistemului de frânare, din disperare, Zăinescu a tras atât de puternic de maneta frânei de mână încât a rupt-o. L-au găsit mort cu frâna de mână încleștată în palmă. La necropsie i-au găsit asta.
Dănuț împlinea 50 de ani. Soția spune că, în 17 ani cât au fost căsătoriți, nu a băut, nu fuma, nu era un iresponsabil, era familist și nu a deranjat pe nimeni cu un cuvânt. A murit sănătos și nevinovat.
*Au dat foc mașinii
Dănuț a murit sâmbăta. Marți sau miercuri, familia a fost înștiințată că cineva a dat foc mașinii cu care a căzut Dănuț în prăpastie. Au aflat asta și din ziarele grecești că au dat foc și au ridicat toate fiarele mașiniile. Familia s-a gândit, inițial, că pentru asigurarea de la marfă, ca să fie distrugere 100%. Patronul nu a mai răspuns familiei la telefon.
După zece zile în care nu au putut să recupereze trupul lui Dănuț, familia a intrat pe fir. Au fost ajutați de o comisionară de la Igoumenitsa, din vamă, care îl cunoștea pe Dănuț. Familia a mers pe încredere și i-a trimis 1.500 de euro. Familia a fost ajutată în procesul de repatriere de Asociația Transportatorilor din Grecia, care a fost contactată de această comisionară. Nu a putut fi adus cu avionul, pentru că nu mai erau locuri. Dacă îl mai țineau câteva zile, trebuiau să îl incinereze. În această perioadă, pe Sandu Marin nu l-a interesat deloc de trupul șoferului lui.
În ziua în care familia l-a adus pe Dănuț acasă, Sandu Marin a sunat-o pe sora lui și a anunțat-o că au ieșit actele. I-a cerut să nu îi mai sune și că Dănuț e deja în România. S-a mirat. Nu știa ce se întâmplase.
"L-am adus acasă, l-am îngropat. Nu a sunat nici măcar să ofere o bomboană pentru cei doi copii ai lui Dănuț, rămași fără tată.", ne-a declarat Amelia Zăinescu, șoția șoferului decedat.
*Legea tăcerii
După înmormântare, soția lui Zăinescu s-a dus în Grecia. Dar, poliția geacă nu a vrut să îi dea niciun document. I-au spus că buletinul și ce au mai găsit asupra lui, niște bani, crucea de la gât, le-au trimis la Ambasadă. Familia nu le-a primit nici până în ziua de azi.
La Casa de Pensii, există un fond de asigurări și boli profesionale, unde angajatorii, în funcție de codul CAEN, trebuie să cotizeze cu 0,18% din salariu sau 0,15%. Soției i s-a spus că nu poate primi salariile compensatorii pentru deces. A întrebat de ce. Pentru că patronul Sandu Marin nu și-a plătit datoriile la stat. Chiar dacă era infimă cotizația la acest fond, undeva la 2.000 de lei pe cinci ani. Dacă o firmă nu plătește asigurările, e treaba statului și nu a urmașilor.
ITM Giurgiu a decis să amendeze firma de transport din Giurgiu cu 5.000 de lei, dar a considerat că nu este nimic de natură penală, că toate sunt de natură contravențională. Asta, în condițiile în care societatea nu era autorizată din punct de vedere al sănătății și al securității în munca pe transporturi.
Șoferul nu a avut la el ordinul de deplasare, foaia de transport, nu i s-a dat absolut nimic. Societatea nu avea o persoană desemnată care să se ocupe cu sănătatea și securitatea în muncă. Nu avea nimic.
Concluzia a fost că nimic nu a fost de natură penală și că se înaintează la Parchetul Girgiu propunerea de neîncepere a urmăririi penale. Familia nu a fost audiată. Nimeni nu scoate un cuvânt, nici Parchetul, nici Poliția, spune familia.
*Nu sunt eu, Marin Sandu
Am sunat pe numărul de telefon al lui Marin Sandu, patronul companiei pentru care a lucrat Dănuț. De la celălalt capăt al firului ni s-a spun că la telefon este Florin Sandu, contabilul firmei. Acesta a recunoscut că îl cunoaște pe Marin Sandu și lucrează la Icotrans SRL Giurgiu. Florin Sandu s-a interesat de ce considerăm suspectă moartea lui Dănuț. „Noi suntem în România, ceea ce s-a întâmplat, s-a întâmplat în Grecia... O să îi transmit domnului Sandu numărul de telefon”.
Nu ne-a mai contactat nimeni, pentru a vă putea prezenta și punctul de vedere al firmei Icotrans, așa cum ne-am fi dorit.
În videoclipul de mai jos puteți vedea primele cadre filmate de pe viaductul de pe care a căzut camionul condus de Dănuț Zăinescu.
Video
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?