VIDEO Cum trebuie să conducă șoferii de camion dacă întâlnesc rafale puternice de vânt Recomandat

VIDEO Cum trebuie să conducă șoferii de camion dacă întâlnesc rafale puternice de vânt

Vijeliile pot fi un real pericol pentru șoferi. Astăzi, șoferul unui camion de transport marfă, a fost nevoit să tragă pe dreapta, pe DN2E85, la ieșirea din Mihăilești, din cauza rafalelor puternice de vânt. Prelata cu care era acoperit camionul era spulberată de vânt, așa că șoferul a decis să staționeze o perioadă pentru a fi în siguranță.

În zilele cu cod portocaliu sau galben de vânt puternic, așa cum a fost ziua de marți, 2 aprilie, conducătorii auto trebuie să fie mult mai atenți decât de obicei dacă sunt în trafic. Rafalele puternice de vânt pot reprezenta un risc major, putându-se ajunge până la răsturnarea vehiculelor. Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de pilotul de raliu, Titi Aur, cel care deține o școală de conducere defensivă, în direct la Focus Tv.

În conducerea defensivă intră și aceste intemperii, pe care trebuie să le înțelegi. Atunci când bate vântul și ești la volan, simți în mașină, asta dacă ești atent, pentru că dacă ești atent la telefonul mobil nu ții cont de nimic și atunci mașina se mișcă, se mișcă. Cu cât mașina este mai înaltă, dubă sau camion cu prelată, cu atât pericolul este mai mare și se ajunge până la acea extremă în care camionul cu prelată gol, că dacă e încărcat cu marfă e altă discuție, oprește și vântul îl răstoarnă, nici măcar nu trebuie să miște, cu cât mișcă mai mult și mai repede cu atât posibilitatea e mai mare să-l răstoarne. Un mesaj RO Alert este binevenit în astfel de situații. Dar, șoferul trebuie să simtă și să ia măsuri: să meargă mai încet, să oprească dacă e cazul decât să fie aruncat de pe drum sau dacă e într-o zonă mai înaltă, pe o pasarelă sau într-o zonă din pădure și vine brusc o pală de vânt, trebuie să anticipezi și dacă vrei să ajungi întreg acasă trebuie să te gândești și la acest aspect. Ce-i drept se întâmplă poate o dată, de două ori, de trei ori, dar nu se întâmplă toată ziua, dar face parte din conducerea defensivă.”

La rândul lor, polițiștii din Buzău vin cu o serie de sfaturi pentru șoferi, menite să îi ajute să revină acasă cu bine din călătorie.

• țineţi ambele mâini pe volan și circulaţi cu viteză redusă;
• fiți foarte atenți la rafalele puternice de vânt în câmp deschis, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele cu gabarit mare;
• păstraţi o distanță mai mare față de alte mașini, în special față de vehicule înalte;
• fiţi conștienţi că, în condiții de vânt puternic, este posibil ca alţi participanţi la trafic sau pietoni să nu audă sunetul claxonului;
• evitaţi oprirea sau staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor – vântul puternic îi poate rupe;
• închideţi toate ferestrele în timpul condusului pentru a evita ca rafalele de vânt, care pot aduce praf sau alte elemente, să intre în habitaclu.
• Luaţi măsuri pentru a avea vizibilitate maximă!


Vântul poate scădea vizibilitatea

Vântul aduce cu el de multe ori nori de praf, iar vizibilitatea scade în anumite situaţii la doar câţiva metri. Dacă veţi fi pus ca şofer într-o astfel de situaţie, aprindeţi farurile în faza scurtă, inclusiv cele de ceaţă (dacă aveţi o astfel de dotare la maşină), pentru că esenţială în astfel de cazuri este vizibilitatea. Reducerea vitezei este un element care vă va feri de posibile situaţii de risc, cum ar fi animale sau pietoni care circulă pe şosea, ori maşini staţionate pe carosabil.

• Nu vă concentraţi doar pe ceea ce se întâmplă pe şosea!

De fiecare dată când şofaţi, este indicat să fiţi atenţi nu numai la ce se întâmplă pe carosabil, dar şi în imediata lui apropiere, în special în zilele când vântul bate puternic.

Nu conduceţi când nu mai puteţi controla maşina din cauza vântului!
Există situaţii în care rafalele de vânt devin atât de puternice, încât te pot scoate efectiv de pe şosea. Pentru a evita o astfel de situaţie, cel mai indicat este să opriţi într-o parcare, însă este de preferat ca aceasta să fie la distanţă de carosabil. Porniţi luminile de avarie şi aşteptaţi ca vântul să se potolească, pentru că este inutil să vă riscaţi viaţa şi pe cea a celorlalţi participanţi la trafic doar pentru a ajunge cu câteva minute mai devreme de destinaţie.

Dacă aţi decis să opriţi pentru a aştepta ca vântul să se potolească, nu o faceţi oriunde!

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.