VIDEO Conferința mondială pentru mediu: Dacă nu renunțăm la combustibilul clasic ne îndreptăm spre apocalipsă

VIDEO Conferința mondială pentru mediu: Dacă nu renunțăm la combustibilul clasic ne îndreptăm spre apocalipsă

Secretarul general al ONU Antonio Guterres avertizează luni, în deschiderea oficială a Conferinţei ONU privind modificările climatice (COP26), la Glasgow, în Scoţia, că ”ne săpăm propriile morminte” arzând combustibili fosili şi distrugând mediul, relatează The Associated Press.


Guterres a apreciat în deschderea COP26, care urmează să dureze două săptămâni, că anunţuri recente ale unor guverne potrivit cărora situaţia modificărilor climatice poate fi inversată sunt ”o iluzie”, întrucât angajamente ale unor ţări ridică semne de întrebare.

”Chiar în timp ce deschidem această conferinţă privind modificările climatice mult aşteptată, ne îndreptăm în continuare către o catastrofă climatică”, trage el un semnal de alarmă.

 Guterres îndeamnă marile puteri economice - inclusiv puteri emergente ca China - ”să facă un efort suplimentar”, deoarece ele sunt cele mai mari poluatoare cu gaze cu efect de seră.

Secretarul general al ONU a criticat, de asemenea, o confuzie cu privire la obiectivele reducerii emisiilor poluante şi a anunţat înfiinţarea unui nou grup de experţi care să propună norme clare.

Pe de altă parte, premierul britanic Boris Johnson a deschis lucrările COP26 avertizând că lumea este legată la un ”dispozitiv apocaliptic”.

El a comparat situaţia Terrei cu cea a agentului secret fictiv James Bond legat de un dispozitiv apocaliptic care va distruge planeta şi care încearcă să găsească un mijloc de a-l dezamorsa. ”Suntem cam în aceeaşi situaţie”, le transmite el liderilor lumii, cu diferenţa că ”dispozitivul cu ceaS al apocalipsei” este real şi nu este un film.

Johsnon a deschis lucrările unui summit al liderilor lumii, În cadrul COP26, care vizează un acord în vederea unei reduceri a emisiilor de dioxid de carbon (CO2) suficient de rapid pentru a menţine nivelul mediu al încălzirii globale sub 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) faţă de nivelul mediu din perioada preindustrială. Liderul britanic a prezentat o perspectivă sumbră duminică, la summitul G20 de la Roma, unde liderii celor mai puternice 20 de ţări din lume şi-au asumat angajamente modeste.

Pe de altă parte, preşedintele american Joe Biden a sosit la COP26, la care asistă timp de două zile, în care urmează să se întâlnească cu lideri din întreaga lume, într-un efort de stimulare a acţiunii împotriva încălzirii globale.

El a sosit la Glasgow de la Roma, unde a participat la un summit G20.

Preşedintele american urmează să participe şi la alte evenimente în marja COP26, inclusiv la o recepţie, luni seara, a liderilor lumii organizată de către premierul britanic Boris Johnson.

Statele Unite încearcă să îndemne alte ţări la angajamente mai ambiţioase în vederea reducerii poluării care cauzează încălzirea planetei, în pofida faptului că planul naţional american în lupta împotriva modificărilor climatice nu a fost adoptat încă de către Congres, după mai multe amânări. (news.ro)

Ce sunt combustibili fosili

Combustibilii fosili sunt hidrocarburi, cărbune, petrol sau gaze naturale, formate din rămășițele fosilizate ale plantelor și animalelor moarte. [1] Teoria organică a formării hidrocarburilor din aceste resturi organice a fost emisă de către Mikhail Lomonosov în 1757. Există și o teorie anorganică a formării țițeiului formulată în 1929 de chimistul român Ludovic Mrazek.

În lumea modernă a secolelor 20 și 21, setea de energie provenită din combustibili fosili, mai ales pentru benzină, provenită din petrol, este una din cauzele majore ale conflictelor globale și regionale. S-a născut astfel o mișcare globală spre generarea de energie regenerabilă, pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor crescânde de energie. Arderea combustibililor fosili de către omenire este cea mai importantă sursă a emisiilor de dioxid de carbon, care este unul din gazele cauzatoare ale efectului de seră, care împiedică dispersarea radiațiilor și contribuie la încălzirea globală. Concentrația de CO2 din atmosferă este în creștere, producând îngrijorare cu privire la gradul de reținere a radiației solare, care va avea ca rezultat creșterea temperaturii medii a suprafeței terestre. (wikipedia)

În VIDEO de mai jos vedeți o simulare a modului în care va arăta lumea dacă va continua încălzirea globală.

 

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.