Un nou eșec în negocierile UE - Marea Britanie. Sunt așteptate cozi de kilometri la graniță după 1 ianuarie

Un nou eșec în negocierile UE - Marea Britanie. Sunt așteptate cozi de kilometri la graniță după 1 ianuarie

Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, se va deplasa la Bruxelles în cursul acestei săptămâni pentru a se întâlni cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul unui nou blocaj în ce privește negocierile pentru un acord comercial post-Brexit, a anunțat Downing Street Nr. 10, luni, conform AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Ursula von der Leyen şi Boris Johnson „au convenit în cadrul unei convorbiri telefonice că nu sunt întrunite condiţiile pentru finalizarea unui acord” şi au cerut negociatorilor să pregătească o „întrevedere personală la Bruxelles în zilele următoare”, potrivit unui comunicat comun. Un purtător de cuvânt al Downing Street a precizat că Boris Johnson intenţionează să se deplaseze la Bruxelles.

Principalele puncte de divergenţă rămân legate de solicitările UE privind menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurenţa neloială din partea companiilor britanice pe piaţa europeană şi crearea unui mecanism de soluţionare a diferendelor în cadrul viitorului acord.

Bruxelles-ul şi Londra se află acum sub presiunea timpului pentru încheierea unui acord care să intre în vigoare de la 1 ianuarie, când Regatul Unit va înceta definitiv să aplice normele europene odată cu încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit. Un eşec ar însemna aplicarea după această dată doar a regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în relaţiile comerciale dintre dintre UE şi Regatul Unit.

Anterior, negociatorul-șef din partea Uniunii Europene, Michel Barnier, se deplasase la Londra pentru a ajunge la un consens cu partea britanică, însă divergențele au continuat între cele două părți, la aproape un an de când Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.

Cozi de camioane care s-au întins pe o distanță de cinci mile au apărut, în mod neașteptat, în Kent, pe 24 noiembrie, în ziua în care francezii au început un proces de verificare și simulare post-Brexit.

Cele două părţi speră în continuare să ajungă la un acord, prin care să evite o perturbare, la sfârşitul lui decembrie, a schimburilor comerciale, în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, anual.
Cozile aruncă o privire asupra modului cum vor evolua lucrurile din ianuarie, indiferent dacă este încheiat sau nu un acord cu guvernul britanic. Luna trecută, oficialii au avertizat că se vor forma cozi de 7.000 de camioane pe principalele rute de autostradă către Eurotunnel și spre feriboturile din Dover.

Dezastrul e aici
Întârzierile au fost cauzate după ce Poliția Aux Frontières, echivalentul Forței de poliție de Frontieră britanice, a repetat noile proceduri de verificare la intrarea în țară aplicabile după 1 ianuarie 2021. Conform acordului Le Touquet, autoritățile franceze efectuează controale în partea britanică a tunelului și a portului.
Un purtător de cuvânt al Highways England a declarat că a fost încercat un nou software pentru controalele la frontieră. Toate vehiculele grele au fost verificate de la 6:00 până la 15:00, ca și cum ar fi în epoca post-BREXIT, acest aspect fiind responsabil pentru întârziere.
În timpul controalelor li s-a solicitat șoferilor de camioane să prezinte pașapoarte și li s-a cerut să facă dovada că au documente pe bunurile transportate, destinația și durata șederii. Procesul poate poate dura până la 70 de secunde de camion.
Șoferii de camioane se vor confrunta, din inuarie, cu întârzieri suplimentare pentru verificarea produselor alimentare, a băuturilor și a produselor Agricole lal vamă, în ambele direcții.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.