UE și Ucraina prelungesc acordul privind transporturile Recomandat

UE și Ucraina prelungesc acordul privind transporturile

UE și Ucraina au decis joi să prelungească și să actualizeze actualul acord privind transportul rutier, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Informația e importantă pentru că România este una dintre rutele principale pentru transportatorii ucraineni în drumul lor spre vestul Europei.

Acordul urmărește să ajute Ucraina să își exporte produsele pe piețele mondiale după ce invazia ilegală a Rusiei i-a blocat în mare parte rutele de transport prin Marea Neagră sau prin est.

Semnat pentru prima dată la 29 iunie 2022 în urma invaziei ruse, acordul a sporit substanțial schimburile comerciale rutiere dintre Ucraina și UE.

„De la acordul inițial, exporturile rutiere ucrainene către UE au crescut semnificativ, adăugând peste 300.000 de tone de mărfuri exportate lunar. În același timp, importurile ucrainene din UE au crescut vertiginos, valoarea importurilor crescând de aproape trei ori în comparație cu valoarea exporturilor, ajungând la o valoare impresionantă de 700 milioane EUR pe lună. Extinderea prezentului acord este o expresie puternică a solidarității europene. Prin consolidarea acordului cu garanții solide și asigurarea fermă a respectării legii, punem bazele unor conexiuni de transport durabile care consolidează reziliența Ucrainei”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Prin urmare, acordul este prelungit până la 30 iunie 2025, cu reînnoire tacită pentru o altă perioadă de șase luni, cu excepția cazului în care una dintre părți nu este de acord și are dovezi solide și clare că există o perturbare majoră a pieței sale de transport rutier.


CAMION FEST 2024


CARAVANA SCANIA 2024

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.