UE cere statelor să relaxeze restricțiile la frontiere. Unele cer test COVID pentru șoferii de camion Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Comisia Europeană a transmis marți Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Germaniei, Ungariei și Suediei să relaxeze restricțiile impuse în mod unilateral la granițe în vederea combaterii răspândirii noilor variante de coronavirus deoarece acestea au afectat circulația mărfurilor și riscă să închidă părți ale frontierei franco-germane, relatează Reuters. Cele șase state au 10 zile pentru a justifica restricțiile impunse, despre care comisarul pentru justiție Didier Reynders a spus că „au mers prea departe”.
Reynders a declarat că cele 27 de țări din UE ar trebui să adopte o abordare coordonată a tuturor măsurilor luate în legătură cu libera circulație a persoanelor și a mărfurilor.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că blocul riscă „fragmentarea și perturbarea liberei circulații și a lanțurilor de aprovizionare - lucru la care am asistat din nou în ultimele săptămâni”.
Berlinul, după ce a introdus controale la frontierele sale cu Republica Cehă și Austria, a fost în discuții cu Parisul pentru a evita măsuri similare în regiunea franceză Moselle la granița cu Germania.
Regiunea franceză a cunoscut o creștere a numărului de cazuri de infectare cu o nouă variantă de coronavirus mai ușor transmisibilă, la fel ca Tirolul Austriei și Republica Cehă.
Liderii statelor UE urmând să discute joi și vineri provocările legate de sănătate, călătorii și frontiere, cancelarul austriac Sebastian Kurz a solicitat „standarde comune pentru călătorii și transportul de mărfuri în interiorul UE pentru a asigura funcționarea pieței unice”.
Într-un răspuns diferit față de răspândirea mutațiilor mai contagioase a coronavirusului, nouă țări din UE au restabilit controalele la frontieră în ceea ce este în mod normal o zonă liberă de călătorie.
Comisia s-a concentrat pe șase dintre ele, inclusiv Germania și Belgia, unde restricțiile suplimentare privind circulația includ interzicerea completă a călătoriilor neesențiale în și din afara țării.
Executivul cu sediul la Bruxelles a declarat că impunerea unei carantine este eficientă în descurajarea călătoriilor de agrement, iar lucrătorii din transporturi ar trebui să fie scutiți de carantină sau de testare.
Dar Michael Roth, ministrul german pentru Europa, a apărat acțiunile Berlinului.
„Aceste măsuri pun evident presiuni masive în regiunile de graniţă,... dar protejarea cetăţenilor noştri este primordială”, a declarat el.
Ministrul francez pentru Europa, Clement Beaune, a declarat pentru Reuters că Berlinul și Parisul și-au acordat 48 de ore pentru a coordona măsuri de sănătate, cum ar fi teste sporite în regiunea Moselle, pentru a evita închiderea frontierei lor acolo.
„Lucrătorii noștri transfrontalieri trebuie să se deplaseze pentru munca și viața de zi cu zi”, a spus Beaune.
Președintele francez Emmanuel Macron spune că granițele interne dintre țările UE ar trebui să rămână deschise și s-a ciocnit cu Germania anul trecut după ce Berlinul a închis frontierele în timpul primului val de pandemie.
Germania își propune acum să evite măsurile stricte de frontieră care erau în vigoare în 2020, au declarat surse din Berlin, în timp ce Republica Cehă a solicitat ajutorul UE pentru a ușura controalele la frontierele germane.
Țările din sud, precum Spania, speră că pașapoartele de vaccinare ar putea revigora industria turismului în această vară, permițând oamenilor să călătorească mai liber.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?