UE cere ca 16 țări să crească taxele pentru camioane. Care e motivul? Recomandat

UE cere ca 16 țări să crească taxele pentru camioane. Care e motivul?

Comisia Europeană a insistat vineri ca Bulgaria și alte 15 țări din UE să implementeze integral normele UE, care prevăd ca taxele rutiere pentru camioane să fie în concordanță cu cantitatea de dioxid de carbon emisă în urma exploatării acestora.

Adoptată inițial în 1999, Directiva 1999/62/CE (Eurovinieta) stabilește norme comune privind taxele bazate pe distanță (taxe de drum) și taxele de utilizare bazate pe timp (viniete) pentru utilizarea infrastructurii rutiere. Aceste norme stipulează că costurile de construcție, exploatare și întreținere a infrastructurii pot fi recuperate prin intermediul taxelor de trecere și al vinietelor. Directiva de modificare (UE) 2022/362 a extins aceste norme pentru a include autoturismele și vehiculele utilitare grele de mici dimensiuni. Directiva impune, de asemenea, internalizarea costurilor externe legate de poluarea aerului și a introdus un nou sistem, solicitând statelor membre să impună plăți bazate pe emisiile de CO2 ale vehiculelor grele. Această măsură contribuie la decarbonizarea transportului rutier de mărfuri prin încurajarea utilizării vehiculelor grele cu emisii mai reduse de CO2.

Până la sfârșitul lunii martie 2024, țările UE trebuiau să raporteze CE modul în care au pus în aplicare modificările în legislația națională. Până în prezent, această obligație nu a fost respectată de Bulgaria, Belgia, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovenia și Slovacia. CE acordă un termen de două luni, începând cu 24 mai.

Sursa AICI


CARAVANA SCANIA 2024


VERSUS SO3E05

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.