UE cere ca 16 țări să crească taxele pentru camioane. Care e motivul? Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare

Comisia Europeană a insistat vineri ca Bulgaria și alte 15 țări din UE să implementeze integral normele UE, care prevăd ca taxele rutiere pentru camioane să fie în concordanță cu cantitatea de dioxid de carbon emisă în urma exploatării acestora.
Adoptată inițial în 1999, Directiva 1999/62/CE (Eurovinieta) stabilește norme comune privind taxele bazate pe distanță (taxe de drum) și taxele de utilizare bazate pe timp (viniete) pentru utilizarea infrastructurii rutiere. Aceste norme stipulează că costurile de construcție, exploatare și întreținere a infrastructurii pot fi recuperate prin intermediul taxelor de trecere și al vinietelor. Directiva de modificare (UE) 2022/362 a extins aceste norme pentru a include autoturismele și vehiculele utilitare grele de mici dimensiuni. Directiva impune, de asemenea, internalizarea costurilor externe legate de poluarea aerului și a introdus un nou sistem, solicitând statelor membre să impună plăți bazate pe emisiile de CO2 ale vehiculelor grele. Această măsură contribuie la decarbonizarea transportului rutier de mărfuri prin încurajarea utilizării vehiculelor grele cu emisii mai reduse de CO2.
Până la sfârșitul lunii martie 2024, țările UE trebuiau să raporteze CE modul în care au pus în aplicare modificările în legislația națională. Până în prezent, această obligație nu a fost respectată de Bulgaria, Belgia, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovenia și Slovacia. CE acordă un termen de două luni, începând cu 24 mai.
Sursa AICI
Articole înrudite
- Cozi imense de camioane la granița dintre 3 state. Care e cauza?
- ANALIZĂ: Care camioane sunt mai eficiente: electrice sau pe hidrogen?
- Șofer de camion, bătut după ce din mașină i-a căzut pietriș
- Un camion al Armatei, vechi de peste 50 de ani, a venit la RAR
- O autostradă abia inaugurată se închide în România. Care e motivul?