Șoferii de camion, pe lanțul traficului de ființe umane Recomandat

Șoferii de camion, pe lanțul traficului de ființe umane

România a intrat pe ruta traficanților de imigranți care are ca punct constitutiv Turcia. Dat fiind că România este tranzitată de numeroși șoferi turci în trecere spre occident, Vama Nădlac a devenit un punct fierbinte de trafic uman.

Un număr de 47 de migranţi -cetăţeni irakieni, iranieni, palestinieni şi un turc- au fost prinşi, luna trecută, de poliţiştii de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II-Csanadpalota, judeţul Arad, în timp ce încercau să iasă din ţară ascunşi într-un autotren, printre cutiile cu marfă. Şoferii camionului, cetăţeni turci, sunt cercetaţi pentru trafic de migranţi.

Câți oameni se pot ascunde într-un camion
În luna noiembrie, la Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II s-a prezentat în jurul orei 6.00, la ieşirea din ţară, un cetăţean turc de 36 de ani, care conducea un automarfar înmatriculat în Turcia, însoţit de un conaţional în vârstă de 25 de ani. Acesta transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, porţelan pe ruta Turcia-Germania.
Poliţiştii de frontieră, cu sprijinul colegilor din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, au făcut un control în autotren, iar printre cutiile cu marfă au găsit ascunse 47 de persoane, dintre care 25 de bărbaţi, 12 femei şi 10 minori.
În urma verificărilor preliminare, poliţiştii de frontieră au stabilit că este vorba de cetăţeni irakieni, iranieni, palestinieni şi un turc, majoritatea fiind înregistraţi ca solicitanţi de azil în România şi declarând că doreau să ajungă într-un stat din vestul Europei.
În acest caz, poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi pentru şoferii turci, respectiv tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat faţă de cele 47 de persoane, la finalizarea cercetărilor urmând a se lua măsurile legale ce se impun.
Cum funcționează ruta
Douăzeci și două de persoane, inclusiv copii, au murit, acum trei sptămâni, atunci când un vehicul, care transporta migranți și se îndreaptă spre Grecia, s-a prăbușit de pe autostradă într-un canal în vestul Turciei. Autovehiculul călătorea pe o autostradă lângă aeroportul din Izmir, când s-a răsturnat și a căzut în canal, câțiva metri mai jos, a declarant un agent pentru agenția de știri Anadolu. Naționalitatea migranților nu a fost imediat clară, însă 22 de persoane au murit în urma accidentului, iar alte 13 persoane au fost rănite, a anunțat agenția turcă, urcând ulterior numărul celor care au decedat la 29.
Imaginile televiziunii turcești au arătat epava vehiculului cu capul în jos căzută în canalul fluviului și carcasa arsă în urma impactului, dar și cadavre împrăștiate.
Salvatorii au folosit o macara pentru a ridica epava camionului și astfel s-a văzut că remorca era un simplu recipient în care imigranții erau înghesuiți. Agenția de știri DHA a precizat că șoferul, un cetățean turc de 35 de ani, a supraviețuit, spunând poliției că a făcurt manevra pentru a evita un vehicul alb care se apropia.
Omul avea o licență standard "B", care nu îi permitea să conducă un vehicul de asemenea tonaj.
Camionul a fost închiriat pentru patru zile. Printre morți au fost doi copii și o femeie însărcinată. Șoferul a fost arestat după ce a părăsit spitalul. DHA a spus că vehiculul se îndreapta spre coasta regiunii Izmir, de unde migranții ar fi urmat să încerce să ajungă la insula Samos din Grecia. În camion cu ei erau mai multe bărci gonflabile. Samos este la doar câțiva kilometri nord de peninsula Dilek din Turcia.

Punct cheie de tranzit
Turcia este un punct cheie de tranzit pentru migranții din țările care se confruntă cu conflicte interne din Orientul Mijlociu, Asia și Africa și care caută o nouă viață în Europa.
Un milion de migranți au trecut din Turcia în Grecia în 2015, în special cu bărci, într-o criză care a forțat o înțelegere între Ankara și UE pentru a stopa fluxul de oameni.
Numărul migranților a scăzut de atunci, dar oamenii continuă să își încerce norocul într-o călătorie extrem de periculoasă.
Potrivit cifrelor ONU, mai mult de 24.500 de migranți au sosit în Grecia pe mare până în prezent în acest an, 118 persoane pierzându-și viața pe acest traseu.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.