Șofer de camion, „jefuit” de patronul lui și lăsat fără camion Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Un șofer de camion în vârstă de 39 de ani din Zimbabwe face acuzații grave. După ce i-a spus angajatorului său că nu va mai continua să conducă, pentru că nu a fost plătit, angajatorul a trimis mai mulți indivizi pe urmele lui. Aceștia i-au luat camionul și l-au dus într-o parcare în Republica Cehă - după cum a declarat africanul la telefon pentru F.A.Z.. El se află încă în Germania doar pentru că a intervenit poliția. Compania respinge acuzațiile.
„Afirmația potrivit căreia reprezentanți ai companiei noastre au încercat să scoată cu forța un șofer dintr-un camion sau să-l ia împotriva voinței sale este falsă”, a scris vineri seara compania Global Transporte redacției.
Mesajul de întâmpinare spune „Management Global Transporte Slovakia”, dar e-mailul a fost trimis de pe adresa unui angajat al Global Transporte din Republica Cehă. Compania își are sediul acolo.
Anterior, sediul central al poliției din Franconia a informat F.A.Z. că o patrulă a oprit un camion cu doi ocupanți din Zimbabwe și Belarus pe autostrada A3 la 28 ianuarie, în urma informațiilor furnizate de un martor. Africanul a declarat că celălalt bărbat l-ar fi luat împotriva voinței sale.
Bielorusul a fost arestat temporar sub suspiciunea de reținere ilegală. În e-mailul trimis de Global Transporte se precizează că parchetul responsabil a informat în scris un avocat al societății că nu a fost constatată nicio infracțiune. Această informație nu a putut fi verificată inițial la sfârșitul săptămânii.
Recrutat în Africa de Sud
Incidentul are o istorie lungă, începând în Africa de Sud în decembrie 2023. Zimbabweanul, al cărui nume nu este dezvăluit aici pentru protecția sa, lucra acolo ca șofer de camion. Și a fost acolo unde Global Transporte Slovakia a recrutat șoferi printr-un intermediar. Li s-a promis un salariu lunar de 1 500 de euro.
Cu toate acestea, contractele pe care compania le-a trimis apoi în Africa de Sud prin intermediul agentului său menționau doar 875 de euro. Cu toate acestea, i s-au promis verbal 1500 de euro. „A fost mult în comparație cu ceea ce am primit în Africa” - acolo a primit 12 000 de ranzi sud-africani, ceea ce corespunde la aproximativ 600 de euro la cursul de schimb actual.
Prin urmare, șoferul de camion a decis să lucreze în Europa și a solicitat documente de intrare la ambasada Slovaciei din Africa de Sud cu ajutorul intermediarului. El a primit viza în mai 2024 și a ajuns la Bratislava în august, spune el. El însuși a plătit pentru zbor, precum și pentru documentele de călătorie și taxele pentru intermediar.
Apoi a trebuit să participe la un curs la noul său angajator, împreună cu alți aproximativ 30 de africani. I s-a spus că acest curs era necesar pentru a obține un permis de conducere pentru UE.
„Am trăit în camion”
Abia în octombrie 2024 a obținut toate documentele necesare, iar de atunci a condus camionul. „Am locuit în camion”, spune bărbatul. Nu și-a putut permite o altă locuință deoarece salariul său era mult mai mic decât se aștepta: Deși primise un „avans” de 200 de euro la jumătatea lunii octombrie pentru a-și putea cumpăra alimente, până la sfârșitul lunii octombrie nu mai primise niciun ban pentru acest lucru. A primit 395 de euro în noiembrie, 580 de euro în decembrie și, în cele din urmă, 699 de euro la jumătatea lunii ianuarie.
Compania a justificat faptul că nu a primit cei 875 de euro prevăzuți în contract, deoarece au exista cheltuieli pentru documentele șoferului, pentru curs și pentru cazarea într-o pensiune din Slovacia în timpul cursului. Nu s-a menționat în prealabil că va trebui să plătească pentru toate acestea, spune bărbatul. O fotografie a unui fluturaș de salariu pe care l-a trimis la F.A.Z. arată de fapt deduceri mari pentru „documente de angajare”, adică pentru documente despre care se spune că au fost obținute pentru angajarea sa.
A aflat de la colegii africani cu care a creat un grup de chat după curs că situația lor nu era mai bună. La 24 ianuarie, într-o zi de vineri, au decis pur și simplu să nu mai continue și au anunțat persoana lor de contact din cadrul întreprinderii, care se afla în Republica Cehă. Aproximativ zece bărbați au luat parte la grevă, toți în locații diferite, inclusiv el însuși într-o zonă de service de pe autostradă în apropiere de Erlangen.
Luni, patru bărbați au apărut acolo și i-au cerut să le lase camionul, ceea ce el a refuzat. Aceștia au sunat apoi la poliție, care le-a spus că nu se vor implica într-un conflict de muncă - cei patru bărbați au plecat apoi.
Unele documente sunt suspectate a fi falsificate
În dimineața următoare, însă, alți trei bărbați au sosit și au încercat să spargă camionul. De data aceasta, zimbabweanul a sunat la poliție, care a verificat documentele tuturor celor implicați - și a găsit ceva suspect: atât zimbabweanul, cât și adversarii săi aveau asupra lor „certificate ADR presupus falsificate”, potrivit sediului poliției din Middle Franconia. Abrevierea reprezintă o licență pentru transportul de mărfuri periculoase.
După un „tratament de identificare” la secția de poliție rutieră din Erlangen, șoferul a fost dus înapoi în zona de service a autostrăzii.
Însă, la scurt timp după plecarea poliției, unul dintre ceilalți bărbați s-a întors. Potrivit propriei sale declarații, zimbabweanul a fost luat prin surprindere în cabina șoferului de către bărbatul din Belarus, care a preluat rapid volanul și i-a spus că acum va conduce până în Republica Cehă. „Poliția de acolo vă va aresta și vă va trimite înapoi în Zimbabwe”, l-a amenințat bărbatul.
Investigația pe larg AICI
Articole înrudite
- Un camion cu fier vechi s-a răsturnat
- VIDEO Cortegiu funerar cu zeci de camion. Transportator, mort la 47 de ani
- Un fost mare fotbalist român a intrat cu mașina sub un camion. Aproape de moarte
- Ce se întâmplă dacă un șofer de camion refuză controlul?
- Un copil de 16 ani a luat mașina unui prieten și a lovit un camion. Nu a avut nicio șansă