Șofer de camion, acuzat că a condus un autoturism pentru care nu avea carnet Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Trimis în judecată pentru conducere fără permis, un ieşean a fost achitat de judecători pentru că nu era la curent cu modificările legislative. Aceasta, deşi nimeni nu poate invoca în apărarea sa necunoaşterea legii. Magistraţii au constatat totuşi că nici poliţiştii nu erau prea familiarizaţi cu ea.
Maricel C. a fost oprit în martie 2020, pe bulevardul Nicolae Iorga, pe când se afla la volanul unui Opel. I s-au cerut actele, dar în locul unui permis de conducere categoria B, a prezentat unul pentru categoria C+E (camioane cu remorcă). Cu acea ocazie a fost şi sancţionat de două ori pentru diverse abateri de la regimul circulaţiei rutiere, i-au fost reţinute certificatul de înmatriculare şi permisul de conducere, dar i s-a deschis şi dosar penal pentru conducere fără permis. În ianuarie 2022, şoferul a ajuns în faţa judecătorilor.
Aici, Maricel C. a recunoscut că se afla la volanul unui autoturism pentru care avea nevoie de permis de conducere de categoria B, dar a invocat eroarea asupra legii extrapenale. Concret, avea permis din 1986, pentru categoria CE. La momentul respectiv, în baza acestuia putea conduce şi autoturisme, nu doar camioane cu remorcă. În 2010, îşi prelungise valabilitatea permisului, fără să i se spună că pentru autoturisme are nevoie de alt permis. Fusese şi amendat în 2018, pe când conducea un autoturism, fără ca, atunci când îl opriseră, poliţiştii să facă vreo remarcă referitoare la categoria permisului.
Magistraţii Judecătoriei au solicitat explicaţii din partea Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru a clarifica dacă posesorul unui permis pentru categoria CE poate conduce şi autoturisme de categoria B. Răspunsul a fost că, până în 1995, obţinerea permisului de conducere pentru categoriile C şi CE nu era dependentă de deţinerea celui pentru categoria B. Acum însă, este necesară obţinerea permisului pentru fiecare categorie de autovehicul în parte. „Analizând materialul probator, instanţa reţine că situaţia de fapt dedusă judecăţii se confirmă, este recunoscută de inculpat, însă există elemente în dosarul de urmărire penală şi elemente noi, din timpul cercetării judecătoreşti, care confirmă susţinerea inculpatului, în sensul că a fost în eroare cu privire la dispoziţiile legale extrapenale, de care depinde caracterul penal al faptei”, au apreciat judecătorii.
Aceştia au remarcat că articolul din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care se precizează că permisele de categorie superioară se eliberează doar posesorilor de permise pentru categoria B a fost introdus în ianuarie 2013. Or, Maricel C. îşi preschimbase permisul în 2010, înainte de apariţia acestei modificări. Poliţiştii care îl sancţionaseră în 2018 ar fi trebuit să cunoască modificarea legislativă, dar nu spuseseră nimic. „În mod rezonabil inculpatul a fost în eroare, din cauza modificărilor legislative, neprevizibile, fără norme tranzitorii, dar şi din cauza practicii neunitare, datorată faptului că inculpatul a fost sancţionat contravenţional la 03.02.2018, fără să i se fi întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul cu permis de conducere necorespunzător categoriei respectivului autovehicul, în timp ce, în 2020, s-a aplicat altă interpretare de către organele de poliţie şi parchet”, au explicat magistraţii decizia de achitare.