Propunere revoluționară pentru transportul electric cu camioanele Recomandat

Propunere revoluționară pentru transportul electric cu camioanele

Experimentul Rețelei Europene pentru Transporturi Curate (ECTN) este un succes, oferind autorităților publice o soluție inovatoare și concretă pentru decarbonizarea transportului rutier pe distanțe lungi.

Primul proiect pilot ECTN, lansat acum 16 luni, acoperă peste 900 de kilometri între Avignon și Lille, în Franța, evidențiind numeroase beneficii de mediu, sociale și de transport. 

  • Stațiile de încărcare de pe autostradă oferă o soluție rapidă și pragmatică pentru decarbonizarea transportului rutier de marfă pe distanțe lungi
  • Primul proiect pilot ECTN, lansat acum 16 luni, acoperă peste 900 de kilometri între Avignon și Lille, în Franța, evidențiind numeroase beneficii pentru mediu, societate și economie
  • Modelul ECTN imaginează o modalitate mai bună de transport al mărfurilor, inclusiv camioane electrice
  • 190 de stații de releu din Europa, similare soluției ECTN, ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 60% față de transportul rutier actual
  • Soluția ECTN poate atinge autosuficiența financiară printr-un număr minim de terminale și rute, dar sunt necesare investiții publice pentru construirea terminalelor

Conceptul Alianței ECTN provine de la trei mari grupuri franceze – CEVA Logistics, compania energetică ENGIE și operatorul de autostrăzi Sanef – a căror expertiză combinată oferă un răspuns concret la nevoia urgentă de decarbonizare a transportului rutier. Întregul concept se bazează pe reimaginarea modului în care mărfurile sunt transportate prin camioane pe distanțe lungi, în loc să se bazeze exclusiv pe inovația tehnologică.

 Conceptul ECTN este inspirat de același model utilizat de istoricul sistem de curierat rapid Pony Express, cu stații de releu pentru vehicule grele cu emisii reduse de carbon, situate în imediata apropiere a rețelei de autostrăzi. La sosirea la stația de încărcare, șoferii lasă remorcile, care sunt apoi cuplate la un camion care efectuează următorul segment al călătoriei. Camioanele electrice sunt reîncărcate la stații în timpul procesului de transfer al remorcilor.

Cu acest model, șoferii de camioane nu mai trebuie să parcurgă distanțe lungi și pot efectua curse zilnice dus-întors pe segmente de drum definite. Din noiembrie 2023, conceptul de rețea de terminale a fost testat pe un coridor de 900 de kilometri între Avignon și Lille, în Franța. Acest coridor este împărțit în patru segmente de autostradă și include cinci stații de releu în Avignon (Vaucluse), Lyon (Rhône), Dijon (Côte-d'Or), Sommesous (Marne) și Lille (Nord). Datorită simplității sale, sistemul poate fi implementat rapid și replicat cu ușurință în toată țara.

Implementarea camioanelor electrice pentru a accelera decarbonizarea

Printre numeroasele modalități de decarbonizare a transportului rutier, trecerea la vehicule electrice rămâne o prioritate. Vehiculele electrice sunt alternativa evidentă pentru vehiculele grele de marfă, așa cum se descrie în scenariile de tranziție pentru 2050. Utilizarea camioanelor electrice pe segmente de autostradă de aproximativ 300 de kilometri permite ocolirea constrângerilor legate de autonomia operațională. Modelul ECTN permite utilizarea maximă a camioanelor și a infrastructurii de încărcare a acestora, kilometrajul anual parcurs de camioane fiind aproape dublu față de cel al camioanelor diesel.

Conceptul ECTN este validat după testarea riguroasă a proiectului

După șaisprezece luni de testare a proiectului ECTN în condiții reale — cu vehicule grele de marfă cu emisii reduse de carbon care au parcurs peste un milion de kilometri — rezultatele inițiale demonstrează că soluția ECTN prezintă numeroase avantaje.

  • În ceea ce privește decarbonizarea, emisiile de gaze cu efect de seră au fost reduse de 4 ori pe tronsonul de autostradă dintre Lille și Avignon. Bucla primară dintre două stații de releu permite înlocuirea a două camioane diesel tradiționale cu un singur camion cu emisii reduse de carbon.
  • Timpul de tranzit al mărfurilor este optimizat. Timpul standard de tranzit între Avignon și Lille este de 23 de ore și a fost redus la 17 ore, ceea ce reprezintă o reducere de 25 % a timpului de călătorie.
  • Principiul rutelor zilnice fixe de doar câteva sute de kilometri, cu orare regulate, îmbunătățește condițiile de muncă ale șoferilor de camioane și contribuie la atractivitatea profesiei de șofer de camion, aspect important având în vedere lipsa acută de șoferi din prezent.
  • În cele din urmă, odată cu instalarea stațiilor de releu în zonele de servicii existente frecventate de vehicule grele de marfă, ECTN nu necesită teren suplimentar.

Detalii AICI


BĂNICESCU - VARTA


MAN eTGE
      

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.