Prețul petrolului a sărit în aer

Prețul petrolului a sărit în aer

Preţurile petrolului au crescut luni cu până la 6 dolari, iar petrolul Brent a consemnat un avans de până la 19,5%, cel mai mare după Războiul din Golful Persic din 1991, în urma atacurilor cu drone împotriva unor unităţi majore de producţie de ţiţei din Arabia Saudită, care au avut loc sâmbătă şi care au dus la blocarea unei producţii reprezentând 5% din oferta globală, transmite Reuters.


Contractele futures pentru petrolul de referinţă Brent au urcat cu până la 19,5%, la 71,95 de dolari pe baril, acesta fiind cel mai mare avans consemnat din 14 ianuarie 1991. Contractele pe termen de o lună erau la ora 04:49 GMT (7:00 ora României) cotate la 66,28 dolari pe baril, în urcare cu 6,06 dolari, respectiv cu 10,1% faţă de închiderea de vineri.

Contractele americane West Texas Intermediate (WTI) au avansat cu până la 15,5%, la 63,34 de dolari pe baril, înregistrând cea mai mare creştere procentuală în timpul tranzacţiilor după 22 iunie 1998. Contractele pe termen de o lună erau tranzacţionate la ora 04:49 GMT în urcare cu 4,92 de dolari, respectiv cu 9%.

Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol din lume, iar atacul împotriva unităţilor grupului Aramco din Abqaiq şi Khurais au redus producţia regatului cu 5,7 milioane de barili pe zi. Compania nu a oferit un termen până la care va relua integral producţia.

O sursă apropiată situaţiei a declarat pentru Reuters că revenirea la producţia obişnuită ar putea dura mai degrabă săptămâni decât zile.

Exporturile Arabiei Saudite vor decurge normal în această săptămână pentru că regatul saudit va recurge la rezervele de petrol păstrate în rezervoare mari de stocare, a declarat duminică o sursă apropiată situaţiei.

”Credem că atacurile vor reprezenta un semnal de alarmă pentru investitorii care nu au luat în considerare riscurile. Chiar dacă oferta globală va scădea pe termen scurt, Statele Unite au capacitatea să compenseze această contracţie”, a declarat Hue Frame, director general la firma Frame Funds din Sydney.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că a aprobat furnizarea de petrol din rezerva strategică a ţării, dacă va fi necesar.

Un oficial american a declarat că atacurile împotriva centrului industriei petroliere a Arabiei Saudite, între care cea de la Abqaiq este cea mai mare unitate procesatoare de petrol din lume, au venit din direcţia Iranului, fiind posibil să fi fost folosite rachete de croazieră. Raporturile iniţiale indicau că atacurile ar fi avut loc din Yemen.

Trump a mai spus că Statele Unite au fost pregătite pentru un posibil răspuns la atacul împotriva instalaţiilor petroliere ale Arabiei Saudite.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.