Inspectorii nu pot cere șoferilor de camion chitanțe care să arate că au făcut pauza la hotel Recomandat

Inspectorii nu pot cere șoferilor de camion chitanțe care să arate că au făcut pauza la hotel

Comisia Europeană a tranșat o problemă legată de ce pot controla inspectorii care opresc șoferi în trafic.


Context


Comisia a fost informată în mai multe rânduri că unele autorități naționale solicitau șoferilor să furnizeze dovezi, cum ar fi facturile de hotel, pentru a dovedi că și-au cheltuit banii pentru odihnă săptămânală regulată pentru a închiria o cameră în afara vehiculului.


Cadrul legal

Articolul 36 din Regulamentul (UE) nr. 165/2014 2 privind aparatura de înregistrare în transportul rutier furnizează o listă exhaustivă a înregistrărilor care urmează să fie oferite de către conducătorul auto la cererea unui inspector control. Acestea sunt: fișele de înregistrare (în cazul tahografului analog), eventualele înregistrări manuale și imprimate, cardul de șofer (în cazul tahografului digital). La efectuarea unor astfel de verificări, autoritățile statelor membre nu pot solicita alte documente decât cele menționate la articolul 36 din prezentul regulament.


Articolul 34 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 165/2014 precizează că statele membre nu pot impune șoferilor obligația de a prezenta orice alte formulare care atestă activitățile șoferilor. Articolul 4 alineatul (6) din Directiva 2006/22/CE stabilește obligația de asistență între statele membre în ceea ce privește verificarea respectării normelor privind timpul de conducere și de odihnă. „Dacă, într-un stat membru, cercetările efectuate asupra documentelor înregistrate de șofer într-un alt stat membru oferă motive pentru a crede că s-au săvârșit încălcări care nu pot fi stabilite în timpul acelei verificări, autoritățile competente ale statelor membre în cauză trebuie să se ajute reciproc.”

Clarificare


Conducătorii auto sau angajatorii pot fi amendați pentru nerespectarea interdicției de a lua odihna săptămânală doar dacă soferii sunt surprinși făcând această odihnă în interiorul vehiculului.
În același timp, articolul 34 alineatul (3) din Regulamentul 165/2014 nu exclude posibilitatea ca autoritățile naționale să efectueze controale cu privire la repausul săptămânal anterior, care ar fi fost luate într-un alt stat membru. Prin urmare, autoritățile naționale pot face controale în orice moment.


Cu toate acestea, șoferii nu sunt obligați să își explice activitățile când sunt departe de vehicul. Aceasta acoperă și repausul săptămânal regulat în afara vehiculului. Astfel, inspectorii nu pot cere șoferilor documente care să demonstreze că au petrecut odihna de 45 de ore la motel sau la hotel.


STAREA TRANSPORTURILOR - CONSTANTIN ISAC


CAMION FEST OCTOMBRIE 2022

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.