Peste 65% dintre oameni, în favoarea mașinilor fără ȘOFER

Peste 65% dintre oameni, în favoarea mașinilor fără ȘOFER

Aproape două treimi dintre şoferi ar utiliza maşinile care se conduc singure în primul rând pentru deplasări pe distanţe lungi, tehnologia de conducere automatizată oferă un stimulent mai mare pentru achiziţionarea unei maşini noi, iar şoferii ar prefera să fie mai relaxaţi la volan şi să îşi petreacă timpul conversând cu pasagerii, potrivit unui sondaj recent realizat în numele companiei Bosch în şase ţări - Brazilia, China, Germania, Franţa, Japonia şi SUA.

'Păstrează distanţa!', 'Mai uşor cu viteza!' sau 'Ai fi putut să treci de semaforul acela fără probleme!' - şoferii sunt constrânşi să audă deseori astfel de fraze de la pasagerii lor. În curând, însă, toate acestea vor fi de domeniul trecutului. Conducerea automatizată transformă şoferii în pasageri şi maşinile în şoferi. În viitor, ma?inile se vor auto-pilota independent la atingerea unui buton, ori de câte ori şoferii vor dori acest lucru. În acest mod, ele vor respecta regulile de circulaţie şi limitele de viteză, ceea ce va face şofatul mai sigur.

Mulţi respondenţi doresc ca maşina cu conducere automatizată să le uşureze sarcinile de şofat stresante. Şoferii sunt interesaţi în special să poată ceda controlul maşinii la parcare sau în ambuteiaje. Majoritatea şoferilor participanţi la sondaj ar folosi timpul în care maşina se conduce automat pentru a privi pe geam, a se bucura de peisaj (63 de procente) şi a conversa cu pasagerii (61 de procente).

În doar câţiva ani, maşinile cu conducere automatizată vor fi ceva obişnuit pe drum, susţin specialiştii Bosch. Principala speranţă a respondenţilor este ca, prin conducerea automatizată, să beneficieze de mai mult confort şi mult mai puţin stres la volan. Maşina viitorului - care îi va elibera complet pe şoferi de necesitatea de a vira, a acţiona pedala de acceleraţie şi frâna - este văzută în primul rând ca ceva util pe distanţe lungi (67 de procente) şi pentru călătoriile de plăcere (61 de procente).

Sondajul evidenţiază, de asemenea, un clasament interesant al celor mai dorite funcţii de conducere automatizată: parcarea a fost menţionată foarte frecvent (65 de procente), precum şi căutarea automată de locuri de parcare în centrul oraşelor (60 de procente) şi traversarea ambuteiajelor fără stres (59 de procente).

Dintre participanţii la sondaj, 63 de procente au afirmat că ar dori să se relaxeze în timp ce maşina se află în modul de conducere automatizată. Faptul de a avea mai mult timp pentru conversaţii şi pentru pasageri mulţumită conducerii automatizate a fost un aspect la fel de important pentru respondenţi.

Opţiunile oferite de conducerea automatizată fac maşinile mai atractive pentru mulţi consumatori. Peste jumătate (54 de procente) dintre participanţii la sondajul realizat de Bosch în rândul utilizatorilor au fost de acord cu această afirmaţie. În special pentru respondenţii de sex masculin, noile tehnologii sunt un avantaj important la vânzare, 52 de procente dintre bărbaţii participanţi la sondaj afirmând că tehnologia de conducere automatizată le-ar creşte interesul în achiziţionarea unui nou autovehicul. În principiu, cu cât şoferii sunt mai tineri, cu atât mai mare este interesul lor de a achiziţiona o maşină cu funcţii de conducere automatizată.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.