KLAUS IOHANNIS, NEGOCIERI DURE CU PREȘEDINTELE FRANȚEI ÎN CHESTIUNEA ȘOFERILOR CĂRORA LI SE ÎNGRĂDEȘTE DREPTUL LA MUNCĂ ÎN OCCIDENT Recomandat

KLAUS IOHANNIS, NEGOCIERI DURE CU PREȘEDINTELE FRANȚEI ÎN CHESTIUNEA ȘOFERILOR CĂRORA LI SE ÎNGRĂDEȘTE DREPTUL LA MUNCĂ ÎN OCCIDENT

Klaus Iohannis a avut o întâlnire bilaterală cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la Bruxelles, iar întrevederea dintre cei doi şefi de stat a durat aproximativ 30 de minute, precedând lucrările Consiliului European.

Klaus Iohannis a abordat problema legată de directivele europene privind detașarea muncitorilor. Tot mai multe state vestice, printre care și Franța, vor să impună cetățenilor din Europa de est condiții dure pentru a avea acces pe piața muncii din Occident. Una dintre categoriile cele mai afectate sunt șoferii de TIR din România care s-ar putea trezi că nu vor mai putea lucra în Occident.

Trebuie să găsim soluții
“Am discutat despre mult vehiculata directivă pe detaşarea muncitorilor", a afirmat Iohannis, care s-a întâlnit cu Macron, vineri dimineaţă, în marja Consiliului European de la Bruxelles.

Întrebat dacă în discuţia privind muncitorii detaşaţi, Macron a menţionat şi România, Iohannis a precizat: "Discuţia pe muncitorii detaşaţi a fost iniţiată de preşedintele Macron fiindcă doreşte să colaboreze cu noi şi am arătat toată deschiderea pe acest dosar. Consider că este foarte bine să lucreze pe acest dosar ţări care au această problemă pe care o numesc ei 'social dumping' şi să lucrăm împreună şi cu noi, care de fapt de multe ori trimitem muncitori acolo, trebuie să găsim soluţii care satisfac şi o parte şi cealaltă. Nu are rost să ne ascundem după deget şi să rămână fiecare pe poziţia lui. Trebuie discutat, trebuie negociat, trebuie soluţionată chestiunea".

De asemenea, întrebat ce ar însemna pentru România o soluţie satisfăcătoare în privinţa muncitorilor, şeful statului a precizat: "Asta o să stabilească echipele de negociere tehnice, dar ca în orice negociere trebuie să lase şi unul şi altul şi atunci se găsesc poziţii comune".

Avertisment fără perdea
Cu o zi înainte, Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur la adresa statelor din estul Europei legat de muncitorii detașați din țările din est în țările vestice pe salarii mai mici, ceea ce ar însemna că muncitorii din "vechea Europă" își pierd locurile de muncă.
Acest avertisment este unul care îi vizează pe șoferii români care muncesc în Occident. Franța, ca și Germania și Italia, și-au modificat legislația în sensul impunerii unui salariu minim pentru șoferii din est - inclusiv din Romania - care muncesc în statele occidentale. De asemenea, statele occidentale doresc impunerea unor măsuri protecționiste printre care și obligativitatea ca șoferii din România să nu se mai odihnească exclusiv în camion. UE ar putea decide ca șoferii din Europa să își retragă camionul timp de o săptămână înțtara de origine după trei săptămani prin Europa.
Legat de problema muncitorilor detașați, aceasta e o temă des întâlnită în Franța, unde majoritatea politicienilor consideră că muncitorii din estul Europei practică un dumping economic, luând locul muncitorilor din vest pentru că acceptă salarii mai mici. Macron spune că Brexitul s-a jucat pe tema "muncitorilor din Europa de Est care veneau să ocupe locurile de muncă britanice. Apărătorii Europei au pierdut pentru că clasa mijlocie britanică a spus Stop!".

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.