Industria auto, motorul economiei românești

Industria auto, motorul economiei românești

Industria auto este unul dintre principalii piloni ai economiei româneşti, pe lângă retail şi IT, angajând în total peste 150.000 de persoane, arată datele studiului realizat de compania din domeniul garanţiilor şi colectării creanţelor Euler Hermes.

Potrivit studiului, industria autovehiculelor se bucură de o rentabilitate puternică, în 2016 înregistrând o rată de creştere de 9% faţă de 2015.

Până acum sectorul a fost condus de producătorii de automobile, unde Dacia-Renault a fost pe locul 11 la nivel european, cu aproape 360.000 de unităţi de produse în 2016. În prezent, cea mai mare parte a creşterii provine de la producătorii de piese şi componente auto.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei interne, industria automobilelor s-a apreciat în T4 2016 pentru autoturisme noi (-1,7% Q1-Q2 până la 32.500 unităţi), însă a scăzut puternic în general datorită încetinirii vânzărilor la mâna a doua, până la un total de 101.500 de autoturisme vândute (-15,2% Q1-Q2).

Anul 2016 a fost unul din cei mai buni din ultimul deceniu, înregistrându-se o creştere a numărului de înmatriculări de vehicule de 17,4% ,ajungând la 510.000 de unităţi, dintre care automobile noi reprezintă aproximativ 22% (115.000 de unităţi).

De asemenea, piaţa leasingului financiar a crescut cu 25% în 2016, până la două miliarde de euro, dintre care aproape 77% reprezintă automobile şi vehicule utilitare uşoare. Companiile au reprezentat 97% din totalul clienţilor de leasing financiar, urmate de persoanele fizice 2% şi 1% de sectorul public. Flota de autovehicule de leasing operaţional a crescut cu 8%, până la 60.000 de vehicule în 2016 (adică aproximativ 13% din toate înregistrările de autoturisme noi), cu aşteptări de creştere similare pentru 2017.

Cifra de afaceri totală a sectorului auto în 2016 a depăşit 20 de miliarde de euro, determinată de exporturi, pe măsură ce piaţa locală este relativ mică şi se concentrează pe vehiculele second-hand.

Euler Hermes este recunoscut ca fiind un specialist în domeniul garanţiilor şi colectării creanţelor. Cu peste 100 de ani experienţă, compania oferă clienţilor săi B2B servicii financiare care sprijină managementul creanţelor comerciale şi al lichidităţilor. Reţeaua proprie de informaţii urmăreşte şi analizează schimbările zilnice ale solvabilităţii corporative în rândul companiilor mici, medii şi multinaţionale în pieţe ce reprezintă 92% din PIB-ul global.

Cu sediul principal în Paris, compania este prezentă în peste 50 de ţări, cu mai mult de 5.800 de angajaţi. Euler Hermes este o filială a Allianz, listată la Euronext Paris (ELE.PA) şi evaluată AA- de către Standard&Poor's.

Compania a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 2,6 miliarde de euro în 2016 şi a asigurat tranzacţii de afaceri la nivel mondial de 883 miliarde de euro în expunere, la sfârşitul anului 2016.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.
Detalii Ok Resping