Grecia va impune „pașaport de vaccinare” pentru a pleca în vacanță

Grecia va impune „pașaport de vaccinare” pentru a pleca în vacanță

La iniţiativa Greciei, UE discută ca adeverinţa de vaccinare să-i permită posesorului să circule oriunde în Europa, fără să stea în carantină, indiferent dacă ţara de provenienţă are un grad mare de infectare cu noul coronavirus.


Pe fondul campaniilor de vaccinare anti-COVID-19, autorităţile europene încep să creioneze modul în care ne vom putea face concediile în acest an şi felul în care va fi repornită industria turistică. Concret, Uniunea Europeană ia în calcul ca posesorul unui certificat de vaccinare să poată circula oriunde în Europa, fără să stea în carantină, indiferent dacă ţara de provenienţă are un grad mare de infectare cu noul coronavirus.

La fel, la întoarcerea dintr-o ţară cu un grad mare de infectare, un turist vaccinat nu va mai sta în carantină. Miniştrii pentru afaceri europene ai celor 27 de state membre au început luni discuţiile pe această temă. Subiectul va fi şi mâine pe agenda liderilor europeni, care se reunesc prin videoconferinţă. Executivul european lucrează la asigurarea colectării electronice a datelor legate de vaccinare într-un formular comun.
Această adeverinţă (certificat) se emite de fiecare stat într-o formă organizată, specifică ţării respective, şi va putea fi prezentată la destinaţie sau la îmbarcarea în avion de către orice cetăţean, cel puţin la nivelul UE. Discuţiile au loc după ce Guvernul elen a solicitat o reglementare care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber şi a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în ţările Uniunii Europene, iniţiativă salutată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este un imperativ medical să avem o certificare a vaccinării. Din acest motiv mă bucur de iniţiativa premierului grec Kyriakos Mitsotakis cu privire la un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a declarat Ursula von der Leyen. Conform propunerii înaintate de premierul grec, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport internaţional.
Deşi unele voci au arătat că o astfel de reglementare încalcă o directivă privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere în UE, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a explicat că în legislaţia europeană există situaţia de excepţie prin care se pot impune restricţii de la aceste drepturi, pentru a se proteja sănătatea publică. „Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu va fi neapărat o formă de discriminare”, a spus acesta.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.