Germania. Românii plecaţi să culeagă sparanghel, închiși în barăci și izolați complet Recomandat

Germania. Românii plecaţi să culeagă sparanghel, închiși în barăci și izolați complet

Românii plecați să culeagă sparanghel în Germania sunt închiși în barăci și ținuți la distanță de populație.

Ei nu au avut posibilitatea să negocieze contractul de muncă și nici să își aleagă angajatorul. Acceptă condițiile, sau nu sunt primiți să muncească.
Mii de români au plecat săptămâna trecută la cules de sparanghel în Germania, devenind subiect de știri în toată Europa, după ce în prima zi s-au înghesuit pe aeroportul din Cluj, fără să respecte condițiile minime de distanțare socială în condițiile pandemiei de coronavirus care a lovit întreaga planetă.
Multă lume a vorbit despre faptul că vor câștiga până la 5.000 de euro în două luni, dar de fapt condițiile sunt foarte proaste și nici veniturile nu ajung la aceste sume.
Într-un interviu pentru DW, sindicalistul Szabolcs Sepsi, de la Faire Mobilität, a vorbit despre situația muncitorilor români.
"Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste.", spune Sepsi, pentru sursa citată.
Acesta spune că românii nu știu încă dacă din venituri le vor fi scăzute biletele de avion, cazarea și masa, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. Acum, sezonierii au fost obligați să accepte condițiile puse de cei care i-au recrutat și li s-a spus că regulile sunt stricte, dictate de măsurile împotriva răspândirii coronavirusului.
Sosirea și plecarea sezonierilor este organizată de angajatori și oamenii nu au voie să părăsească barăcile în care sunt cazați. Oamenii nu au dreptul să își aleagă pentru cine vor lucra. De fapt, ei chiar nu au nicio posibilitate să renunțe înainte de termen la contract, în cazul în care angajatorul nu respectă înțelegerile, dat fiind că întoarcerea în țară este organizată la nivel central de reprezentanții angajatorilor. Nu există, așadar, libertatea de a-și alege angajatorul, spune sursa citată.
"Sezonierii nu își pot alege singuri pentru cine să lucreze. Ei nu au dreptul decât să se înscrie pe o listă prin care să își manifeste dorința de a veni în Germania. Condițiile contractuale au fost stabilite de Asociația Agricultorilor Germani și de guvernul federal unilateral, în defavoarea angajaților. Nu au avut loc niciun fel de negocieri. Și oamenii care vin nu pot spune: nu îmi convin condițiile de la această fermă, schimb angajatorul, dat fiind că mulți caută forță de muncă în aceste zile. Opțiunile pe care le aveau le-au fost anulate prin mijloace juridice, toate fiind motivate de măsurile de carantină.", spune Szabolcs Sepsi.
Practic, românii sunt aduși în Germania să muncească, dar sunt ținuți complet izolați: "Cred că este cinic să afirmi că măsurile sunt "carantină practică în paralel cu posibilitatea de a munci", sezonierii fiind de fapt închişi în barăci, fără niciun contact cu lumea exterioară. Este de fapt carantină doar faţă de populaţia din Germania. În această aşa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania."

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.