Fabrica de camioane KrAZ din Ucraina - naționalizată. Va produce armament Recomandat

Fabrica de camioane KrAZ din Ucraina - naționalizată. Va produce armament

KrAZ a fost cândva cel mai mare şi mai important producător de camioane de pe teritoriul actualei Ucraina, în timpul fostei URSS.

Istoria KrAZ în rolul său de fabrică de camioane a început în 1967, prin lansarea în producţie a modelului 255B, iar camioanele KrAZ erau renumite pentru masivitatea lor şi capacităţile extraordinare de tractare şi înaintare.

Însă, la fel cum s-a întâmplat în multe alte părţi din estul Europei, anii 90 şi 2000 au însemnat schimbări de proprietari, cu înţelegeri tenebre şi un declin puternic al fabricii cu suspendări de producţie, în care unele perioade mai bune şi o aparentă relansare de producţie oscila cu riscurile falimentului şi închiderii totale.

Încă în ianuarie 2022 noi publicam un articol în care analizam camioanele KrAZ de cândva şi toată istoria fabricii de camioane din Kremenchuk din 1990 până în zilele noastre. Ei bine, ieri autorităţile din Ucraina anunţat oficial că fabrica revine în proprietatea statului.

Practic, fabrica a fost naţionalizată acum, după ce oligarhul Konstantin Zhevago, care o controla majoritar printr-o societate de acţiuni, a fugit din ţară odată cu startul unei investigaţi în care era suspectat de deturnare de fonduri în proporţii deosebit de mari. Investigaţia a pornit încă în 2019, iar în 2021 a fost emis un mandat internaţional de arest pe numele Zhevago, care e şi un fost deputat în rada supremă a Ucrainei.

În ultimii ani fabrica KrAZ practic staţiona, iar odată cu începutul războiului, armata a anunţat de mai multe ori că ar avea nevoie ca această fabrică să relanseze producţia de camioane pentru necesităţile de apărare şi să le repare pe cele exploatare în regim curent.

Şi cum fabrica stagna, iar proprietarul său se ascunde de justiţie, situaţia de război a permis autorităţilor din Ucraina să naţionalizeze KrAZ, împreună cu alte 4 fabrici strategice din ţară, proprietarii cărora sunt de asemenea suspectaţi de deturnări de fonduri sau trădare de patrie şi sunt fugari.

Astfel, ieri seară autorităţile din Ucraina au anunţat că, odată ce statul ucrainean a devenit proprietarul KrAZ, în cel mai scurt timp aici va fi organizată producţia pentru necesităţile de apărare a ţării. Pe perioada de război, KrAZ va funcţiona 24 ore din 24, 7 zile din 7, exclusiv pentru necesităţile de apărare — au conchis autorităţile ucrainene.



TRANSPORTATORI ÎN CONSTRUCȚII E06


HOLLEMAN AGABARITIC

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.