Estonia. Șofer profesionist, prins că transporta drone pentru parașutiștii ruși Recomandat

Estonia. Șofer profesionist, prins că transporta drone pentru parașutiștii ruși

Un șofer profesionist a fost arestat în Estonia pentru că a cumpărat și a transportat drone.

Autoritățile estoniene au anunțat transferul în Ucraina a dronelor care au fost achiziționate de Vladimir Șilov, un șofer de TIR și rezident al regiunii Pskov, pentru nevoile armatei ruse, scrie cotidianul rus Kommersant.
„Îți amintești de bărbatul cu dublă cetățenie estonă și rusă care a încercat să furnizeze drone pentru armata rusă? Pe lângă arestare, Serviciul de Securitate Internă al Estoniei a confiscat dronele achiziționate de acesta și le-a predat armatei ucrainene”, a scris Ambasada Estoniei în Ucraina, pe Twitter.

La sfârșitul lunii iulie, Tribunalul din Harju, Estonia, l-a găsit vinovat pe Vladimir Șilov, un șofer de camion cu cetățenie rusă și estonă, că „s-a alăturat unui act de agresiune al unui stat străin, a participat la acesta și l-a susținut” (articolul 91-1 din Codul Penal estonian).

El a primit o pedeapsă de un an de închisoare, din care patru luni trebuie să le petreacă într-un penitenciar, iar următoarele opt luni rămase vor fi considerate perioadă condiționată, urmând să fie sub supraveghere.

După cum a constatat instanța, bărbatul a încercat să scoată trei quadrocoptere din Estonia, care mai târziu urmau să fie predate unității de parașutiști din Pskov, care participă la invazia rusă din Ucraina.

Bărbatul a fost reținut pe 28 mai de către polițiștii din Serviciul de Securitate Internă al Estoniei, responsabil cu securitatea statului. Pe 30 mai a fost plasat în arest.

Camionagiul a publicat un apel pentru strângerea de fonduri pentru drone, precum și informații despre toate etapele călătoriei, pe pagina sa VKontakte, de unde, probabil, polițiștii au aflat despre intențiile sale.

Vladimir Șilov locuiește în regiunea Pskov și susține activ invazia Rusiei. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, șoferul va trebui să plătească cheltuieli judiciare în valoare de peste 1.632 de euro.

Dronele au fost confiscate în favoarea Estoniei. Alte două persoane, Ilia și Ruslan Golembovski, care i-au transferat bani pentru achiziția de drone, au fost și ele condamnate.

Au primit cinci luni de închisoare cu suspendare și au fost obligați să plătească cheltuieli în valoare de aproximativ 1.200 de euro.

„Achiziția de echipamente necesare desfășurării ostilităților, inclusiv, de exemplu, drone, finanțarea achiziției de echipamente pentru diferite unități militare ale armatei ruse este, de asemenea, considerată ca susținere a agresiunii”, a spus procurorul estonian Melinda Youland.

„Această reptilă fascistă trebuie sugrumată peste tot. Trebuie să rămânem împreună”, a spus Vladimir Șilov, în vârstă de 43 de ani, într-un live pe VKontacte de la volanul camionului său, în aprilie, pe o șosea din Finlanda.

El lucrează de mulți ani ca șofer de camion în Europa. „Oamenii Banderei sunt deja printre noi, camionagiii! Vă rugăm să fiți vigilenți, nu ezitați să solicitați ajutor de la alți șoferi dacă vă aflați față în față cu aceste spirite rele!”, și-a avertizat Șilov colegii, după începerea războiului.

„Am intrat într-o conversație cu divizia 76 și am spus că le voi cumpăra drone din Estonia, mai ales că sunt foarte puține în Rusia și prețul e mare. M-am gândit să le cumpăr eu, dar m-am uitat la prețuri, am fost îngrozit, una costă de la 600 €, așa că anunț strângerea de fonduri pe pagina mea. Strângem bani pentru quadrocoptere pentru parașutiștii noștri. În principiu, armata noastră este asigurată, dar, sincer, nu avem totul în Rusia, astfel de echipamente sunt super la modă, precum cele ale NATO, de exemplu. Dacă salvăm măcar o viață, atunci, cred, nimeni nu va regreta banii trimiși”, a spus Șilov în live-ul realizat de pe feribot, din Finlanda, și apoi a cântat Katyusha.

Donațiile au mers rapid: pe 11 mai a primit 25.000 de ruble, iar pe 15 mai a anunțat că închide colecta: „Când dronele sunt în mâinile mele și când le voi preda, vor fi mai multe fotografii! Sper să mă descurc, pentru că autoritățile noastre vamale nu sunt întotdeauna previzibile. Sunteți cei mai buni! Băieții noștri ne vor mulțumi cu siguranță!”

Șilov a cumpărat trei drone modelul DJI Mini 2 Fly More Combo din Estonia, pentru 1.797 de euro, pe 28 mai, o unitate a costat 599 de euro (42.963 de ruble). În Rusia, un quadrocopter al acestui brand poate fi comandat numai de la un singur distribuitor oficial. O dronă costă în Rusia 99.990 de ruble, mai mult de 1.100 de euro. Vânzătorul notează că există puține modele în stoc, magazinul vinde ce mai are în depozite, deoarece în aprilie producătorul chinez de drone DJI (Dajiang Innovation) a anunțat că își va suspenda temporar toate activitățile din Rusia. În iunie 2022, în presă au început să apară informații despre deficitul de drone din țară din cauza războiului din Ucraina. Pe pagina publică oficială, divizia 76 din Pskov strânge în mod regulat bani pentru drone și scrie că, printre altele, ele ajută la depistarea ambuscadelor armatei ucrainene.


HOLLEMAN AGABARITIC


STAREA TRANSPORTURILOR- GEORGE NIȚĂ

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.