E tot mai cert: de la 1 ianuarie 2021 vor exista controale amănunțite la frontiera britanică

E tot mai cert: de la 1 ianuarie 2021 vor exista controale amănunțite la frontiera britanică

Londra şi-a apărat miercuri voinţa de a reveni asupra unor angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul Brexitului, asumându-şi o încălcare a dreptului internaţional şi provocând furia europenilor, într-un moment critic al negocierilor cu privire la viitoarea relaţie a Regatului Unit cu Cei 27, relatează AFP.


La peste şapte luni de la ieşirea istorică a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE),, tensiunile cresc între cele două părţi, care ar urma să se pună de acord, până la sfârşitul anului, asupra modalităţilor cooperării lor comerciale şi în domeniul securităţii.

În acest context delicat, Guvernul britanic a publicat un proiect de lege, dezvăluit la începutul săptămânii, care retuşează cu scopul de a-l ”clarifica” Acordul retragerii, care a stabilit cadrul divorţului din ianuarie.

Vizând mai ales aranjamente vamale în Irlanda de Nord, proiectul este menit să faciliteze schimburile comerciale înăuntrul Marii Britanii după perioada de tranziţie post-Brexit, care se încheie la sfârşitul lui decemrbie.

Însă, din cauză că modifică un document care are statutul de tratat internaţional, acest text ”încalcă dreptul internaţional într-un mod foarte specific şi limitat”, potrivit ministrului însărcinat cu Irlanda de Nord, Brandon Lewis.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen consideră că acest text ”încalcă dreptul internaţional şi subminează încrederea” între cei doi parteneri, aflaţi în toiul negocierilor cu privire la viitoarea lor relaţie.

Germania, care deţine preşedinţia semestrială a UE, se declară, într-un mesaj postat pe Twitter, ”foarte îngrijorată” de anunţurile britanice şi citează formula latină "pacta sunt servanda" (convenţiile trebuie respectate), considerând că este în joc ”fundamentul relaţiilor viitoare prospere”.

”STAT PARIA”

Criticat până în propria tabără - inclusiv de către fosta şefă a Guvernului Theresa May -, Boris Johnson şi-a apărat proiectul în Camera Comunelor, în cadrul unei sesiuni săptămânale de interpelare a premierului.

 Textul vizează ”să garanteze fluiditatea şi securitatea pieţei noastre interne britanice”, s-a justificat el.

Textul iniţial - ”Protocolul” nord-irlandez - vizează să garanteze absenţa oricăror frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Iranda, un stat membru UE, şi să evite reapariţia unor tensiuni în această regiune, însângerată de 30 de ani de ”tulburări”, până la semnarea Acordului de Pace din Vinerea Mare, în 1998.

O reimpunere a unor controale vamale alimentează temeri cu privire la o intensificare a tensiunilor în provincia britanică.

Este vorba despre ”protejarea ţării noastre de interpretarea extremă sau iraţională a protocolului care ar putea conduce la o frontieră în Marea Irlandei care, în opinia mea, ar prejudicia interesul Acordului din Vinerea Mare şi ar prejudicia interesele păcii în ţara noastră”, a pledat Johnson.

Liderul separatiştilor scoţieni din cadrul SNP în Camera Comunelor Ian Blackford l-a acuzat pe Johnson că vrea să creeze un ”stat paria” şi de faptul că vrea să se considere ”deasupra legii”.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.