Doi ani de închisoare pentru un șofer de camion care a lovit mortal un biciclist Recomandat

Doi ani de închisoare pentru un șofer de camion care a lovit mortal un biciclist

La mai bine de șase ani de la producerea unui accident mortal în intersecția de pe centura municipiului Alba Iulia, magistrații instanței supreme din județ au dat o decizie definitivă.

Este vorba despre un accident mortal petrecut în luna septembrie a anului 2016, când un biciclist a intrat în intersecție fără se se asigure și a fost lovit din plin de un TIR, condus de un șofer polonez. Șoferul conducea cu 35 de kilometri la oră peste viteza legală pe drumul respectiv și nu a mai avut ce face când biciclistul i-a apărut în cale.

În data de 5 ianuarie 2023, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat o decizie defnitivă în dosarul de ucidere din culpă, dosar care inițial s-a judecat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia.
Motivarea instanței a fost făcută publică fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

Potrivit motivării instanței, ”la data de 02.09.2016, în jurul orei 18:10, inculpatul a condus cu viteza de 85 km/h pe şoseaua de ocolire a municipiului Alba Iulia, pe un tronson unde limita de viteză era de 50 km/h, autoutilitara, tractând semiremorca, iar la intersecţia cu DJ 107C a surprins şi accidentat pe victimă, care a pătruns de pe DJ 107 în şoseaua de ocolire, fără să acorde prioritate de trecere ansamblului condus de inculpat. În urma coliziunii, biciclistul a decedat”, se arată în motivarea instanței.

Șoferul de TIR, ”a arătat că în timp ce conducea camionul, a văzut biciclistul care a intrat brusc pe carosabil, de la distanța de aproximativ 20-30 metri înainte de intersecție.

A mai arătat că, victima nu s-a asigurat și nici nu s-a oprit pentru a-i acorda prioritate de trecere inculpatului, iar pe drumul de pe care s-a deplasat biciclistul erau mai multe autovehicule oprite pentru a acorda prioritate de trecere. Inculpatul a observat că biciclistul a trecut pe lângă cele două autoturisme oprite și a pătruns din mers pe drumul care circula. Deși a încercat să evite impactul, trăgând de volan spre stânga și fiind în frânare, nu a reușit acest lucru”, se mai arată în documentul citat.

Șoferul nu a recunoscut săvârșirea faptei, susținând că este nevinovat, iar accidentul s-a produs din vina exclusivă a victimei care nu s-a asigurat în niciun mod la momentul la care a pătruns pe șoseaua de centură, a mai precizat acesta în fața magistraților instanței supreme.

În timpul procesului de fond instanța a decis că șoferul de TIR este vinovat doar 40% în producerea accidentului, iar 60% aparține victimei.

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au precizat că ”făcând propria evaluare, constată că inculpatul în data de 02.09.2016, în jurul orei 18:10, a condus cu viteza de 85 km/h pe şoseaua de ocolire a municipiului Alba Iulia, pe un tronson unde limita de viteză era de 50 km/h, autoutilitara la intersecţia cu DJ 107C a surprins şi accidentat pe biciclist care a pătruns de pe DJ 107 în şoseaua de ocolire, fără să acorde prioritate de trecere ansamblului condus de inculpat, rezultând decesul victimei”, se arată în motivarea instanței.

În primă instanță șoferul de TIR polonez a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, 60 de ore de muncă în folosul comunității și plata a 11.000 de lei daune morale, familiei biciclistului decedat.

În data de 5 ianuarie 2022, magistrații au respins cererea inculpatului și au menținut pedeapsa dată de instanța de fond. Decizia Curții de Apel Alba Iulia a fost defnitivă.

(alba24)


STAREA TRANSPORTURILOR - CONSTANTIN ISAC


CAMION FEST OCTOMBRIE 2022

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.