De ce crește prețul motorine. Și până unde

De ce crește prețul motorine. Și până unde

Ţiţeiul se tranzacţionează cu preţuri mai mari, cu cel WTI conducând şarja, după vestea că rafinăriile care foloseau conducta americană Keystone vor întâmpina mari probleme până la finele lunii noiembrie, spune Ole Hansen, head of commodity strategy la Saxo Bank.

Deşi e o situaţie temporară, ţiţeiul WTI a atins un preţ record pentru ultimii 2 ani, în vreme Brent se tranzacţionează cu $5.4/b, în scădere faţă de recordul de $7b.

Conducta Keystone, care transportă 590.000 barili/zi, a fost parţial blocată din cauza unei scurgeri de 5.000 de barili în Dakota de Sud, săptămâna trecută. În vreme ce întâlnirea OPEC de peste o săptămână rămâne principalul eveniment al pieţei dar şi o sursă de volatilitate, atenţia traderilor se îndreaptă joi spre raportul sectorului energetic american emis de Energy Information Administration.

Stocurile reduse din nordul SUA şi exporturile viguroase din sud vor susţine trendul de reducere a inventarelor. Nivelul ridicat de vânzări de petrol din Cushing – cel mai important centru de vânzări şi distribuţie de ţiţei WTI din Oklahoma, SUA – este, probabil, unul dintre motivele pentru care petrolul WTI a lăsat în urmă Brent, explică Hansen.

Mai mult, Institutul American al Petrolului a anunţat miercuri 22 noiembrie o scădere cu 6,4 milioane de barili a inventarului SUA de ţiţei. Un studiu Bloomberg arată că această cifră ar putea fi mai mică, dar chiar şi aşa e prima reducere din ultimele săptămâni.

După raportul Energy Information Administration, se va aşterne o oarecare linişte peste piaţă, în special în America unde se sărbătoreşte Thanksgiving. Săptămâna viitoare va fi una de foc, însă, cu întâlnirea OPEC cap de afiş, a adăugat analistul.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.