Criza continuă. Guvernul trimite a patra oară aceeași propunere pentru Ministerul Transporturilor
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Premierul Viorica Dăncilă a transmis, luni, preşedintelui Klaus Iohannis, o scrisoare de răspuns la adresa din 17 ianuarie 2019 privind condiţiile de legalitate în legătură cu propunerile de numire în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice a Liei-Olguţa Vasilescu şi a lui Mircea-Gheorghe Drăghici în funcţia de ministru al transporturilor. Dăncilă reiterează solicitările de numire a celor doi în funcţiile menţionate.
Guvernul anunţă că premierul Viorica Dăncilă a transmis, în cursul dimineţii, preşedintelui României, Klaus Iohannis, o scrisoare de răspuns la adresa din 17 ianuarie 2019 privind condiţiile de legalitate în legătură cu propunerile de numire în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu şi a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici în funcţia de ministru al transporturilor, reiterate prin adresa nr. 5/105/10.01.2019.
"Având în vedere prevederile art. 85 alin. (2) din Constituţia României, republicată, prin adresa sus rubricată am propus să dispuneţi emiterea decretelor prezidenţiale prin care doamna Lia-Olguţa Vasilescu să fie numită în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice şi domnul Mircea-Gheorghe Drăghici să fie numit în funcţia de ministru al transporturilor. În calitate de prim-ministru, în virtutea votului de încredere obţinut în Parlament, beneficiez de dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală pe care o conduc", afirmă Dăncilă în scrisoare.
Ea arată că, în mod evident, propunerile formulate trebuie să îndeplinească condiţiile de legalitate, astfel cum sunt prevăzute în art. 2 al Legii nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare.
"Sistemul constituţional din România a consacrat caracterul bicefal al puterii executive, iar practica Curţii Constituţionale a României a stabilit principiul cooperării şi colaborării loiale între autorităţile statului pe calea interpretării coroborate a normelor constituţionale ale art. 1 alin. (3) şi (4) referitoare la valorile supreme ale statului român şi la principiul echilibrului puterilor în stat. În acest context, în cei 30 de ani ai evoluţiei României ca stat democratic, cu toate că au existat diferenţe de opţiuni politice între Preşedintele României şi primulministru, colaborarea între vârfurile puterii executive a funcţionat, chiar cu unele sincope, scopul final fiind atât evitarea blocării activităţii instituţiilor statului, cât şi susţinerea dezvoltării economico-sociale a ţării noastre, iar aplicarea prevederilor art.85 alin.(2) din Constituţia României, republicată, nu a întâmpinat niciun obstacol", mai arată Dăncilă.
Potrivit premierului, "din păcate, în prezent, în pofida tuturor eforturilor făcute şi a deschiderii manifestate, ne-am confruntat cu refuzul dumneavoastră expres de a numi persoanele nominalizate în funcţia de ministru, iniţial fără un motiv clar exprimat sau pe baza unor aprecieri generale, nefundamentate şi apoi pe motivul neîndeplinirii condiţiilor de legalitate în legătură cu aceste propuneri".
"Fără îndoială, este de neconceput ca un prim-ministru să propună Preşedintelui României pentru a fi numite în funcţia de membru al Guvernului persoane care nu îndeplinesc cerinţele exprese ale art. 2 din Legea nr. 90/2001, precitată. Astfel, propunerile pe care le reiterez de două luni se referă la persoane cu o experienţă şi o probitate netăgăduite, capabile să exercite înaltele demnităţi pentru care sunt nominalizate, cu atât mai mult cu cât una dintre nominalizări se referă la o persoană care a mai îndeplinit funcţia de membru al Guvernului. Insistenţa dumneavoastră în a se ataşa unui înscris între primul-ministru al României şi Preşedintele ţării acte care să probeze respectarea cerinţelor de legalitate este fără precedent în practica raporturilor constituţionale între autorităţile puterii executive şi creează premisele pentru ducerea în derizoriu a unor prerogative şi raporturi constituţionale", susţine Dăncilă în scrisoare.
Conform acesteia, este foarte important de menţionat faptul că verificarea îndeplinirii condiţiilor de legalitate ale celor două nominalizări a fost efectuată de către secretarul general al Guvernului, prealabil înaintării propunerilor respective către Administraţia Prezidenţială.
"Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condiţiile prevăzute de Constituţia României, republicată şi de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidenţiale prin care doamna Lia-Olguţa Vasilescu să fie numită în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice şi domnul Mircea-Gheorghe Drăghici să fie numit în funcţia de ministru al transporturilor, şi, totodată, să înceteze efectele Decretului Preşedintelui României nr. 46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar şi ale Decretului Preşedintelui României nr. 47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar", mai arată Dăncilă.
Aceasta adaugă: "Totodată, deşi nu este prevăzută o obligaţie legală în acest sens în Constituţia României, republicată şi în legile organice, anexez toate înscrisurile necesare privind îndeplinirea condiţiilor de legalitate pentru cele două nominalizări".
"1. Pentru doamna Lia-Olguţa Vasilescu: - Carte de identitate seria DX nr. 683817, emisă de SPCJEP Dolj la data de 18.01.2010, în copie legalizată; - Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată, privind exerciţiul deplin al drepturilor electorale şi inexistenţa cazurilor de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare; - Certificat de cazier judiciar nr. 18938081 din 10.01.2019 emis de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Dolj, legalizat; - Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată, privind neapartenenţa la structurile fostei Securităţi în sensul art. 2 lit. a)-c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii; - Curriculum-Vitae actualizat, cu semnătură olografă.
2. Pentru domnul Mircea-Gheorghe Drăghici: - Carte de identitate seria AZ nr. 063485, emisă de SPCJEP Argeş la data de 20.07.2015, în copie legalizată; - Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată, privind exerciţiul deplin al drepturilor electorale şi inexistenţa cazurilor de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare; - Certificat de cazier judiciar nr. 18938510 din 10.01.2019 emis de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, legalizat; - Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată, privind neapartenenţa lastructurile fostei Securităţi în sensul art. 2 lit. a)-c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii; - Adeverinţa nr. 786/19.02.2009 emisă de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii; - Curriculum-Vitae actualizat, cu semnătură olografă", sunt actele menţionate în scrisoare.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a trimis, joi, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, precizând că, în continuare, propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condiţiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs.
Văzând incidenţa dispoziţiilor art. 85 alin. (2) şi ale art. 105 din Constituţie, precum şi a celor ale art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, potrivit cărora pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, şi ţinând seama şi de jurisprudenţa Curţii Constituţionale,
”Luând în considerare că legea prevede un regim juridic diferit pentru membrii Parlamentului şi pentru membrii Guvernului, atât în ceea ce priveşte incompatibilităţile, cât şi în ceea ce priveşte condiţiile de exercitare a celor două funcţii de demnitate publică, numai persoana în cauză putând să declare pe propria răspundere că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege,
Reţinând că nici Constituţia şi nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcţia de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiţiei prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, şi având în vedere dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora «în cazierul judiciar se ţine evidenţa persoanelor fizice şi a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale», certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situaţia judiciară a unei persoane,
Constatând că documentaţia care însoţeşte propunerea (respectiv copia cărţii de identitate şi curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului,
Vă aduc la cunoştinţă că, în continuare, propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condiţiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs“, i-a transmis, joi, preşedintele Klaus Iohannis premierului Viorica Dăncilă.
Secretarul general al Guvernului a anunţat că Executivul va trimite din nou propunerile de numire a lui Mircea Drăghici şi a Olguţei Vasilescu în posturile de miniştri, împreună cu actele solicitate „inutil” de către preşedintele Klaus Iohannis.
Lia Olguţa Vasilescu spunea că refuzul şefului statului este un caz „unic în istoria postdecembristă” şi că vineri ea şi Mircea Drăghici urmau să dea în faţa unui notar declaraţii că nu se află în situaţiile de incompatibilitate prevăzute de lege.
„Eu i-am transmis cartea de identitate (...) sunt cetăţean român, cu domiciliul în România şi, de asemenea, am scos şi certificatul de cazier judiciar pe care l-am transmis Guvernului încă de acum o săptămână. Nu s-a pus la dosarul care s-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, dar s-a certificat prin semnătura doamnei prim-ministru că acesta există. Se pare că nu o crede pe doamna prim-ministru că există”, a spus Vasilescu joi, într-o emisiune la România Tv.
În ceea ce priveşte eventuale incompatibilităţi, Olguţa Vasilescu a spus că va face o declaraţie şi „prin notar”, deşi legea prevede că are la dispoziţie 15 zile pentru a ieşi din eventuala situaţie de incompatibilitate.
„De fiecare dată s-au făcut verificări, se fac de agenţiile de specialitate, i-am transmis curriculum vitae din care reieşea faptul că n-am nicio incompatibilitate, sub semnătură, deci nu aşa cum spune preşedintele şi mâine o să-i facem şi prin notar, că dacă aşa se cere, mai nou. Şi eu şi Mircea Drăghici suntem programaţi mâine, la ora 9.00, la notar. Nu fac mişto. Preşdintele Klaus Iohannis face mişto şi nu de noi, ca persoane, ci de două ministere care la ora actuală nu au miniştri. E o situaţie foarte problematică pentru România după preluarea preşedinţiei”, a adăugat fostul ministru.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?