Consiliul Europei a adoptat ghișeul unic al UE pentru vămi. Cele mai importante prevederi Recomandat

Consiliul Europei a adoptat ghișeul unic al UE pentru vămi. Cele mai importante prevederi

Urmărind să faciliteze comerțul internațional, să scurteze timpul de vămuire și să reducă riscul de fraudă, UE a decis să creeze un ghișeu unic pentru vămi. Astăzi, Consiliul a adoptat noi norme care stabilesc condițiile adecvate pentru colaborarea digitală dintre autoritățile vamale și autoritățile competente partenere.

Mă bucur că am decis să creăm un ghișeu unic pentru vămi, deoarece acesta va facilita mult schimburile comerciale cu UE. Toate autoritățile relevante de la frontierele externe ale UE vor putea accesa datele relevante pe cale electronică și vor putea colabora mai ușor la verificările la frontiere. Vom fi în măsură să aplicăm mai ușor standardele noastre europene înalte în domenii precum sănătatea și siguranța, mediul, agricultura sau patrimoniul internațional. Am convingerea că ghișeul unic va face ca vămuirea mărfurilor să fie mult mai rapidă. Acest lucru va afecta sute de milioane de mișcări de mărfuri în fiecare an.
Eficiența vămuirii și a controalelor vamale este esențială pentru a permite desfășurarea fără probleme a schimburilor comerciale, asigurându-se totodată protecția cetățenilor, a întreprinderilor și a mediului în UE. Odată ce ghișeul unic pentru vămi va fi pus în aplicare pe deplin, întreprinderile nu vor mai fi nevoite să prezinte documente mai multor autorități prin intermediul unor portaluri diferite. Mediul aferent ghișeului unic va permite autorităților vamale și altor autorități să verifice în mod automat dacă mărfurile în cauză respectă cerințele UE și dacă au fost îndeplinite formalitățile necesare.
Se preconizează că noile norme vor stimula fluiditatea comerțului transfrontalier și vor contribui la reducerea sarcinii administrative pentru comercianți, în special prin economisirea de timp și prin simplificarea și automatizarea vămuirii.


Context și etapele următoare
Comisia a prezentat propunerea de instituire a Mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 la 29 octombrie 2020. Consiliul a convenit asupra mandatului său de negociere la 15 decembrie 2021. Negocierile dintre colegiuitori s-au încheiat printr-un acord provizoriu la 19 mai 2022. Adoptarea de astăzi a textului final înseamnă că acest regulament poate fi acum semnat în cadrul celei de a doua sesiuni plenare a Parlamentului European din noiembrie și apoi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


REGULAMENTUL (UE) AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a mediului aferent ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi
Cele mai importante prevederi:


Mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi ar trebui să fie aliniat și interoperabil cât mai mult posibil cu alte sisteme vamale actuale sau viitoare, cum ar fi vămuirea centralizată în temeiul Regulamentului (UE) nr. 952/2013. Acolo unde este cazul, ar trebui căutate sinergii între mediul aferent ghișeului unic european în domeniul maritim instituit prin Regulamentul (UE) 2019/1239 al Parlamentului European și al Consiliului și mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi.
Este necesar ca mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi să integreze soluții ridicate de securitate cibernetică pentru a preveni, pe cât posibil, atacurile care ar putea perturba sistemele vamale și nevamale, ar putea afecta securitatea comerțului sau ar putea afecta economia Uniunii. Standardele de securitate cibernetică ar trebui să fie concepute astfel încât să evolueze în același ritm cu cerințele de reglementare privind securitatea rețelelor și a informațiilor. În dezvoltarea, funcționarea și întreținerea mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi, Comisia și statele membre ar trebui să urmeze orientările corespunzătoare emise de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) în ceea ce privește securitatea cibernetică.
Pentru realizarea unui mediu complet digital și a unui proces eficient de vămuire a mărfurilor pentru toate părțile implicate în comerțul internațional, este necesară stabilirea de norme comune pentru un mediu armonizat și integrat aferent ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi (denumit în continuare „mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi”). Mediul respectiv ar trebui să includă un set de servicii electronice complet integrate furnizate la nivelul Uniunii și la nivel național, prin care să se faciliteze schimbul de informații și cooperarea digitală între autoritățile vamale și autoritățile competente partenere și să se raționalizeze procesele de vămuire a mărfurilor pentru operatorii economici. Mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi ar trebui dezvoltat în conformitate cu posibilitățile de identificare și autentificare fiabile oferite de Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului și, după caz, în conformitate cu principiul „doar o singură dată”, astfel cum se reiterează în Regulamentul (UE) 2018/1724 al Parlamentului European și al Consiliului.


Pentru introducerea mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi este necesară instituirea, pe baza proiectului-pilot, a unui sistem de schimb de certificate, și anume Sistemul electronic de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi (EU CSW-CERTEX), care să interconecteze mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi și sistemele
nevamale ale Uniunii care gestionează formalități specifice nevamale. Sunt, de asemenea, necesare armonizarea mediilor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi, integrarea mediilor respective în mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi și stabilirea unui set de norme privind cooperarea administrativă digitală în cadrul mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi.
Schimbul de informații digitale prin intermediul EU CSW-CERTEX ar trebui să acopere formalitățile nevamale ale Uniunii care sunt prevăzute în legislația Uniunii, alta decât cea vamală, și pe care autoritățile vamale sunt însărcinate să le aplice. Formalitățile nevamale ale Uniunii cuprind toate operațiunile care trebuie efectuate de o persoană fizică, de un operator economic sau de o autoritate competentă parteneră pentru circulația internațională a mărfurilor, inclusiv partea de circulație între statele membre, atunci când este necesar.


Respectivele formalități impun obligații diferite pentru importul, exportul sau tranzitul anumitor mărfuri, iar verificarea acestora prin controale vamale este fundamentală pentru funcționarea eficace a mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi. EU CSW-CERTEX ar trebui să acopere formalitățile digitalizate prevăzute în legislația Uniunii și gestionate de autoritățile competente partenere în sistemele electronice nevamale ale Uniunii, stocând informațiile relevante din toate statele membre necesare pentru vămuirea mărfurilor. Prin urmare, este indicat să se identifice formalitățile nevamale ale Uniunii și sistemele nevamale aferente ale Uniunii care ar trebui să facă obiectul cooperării digitale prin intermediul EU CSW-CERTEX.


În vederea formalităților nevamale ale Uniunii acoperite, EU CSW-CERTEX ar trebui să îndeplinească mai multe scopuri. Sistemul ar trebui să pună datele relevante la dispoziția autorităților vamale, pentru ca acestea să asigure mai bine respectarea politicilor de reglementare nevamale ale Uniunii prin verificarea automată a formalităților respective.
Sistemul ar trebui, de asemenea, să furnizeze datele relevante autorităților competente partenere, pentru ca acestea să monitorizeze și să determine cantitatea rămasă de mărfuri autorizate care nu au fost scoase din evidențe de către autoritățile vamale în procesul de vămuire a altor transporturi. În plus, sistemul ar trebui să sprijine punerea în aplicare a principiului de „ghișeu unic” pentru efectuarea controalelor menționat la articolul 47 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, prin facilitarea integrării regimurilor vamale și nevamale ale Uniunii în vederea unui proces complet automatizat de vămuire a mărfurilor.
Pentru stabilirea unui canal unic de comunicare cu autoritățile implicate în vămuirea mărfurilor, mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi ar trebui să permită operatorilor economici să prezinte într-un punct unic datele necesare prevăzute în legislațiavamală și în legislația Uniunii, alta decât cea vamală, și să primească direct de la respectivul punct răspunsul electronic privind orice informație conexă de la autoritățile implicate. Un astfel de răspuns poate include notificări ale deciziilor vamale. Ar trebui să fie posibilă utilizarea canalului unic de comunicare numai pentru formalitățile nevamale ale Uniunii acoperite de EU CSW-CERTEX și identificate ca fiind adecvate pentru măsuri suplimentare de facilitare

În conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, fiecărui operator economic angajat în operațiuni vamale îi este atribuit un număr EORI ca element de identificare pentru toate relațiile cu autoritățile vamale din Uniune. Comisia menține un sistem central EORI pentru stocarea și gestionarea datelor referitoare la EORI. Pentru a facilita colaborarea dintre diferitele autorități implicate în procesul de vămuire a mărfurilor, autoritățile competente partenere ar trebui să aibă acces la sistemul EORI pentru a valida numărul EORI pe care îl pot solicita operatorilor economici în contextul formalităților acestora.
Instituirea mediilor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi
(1) Fiecare stat membru instituie un mediu național aferent ghișeului unic pentru vămi și este responsabil de dezvoltarea, integrarea și funcționarea acestuia.
(2) Mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi permit schimbul de informații și cooperarea prin mijloace electronice între autoritățile vamale, autoritățile competente partenere și operatorii economici prin EU

CSW-CERTEX în vederea respectării și a aplicării eficiente a formalităților vamale și a formalităților nevamale ale Uniunii enumerate în anexă.
(3) Pentru formalitățile și sistemele nevamale ale Uniunii enumerate în partea A din anexă, mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi asigură următoarele funcționalități:
(a) un canal unic de comunicare pentru operatorii economici care l-ar putea folosi pentru a îndeplini formalitățile vamale relevante și formalitățile nevamale relevante ale Uniunii care fac obiectul cooperării digitale suplimentare în conformitate cu articolul 12;
b) gestionarea cantității aferentă formalităților nevamale ale Uniunii, dacă este cazul; și
(c) verificarea automată a respectării formalităților nevamale ale Uniunii enumerate în anexă, pe baza datelor primite de autoritățile vamale prin EU CSW-CERTEX de la sistemele nevamale ale Uniunii.
(4) Pentru fiecare din formalitățile și sistemele nevamale ale Uniunii enumerate în partea B din
anexă, dacă este conectat la EU CSW-CERTEX în conformitate cu articolul 5 alineatul (5),
mediul național aferent ghișeului unic pentru vămi asigură toate funcționalitățile enumerate la alineatul (3) din prezentul articol.
(5) Mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi pot fi utilizate ca platformă pentru coordonarea controalelor în conformitate cu articolul 47 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

Raționalizarea îndeplinirii formalităților vamale și nevamale ale Uniunii
(1) Pentru formalitățile și sistemele nevamale ale Uniunii enumerate în partea A din anexă, mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi asigură următoarele funcționalități:
(a) le permit operatorilor economici să prezinte informațiile relevante necesare pentru îndeplinirea formalităților vamale și a formalităților nevamale ale Uniunii aplicabile; și
(b) le comunică operatorilor economici răspunsul electronic din partea autorităților vamale și a autorităților competente partenere în legătură cu îndeplinirea formalităților vamale și a formalităților nevamale ale Uniunii.
(2) În cazul formalităților și sistemelor nevamale ale Uniunii enumerate în partea B din anexă, mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi pot oferi funcționalitățile enumerate la alineatul (1).

Prezentarea datelor vamale și a datelor nevamale ale Uniunii de către operatorii economici
(1) În sensul articolului 11 alineatul (1) litera (a), mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi pot permite operatorilor economici să depună un set de date integrat de tipul celor menționate la articolul 13 alineatul (3) care să conțină declarația vamală sau declarația de reexport depusă înainte de prezentarea mărfurilor în conformitate cu articolul 171 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.
(2) Setul integrat de date depus în conformitate cu alineatul (1) este considerat a constitui, după caz, declarația vamală sau declarația de reexport și transmiterea datelor solicitate de autoritățile competente partenere pentru formalitățile nevamale ale Uniunii enumerate în anexă.
Utilizarea sistemului EORI de către autoritățile competente partenere

În cadrul îndeplinirii atribuțiilor care le revin, autoritățile competente partenere au acces la sistemul EORI pentru a valida datele relevante privind operatorii economici stocate în sistemul respectiv.
Coordonatorii naționali
Fiecare stat membru desemnează un coordonator național pentru mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi. Coordonatorul național îndeplinește următoarele sarcini pentru a sprijini punerea în aplicare a prezentului regulament:
(a) acționează ca punct de contact național pentru Comisie cu privire la toate aspectele legate de punerea în aplicare a prezentului regulament;
(b) promovează și sprijină cooperarea la nivel național dintre autoritățile vamale și autoritățile naționale competente partenere;
(c) coordonează activitățile asociate cu conectarea mediilor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi la EU CSW-CERTEX și furnizarea de informații în conformitate cu articolul 20.


CAMION FEST OCTOMBRIE 2022


TRANSPORTATORI ÎN CONSTRUCȚII E06

HOLLEMAN AGABARITIC

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.