Ce s-a schimbat în transportul european de marfă după relaxarea restricțiilor impuse de COVID Recomandat

Ce s-a schimbat în transportul european de marfă după relaxarea restricțiilor impuse de COVID

Numeroase state au trecut la relaxarea restricțiilor după ce numărul cazurilor de infecții și decese de COVID a scăzut în toată Europa.

Uniunea Europeană urmează să-şi redeschidă complet frontierele interne până la sfârşitul lui iunie şi va începe abia în iulie să ridice restricţiile de călătorie, a anunţat vineri comisarul european însărcinat cu Afacerile Interne Ylva Johansson.
Majoritatea guvernelor statelor membre UE urmează să ridice - până la 15 iunie - controalele impuse la frontiere între ele, însă unele state aşteaptă până la sfârşitul lunii, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, în urma unei reuniuni prin videoconferinţă a miniştrilor de Interne ai Celor 27, Ylva Johansson.
”Asta înseamnă că controalele la frontierele interne vor fi ridicate până la sfârşitul lui iunie, cred. Trebuie să angajăm ridicarea treptată a restricţiilor impuse călătoriilor neesenţiale către UE la începutul lui iulie”, a declarat ea.

Ridicarea restricțiilor s-a făcut resimțită și în sectorul transporturilor, grav afectat după ce mobilitatea a fost restrânsă urmare a pandemiei de COVID.
Revista TIR Magazin vă prezintă noile condiții de transport rutier de marfă și persoane din mai multe state ale Europei

Bulgaria – pe propria răspundere
Cetățenii români care vor intra în Bulgaria trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere prin care să menționeze, printre altele, că nu sunt infectați cu noul coronavirus, că nu sunt în carantină sau că vor respecta măsurile epidemiologice instituite de autoritățile bulgare, potrivit MAE.
1. Nu are simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19.
2. Nu este pusă sub carantină.
3. A luat cunoștință de situația epidemiologică din Republica Bulgaria, precum și de riscurile privind îmbolnăvirea cu COVID-19.
4. Va respecta măsurile anti-epidemiologice introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinele ministrului sănătății.
5. Călătorește pe propriul meu risc.
6. Scopul călătoriei.
7. Se angajează să părăsească fără întârziere teritoriul Republicii Bulgaria (se aplică doar pentru persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria).
8. Pentru furnizarea de date false, răspunde conform prevederilor legislației Republicii Bulgaria.
Ungaria – opt puncte de trecere redeschise
Opt puncte de trecere a frontierei sunt operaţionale la frontiera de vest, pentru efectuarea formalităţilor de control atât pe sensul de intrare în România, cât şi pe sensul de ieşire din România, pentru traficul de persoane, respectiv automărfare, informează IGPF.
"În continuarea măsurilor dispuse pentru fluidizarea traficului la graniţa dintre România şi Ungaria, autorităţile de frontieră române împreună cu autorităţile de frontiera din Ungaria au analizat situaţia traficului transfrontalier între cele două ţări, în consens cu măsurile dispuse de cele două state pe linie de sănătate publică", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
Sunt operaţionale PTF Petea şi Urziceni, în judeţul Satu Mare, PTF Valea lui Mihai şi Borş, în judeţul Bihor, PTF Vărşand, Turnu, Nădlac I şi Nădlac II, în judeţul Arad.
De asemenea, prin celelalte puncte de trecere deschise la graniţa comună se va permite doar traficul lucrătorilor transfrontalieri - PTF Salonta şi Săcuieni, în judeţul Bihor şi PTF Cenad - judeţul Timiş.
"Pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu se deplasează cu mijloace de transport personale, sunt operaţionale pe teritoriul Ungariei două linii speciale pentru transportul persoanelor cu microbuze/autocare, cu intrare/ieşire în/din România prin PTF Nădlac II - Autostradă şi PTF Borş", arată sursa citată.
Intrarea în România prin punctele de frontieră de la graniţa româno-ungară se realizează în regim permanent (24/24 de ore), indiferent de mijlocul de transport folosit, cu respectarea condiţiilor legale dispuse în contextul pandemiei.
De asemenea, formalităţile de frontieră de ieşire din România şi intrare în Ungaria se realizează după următorul program: pentru persoanele care călătoresc cu autoturisme/autocare - în intervalul orar 7,00 - 1,00 (ora României) pentru zilele din timpul săptămânii, iar pentru cele din week-end 24/24 de ore, iar pentru lucrătorii transfrontalieri şi pentru mijloace de transport marfă, cu masa mai mare de 2,4 tone - în regim permanent (24/24 de ore).
De asemenea, în ceea ce priveşte ieşirea din România şi intrarea în Ungaria, în vederea tranzitării teritoriului statului ungar spre ţări din vestul Europei, autorităţile maghiare au comunicat că vor permite intrarea în ţara vecină, cetăţenilor Uniunii Europene, numai cu îndeplinirea următoarelor condiţii:
* interviu în cadrul căruia va fi evaluată starea de sănătate, condiţia esenţială fiind lipsa simptomelor de infectare cu noul COVID 19;
* îndeplinirea condiţiilor Codului Frontierelor Schengen;
* prezentarea unor documente care să ateste certitudinea permiterii intrării în ţara de destinaţie.

Austria
Tranzitarea frontierei dintre Austria și Ungaria prin punctul de trecere de la Nickelsdorf de pe autostrada A4 este permisă cetățenilor români și celor din alte state UE zilnic, exclusiv în intervalul orar 20.00 - 12.00. Datorită controalelor autorităților ungare, atât traficul de persoane, cât şi cel de marfă, este îngreunat. La punctele de frontieră cu Italia, Elveția și Germania, poliția austriacă permite tranzitarea șoferilor români spre România, cu recomandarea ca aceștia să intre în Austria numai cu un anumit număr de ore (4 ore pentru autoturisme și 5 ore pentru TIR-uri) înainte de ora 20:00 și cel mai târziu cu același număr de ore înainte de ora 12:00, fără stabilirea unui orar de intrare.
Controale (inclusiv medicale) la frontierele terestre cu: Elveția, Italia, Liechtenstein, Slovenia, Ungaria, Cehia și Slovacia.
La frontiera cu Germania vor avea loc doar verificări aleatorii. Se menține accesul numai prin anumite puncte de trecere a frontierei și prezentarea unui certificat medical care atestă rezultatul negativ la testul COVID-19.

Grecia
• Călătoriile în insule sunt permise începând cu 25 mai, excepție făcând insula Creta, unde este posibilă deplasarea începând din data de 18 mai. Acestea vor fi permise pentru moment numai pentru rezidenții permanenți, angajatorii și lucrătorii, cu condiția ca aceștia să prezinte documente care dovedesc necesitatea călătoriei.
Este permis transportul de bunuri.
• Sunt exceptați de la orice restricții șoferii de camioane care transportă materii prime și personalul esențial în domeniul transporturilor;

Italia
Începând cu data de 3 iunie, obligația de autoizolare nu se va mai aplica nici persoanelor care intră sau se întorc în Italia din Romnia.
Obligația de autoizolare nu se aplică următoarelor categorii de persoane / situații:
• echipaje ale mijloacelor de transport;
• Legăturile cu cele două insule principale, Sicilia și Sardinia, sunt limitate.

Polonia
• La trecerea frontierei este necesară prezentarea documentelor care confirmă îndeplinirea îndatoririlor profesionale sau educaționale în cealaltă țară. Este permis tranzitul pe teritoriul Poloniei pentru cetățenii UE și țările din Spațiul Economic European (SEE).

Franța
• Înainte de sosirea în Franța, angajatorul trebuie să transmită pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. confirmarea primirii declarației prealabile a detașării și toate documentele care atestă caracterul urgent al misiunii.
• La intrarea în Franța, lucrătorii detașați trebuie să prezinte documentul justificativ internațional (care include declarația pe proprie răspundere cu privire la absența simptomelor COVID-19), disponibil în franceză/engleză și confirmarea primirii declarației prealabile a detașării.

Spania
Starea de urgență a fost decretată pe întreg teritoriul Spaniei, începând cu data de 15 martie, apoi a fost prelungită de cinci ori până la 7 iunie 2020.
Pot intra pe teritoriul spaniol începând cu 24 mai, orele 00:00, pe cale terestră, aeriană și maritimă, mai multe categorii de persoane. Printre acestea transportatorii de mărfuri, inclusiv echipajele navelor și personalul aeronautic necesar pentru desfășurarea activităților de transport aerian comercial, cu condiția ca aceștia să aibă asigurată continuarea imediată a călătoriei;
Începând cu data de 15 mai 2020, ora 00.00, toate persoanele care sosesc în Spania din străinătate vor intra în carantină pentru o durată de 14 zile. Carantina se va efectua la adresa de domiciliu sau cazare. Sunt închise temporar punctele terestre de frontieră din Ceuta și Melilla, începând cu 23 martie.
Guvernul spaniol a decretat, conform recomandărilor UE, prelungirea până la 15 iunie, ora 00.00, a restricțiilor temporare impuse călătoriilor neesențiale din țări terțe către Uniunea Europeană și țările asociate Schengen în vederea evitării răspândirii contagierii cu COVID-19.

 

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.