Cât consumă noile camioane electrice Tesla și ce autonomie au

Cât consumă noile camioane electrice Tesla și ce autonomie au

În decembrie anul trecut, Tesla dezvăluia oficial noul camion electric Tesla Semi, anunţând doar câteva din datele lui tehnice şi totodată spunând că prima partidă de camioane dintr-o flotă va pleca la PepsiCo, o companie producătoare de băuturi şi chipsuri.

La scurt timp după asta, apăruseră informaţii că aceste camioane electrice vor transporta băuturi doar la distanţe scurte şi chipsuri uşoare la distanţe lungi. Iar de atunci Tesla a produs, de facto, foarte puţine alte camioane, la nivelul la câteva unităţi, şi nici n-a publicat date tehnice complete. Acum, însă, cei de la PepsiCo au publicat un video detaliat, în care îşi împărtăşesc experienţa lor cu cele 21 de camioane Tesla Semi, după 7 luni de exploatare.
Astfel, camioanele îşi au baza principală la depozitul companiei din Sacramento, California, unde au fost instalate prize de 750 kW putere pentru aceste camioane. E o putere uriaşă, ceea ce înseamnă că aceste camioane pot accepta cel puţin această putere, şi s-ar putea apropia de ţinta de 1 MW putere de încărcare, anunţată cândva ca un scop de viitor. Şoferii care exploatează aceste camioane, spun că o încărcare de la 5-10% la 90-95% ar dura circa 30 de minute. Aici probabil e o exagerare a şoferilor, pentru că, până şi dacă puterea de 750 kW ar fi constantă, ar însemna că-n 30 minute se pun în baterii doar 375 kWh de electricitate, ceea ce nu poate constitui 80%, pentru că bateriile sunt cu siguranţă mai mari, în zona a 750 kWh-950 kWh. Un timp de 30 minute ar fi realist doar dacă bateria nu e atât de descărcată. Iar unul din şoferi menţionează totuşi un timp de 45 minute.
Unul din managerii de fotă spune că majoritatea camioanelor fac într-adevăr distanţe relativ scurte, de până la 100 mile într-o direcţie, deci 160 km. Şi probabil anume acele camioane, după 320 km parcurse, pot încărca în 20-30 minute.
Dar 3 camioane fac distanţe mai lungi, de până la 250-450 mile fără a încărca, deci 400-725 km! Deci, cei de la Pepsi confirmă că 725 km e o autonomie posibilă în viaţa reală, chiar dacă bateria se apropie deja de epuizare spre sfârşit! (piataauto.md)


VERSUS S03E01


CAMION FEST CEFIN 2023
      

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.