Bosch îşi îmbunătățește vânzările în toate sectoarele de activitate și regiunile Recomandat

Bosch îşi îmbunătățește vânzările în toate sectoarele de activitate și regiunile

Vânzările din primul trimestru din 2017, mai mari cu 12 procente. Creștere a vânzărilor planificată pentru 2017, între 3 și 5 procente. Vânzările în 2016: 73,1 miliarde de euro. EBIT din operațiuni în 2016: 4,3 miliarde de euro. Cheltuieli de cercetare și dezvoltare: 7,0 miliarde de euro


Denner, CEO Bosch: “Bosch modelează lumea de mâine”.

Grupul Bosch a început cu bine noul an financiar. Vânzările furnizorului de tehnologie și servicii au crescut cu 12 procente în primul trimestru și cu 11 procente după adaptarea la cursurile de schimb valutar. Toate sectoarele de activitate și toate regiunile au înregistrat o creștere în primele trei luni din 2017, unele chiar în mod considerabil. Pentru anul în curs, în lumina unei perspective economice scăzute și a incertitudinii geopolitice, scopul Bosch este de a realiza o creștere a vânzărilor cuprinsă între trei și cinci procente. Și, în ciuda investițiilor inițiale încă mari, pentru a asigura viitorul companiei, rezultatul trebuie să crească. „Succesul de astăzi în afaceri ne oferă spațiul de mișcare pentru a modela lumea de mâine”, a declarat dr. Volkmar Denner, președintele consiliului de administrație Bosch, la conferința de presă anuală de la campusul de cercetare Bosch din Renningen. „Să ne ducem mai departe activitatea, să deschidem noi domenii de afaceri, să ocupăm o poziție de conducere sub aspectul tehnologiei – aceasta este strategia noastră pentru procesul de transformare”. Punctele principale ale acestei transformări le reprezintă modificările în sfera mobilității și conectivitatea IoT. „Ca lider în inovație, modelăm și generăm transformarea”, a adăugat Denner.
Anul financiar 2016: investiții inițiale la nivel record
În 2016, vânzările Grupului Bosch au crescut la 73,1 miliarde de euro. Această creștere este echivalentă cu o creștere de 3,6 procente sau de 5,5 procente după ajustarea efectelor cursului de schimb valutar. Efectele negative din cursurile de schimb valutar au ajuns la aproximativ 1,3 miliarde de euro anul trecut. Rezultatele din operațiuni, înainte de dobânzi și taxe (EBIT din operațiuni) au ajuns la 4,3 miliarde de euro, iar marja EBIT din operațiuni, la 5,8 procente. Dezvoltarea rezultatului din 2016 reflectă investițiile inițiale mari în asigurarea viitorului companiei. Anul trecut, Bosch a crescut cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea la puțin sub 10 procente, la 7 miliarde de euro. Prof. Stefan Asenkerschbaumer, CFO și vice-președinte al consiliului de administrație, a explicat: „Bosch trebuie să facă investiții inițiale considerabile în procesul de transformare, și în același timp să asigure profitabilitatea ridicată pe termen lung”. EBIT a fost afectat de efectele extraordinare negative din 2016 și a ajuns la 3,3 miliarde de euro.

Concepții noi pentru mobilitate: zero emisii, zero stres, zero accidente
Sfera mobilității este în pragul unei transformări considerabile. „Bosch va face posibil un nou tip de mobilitate, o mobilitate fără emisii, fără stres și fără accidente. Nu mai este vorba doar de fabricarea unor mașini mai bune. Trebuie să reinventăm mobilitatea”, a afirmat Denner. Acesta a adăugat că îmbunătățirea calității aerului din orașe, unde va locui 70 de procente din populația globală până în 2050, este o sarcină pe care industria, politica și societatea trebuie să o abordeze împreună. Referindu-se la dezbaterea actuală privind interdicțiile de a conduce vehicule Diesel, CEO-ul Bosch a subliniat faptul că atât obiectivele, cât și politicile pentru o mai bună calitate a aerului trebuie să fie neutre sub aspect tehnologic. „Creativitatea inginerilor noștri nu trebuie să fie restricționată de politică la o anumită tehnologie”, a afirmat Denner. CEO-ul Bosch consideră că îmbunătățirile ulterioare aduse motoarelor cu ardere internă oferă un potențial imens. Procedura de măsurare a RDE (emisiile în condițiile de trafic reale) care va fi valabilă din toamna lui 2017, va ajuta la reducerea emisiilor de azot-oxid de la vehicule. În momentul de față, Bosch lucrează la aproximativ 300 de proiecte de dezvoltare RDE. Pentru vehiculele cu motoare pe benzină, compania militează de multă vreme pentru utilizarea la scară largă a filtrelor de particule. Mai mult, aplicarea conectivității la transport poate de asemenea ajuta la îmbunătățirea calității aerului. Pentru regiunea metropolitană Stuttgart, Bosch a dezvoltat un asistent pentru transportul multimodal. Și începând cu 2018, serviciul de parcare comunitară dezvoltat de Bosch va deveni o funcție inclusă în producția de vehicule.

Electrificarea mobilității: combinație între electricitate și combustibil
Bosch investește de asemenea mult efort pentru a duce mai departe conducerea electrică. O nouă unitate operațională pentru electromobilitate va aduce laolaltă toate activitățile companiei în acest domeniu. Pe lângă miliardele investite în îmbunătățirea motoarelor cu ardere internă, compania investește aproximativ 400 de milioane de euro în fiecare an pentru a realiza un progres în electromobilitate. Cea mai mare parte din această sumă este alocată cercetării și dezvoltării. Bosch efectuează cercetări atât privind tehnologiile actuale, cât și cele viitoare ale celulelor de acumulatori. Compania a câștigat deja peste 30 de comenzi asociate electromobilității. În 2016, aceasta a mai câștigat încă 11 doar în China, cea mai mare piață din lume pentru electromobilitate. De la începutul anului 2018, noua divizie Bosch de Soluții pentru grupuri propulsoare și cei 88.000 de angajați ai săi vor oferi toate tehnologiile pentru grupuri propulsoare dintr-o singură sursă. „Indiferent că este vorba de combustibil sau de electricitate, Bosch va avea un rol determinant pentru grupurile motopropulsoare și în viitor. Pentru clienții noștri, suntem și ne dorim să fim partenerul numărul unu pentru inginerie și tehnologie”, a declarat Denner.

Automatizarea mobilității: povești de succes
Când vine vorba și de conducerea automatizată, Bosch poate să indice progresul tehnologic și succesul în afaceri. Cu sisteme de asistență pentru conducători auto, compania a generat vânzări de peste un miliard de euro pentru prima oară în 2016, câștigând totodată comenzi în valoare de 3,5 miliarde de euro. În general, în 2017 Bosch intenționează să se dezvolte mai rapid decât piața cu sisteme de asistență pentru conducători auto – o piață despre care se estimează că va crește cu 30 de procente. Aproximativ 3.000 de ingineri Bosch lucrează acum la conducerea automatizată, cu 500 mai mulți decât anul trecut. Împreună cu Daimler, Bosch lucrează pentru a promova vehicule complet automatizate și fără șofer pentru străzile orașelor. Scopul este ca vehiculele să se conducă complet autonom în orașe până la începutul deceniului următor. Una dintre componentele cheie în acest sens este computerul de bord AI de la Bosch. Inteligența sa artificială reprezintă creierul mașinii care se conduce singură. Până la sfârșitul deceniului, compania va fi creat o hartă digitală foarte precisă pe baza semnalelor radar. O astfel de hartă este o cerință cheie pentru conducerea automatizată. Mai mult, dezvoltând parteneriate cu Vodafone, Telekom, Huawei și Nokia, Bosch lucrează la infrastructura pentru traficul automatizat și conectat. De exemplu, acesta efectuează teste pentru a găsi comunicații wireless fiabile de tipul vehicul-vehicul.

Mobilitate conectată: majordomul mobil
Anul acesta va avea loc lansarea Bosch Automotive Cloud Suite, o nouă platformă pentru servicii de mobilitate precum avertizarea de deplasare pe contrasens, diagnoza preventivă, parcarea conectată și asistenții personali. „Bosch Automotive Cloud Suite este elementul tehnologic cheie pentru serviciile asociate vehiculului conectat. Îl vom utiliza pentru a conecta șoferii, autoturismele, producătorii auto și furnizorii altor servicii de mobilitate”, a declarat Denner. Bosch Automotive Cloud Suite combină expertiza companiei în industria auto și în IT. PwC preconizează că piața globală pentru mobilitate conectată va crește cu aproape 25 de procente anual în anii viitori până în 2022, în timp ce Gartner estimează că 250 de milioane de vehicule conectate se vor deplasa pe drumurile lumii până în 2020.

Noi percepții asupra tehnologiei: inteligent și emotiv
Tot până în 2020, Bosch estimează că volumul global al pieței IoT va crește cu 35 de procente anual până la 250 de miliarde de dolari. În 2016, compania deja a vândut 27 de milioane de produse conectate online. Până în 2020, toate produsele sale electronice noi vor avea inclusă funcția de conectivitate. Și în viitor vor fi de asemenea oferite servicii pentru a însoți fiecare produs. Cheia pentru aceasta o reprezintă inteligența artificială (IA). În zece ani de acum, aproape fiecare produs Bosch va fi dezvoltat, fabricat sau echipat cu inteligență artificială. În următorii cinci ani, Bosch va investi 300 de milioane de euro în propriul centru pentru inteligență artificială. Și în statul german Baden-Württemberg, Bosch ajută la înființarea „Cyber Valley”. Această alianță de politicieni, oameni de afaceri și oameni de știință are rolul de a accelera cercetarea IA. Împreună cu Universitatea din Amsterdam, Bosch operează Delta Lab, un laborator de cercetare pentru învățare aprofundată. Denner, CEO Bosch: „Inteligența artificială va transforma conectivitatea într-un lucru personal, ceva ce poate fi experimentat la nivel emoțional. Asistenții personali vor deveni tot mai inteligenți și îi vor scuti pe utilizatori de treburile casnice zilnice”. Tractica preconizează că numărul de oameni care utilizează asistenți personali se va tripla la peste 1,5 miliarde până la începutul deceniului următor.

Anul financiar 2016 pe regiuni
În Europa, Grupul Bosch a generat vânzări de 38,6 de miliarde de euro în 2016. Față de anul trecut, veniturile au crescut cu 3,4 procente sau cu 4,8 procente după ajustarea efectelor cursului de schimb valutar. În 2016, aceste efecte au fost neobișnuit de mari, nu în ultimul rând din cauza deprecierii lirei sterline. În urma unui an anterior foarte puternic, vânzările Grupului Bosch în America de Nord au scăzut cu 2,2 procente la 12,3 miliarde de euro anul trecut sau cu 1,8 procente după ajustarea efectelor cursului de schimb valutar. După ani de scăderi ale vânzărilor Grupului Bosch în America de Sud, cifrele adaptate la cursul de schimb valutar au indicat o creștere de 2,4 procente. În termeni nominali, vânzările au scăzut cu 5,0 procente până la 1.4 miliarde de euro. În Asia Pacific, Bosch a înregistrat o creștere substanțială de 8,3 procente a vânzărilor, la 20,8 miliarde de euro (12 procente, după adaptarea la cursul de schimb valutar). Acum, Bosch generează aproape 30 de procente din vânzările sale în Asia Pacific.

Anul financiar 2016 pe sectoare de activitate
Dintre cele patru sectoare de activitate ale companiei, Soluțiile de mobilitate a înregistrat creșterea cea mai puternică în 2016. Vânzările au crescut cu 5,5 procente (cu 6,9 procente după adaptarea la efectele cursului de schimb valutar) la 43,9 miliarde de euro. Marja din operațiuni a sectorului a ajuns la 6,0 procente. Sectorul de activitate Tehnologie industrială și în special divizia de Tehnologie de comandă și control s-au confruntat în continuare cu un mediu dificil de piață în 2016. Vânzările au scăzut cu 5,2 procente (cu 4,2 procente după ajustarea la efectele cursului de schimb valutar) la 6,3 miliarde de euro. În momentul adaptării la efectele de consolidare rezultate din vânzarea unității sale de cutii de viteze mari, scăderea vânzărilor a fost de numai 1,5 procente. Dintr-o perspectivă încurajatoare, sectorul de activitate a revenit la profitabilitate. Efectele negative ale cursului de schimb valutar s-au observat în special în vânzările anunțate de sectorul de activitate Bunuri de larg consum. După adaptarea la aceste efecte, vânzările sectorului de activitate au crescut cu 5,7 procente. Creșterea nominală a vânzărilor a fost de 2,6 procente, la 17,6 miliarde de euro. Marja sectorului de activitate a crescut cu un punct procentual, la 8,2 procente. Sectorul de activitate Tehnologie pentru construcții şi energie a realizat vânzări de 5,2 miliarde de euro în 2016. Și aici, cursurile de schimb valutar au afectat negativ vânzările. După adaptarea la aceste efecte, vânzările au crescut cu 4,5 procente. Cifra nominală a fost de 1,7 procente. Marja sectorului de activitate a ajuns la 4,3 procente în 2016.

Numărul de angajați: nevoia considerabilă de personal în domeniul IT-ului și software
Începând cu 31 decembrie 2016, Grupul Bosch a numărat aproximativ 390.000 de angajați la nivel global. Numărul de angajați a crescut cu 14.500 anul trecut. La nivel regional, structura forței de muncă a rămas în mare parte neschimbată. Numărul de angajați din Germania a crescut cu 2.000, până la 134.000. Cea mai mare parte din restul creșterii numărului de angajați a fost în Asia și în America de Nord. În prezent compania încă are nevoi considerabile de ocupare a locurilor de muncă pentru specialiști și manageri, în special cu expertiză în software și în IT. Chiar și acum, Bosch angajează peste 20.000 de ingineri de software, puțin sub 4.000 dintre aceștia doar pentru Internetul lucrurilor.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.