BREAKING NEWS. A patra etapă a relaxărilor se suspendă după ce a crescut numărul de infectări COVID

BREAKING NEWS. A patra etapă a relaxărilor se suspendă după ce a crescut numărul de infectări COVID

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni seară, că s-a decis amânarea celei de-a patra etape de relaxare, care ar fi urmat să se aplice din 1 iulie. ”Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut şi s-a decis să amânăm cea de-a patra etapă de relaxare”, a spus Tătaru. El a menţionat că pot exista restricţii în orice zonă unde este transmitere comunitară accentuată. Ministrul Sănătăţii a precizat că, în România,nu s-a încheiat primul val al pandemiei de coronavirus şi că este posibil să transformăm acest prim val într-unul cu două ”cocoaşe”, iar cea de-a doua să fie mai violentă decât prima, în condiţiile în care instinctul de conservare pare că nu mai există la mulţi cetăţeni.


UPDATE - “Le recomand să se uite în jur, să se uite în spitale, să meargă în secţiile de Terapie Intensivă, să vadă dacă într-adevăr există acest coronavirus şi există această infecţie, să vadă că se poate deceda la 30-39 de ani fără a avea comorbidităţi”, a afirmat el.

Nelu Tătaru a fost întrebat, luni, la Digi 24, dacă putem vorbi de valul doi al pandemiei de coronavirus.

“Ca să avem valul doi trebuie să ne gândim să terminăm acest val unu, noi nu l-am terminat. Este o recrudescenţă a numărului de cazuri tocmai prin nerespectarea unor reguli şi unor precauţii. Încă nu am terminat acest prim val, încă nu am ajuns la acea viaţă cvasi-normală de care vorbesc spre sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august. Noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoaşe, putem face o a doua cocoaşă care poate fi mai violentă decât prima, în condiţiile în care dacă atunci acţiona un instinct de conservare, acum parcă acest instinct de conservare, la o parte din concetăţenii noştri, nu mai există”, a spus ministrul.

El le recomandă celor care nu cred în existenţa Covid-19 să meargă în spitale să vadă că de această infecţie pot muri persoane de 30 de ani care nu au comorbidităţi.

“Le recomand să se uite în jur, să se uite în spitale, să meargă în secţiile de Terapie Intensivă, să vadă dacă într-adevăr există acest coronavirus şi există această infecţie, să vadă că se poate deceda la 30-39 de ani fără a avea comorbidităţi, să vadă că un corp medical stă în acele combinezoane, transpirând o zi întreagă în nişte condiţii grele, foarte grele, dar făcându-şi meseria. Nu cred că merită nici acest corp medical şi nici cei care au respectat toată această perioadă toate regulile, restricţiile, acest lucru”, a explicat Nelu Tătaru.

El a mai spus că studiul de sero-prevalenţă va arăta care este rata de imunizare la nivelul populaţiei.

“Din experienţă am observat că orice pandemie merge cu un an, doi de persistenţa virusului în comunitate. Dar depinde de noi cum se va înregistra acel val doi. Am început recoltări de seruri reziduale în contextul acelui studiu de sero-prevalenţă în care vrem să vedem cam care este rata de imunizare la nivelul populaţiei României, cam care sunt grupele de vârstă, cam care sunt regiunile şi judeţele din această ţară care au făcut imunizare într-o oarecare măsură şi astfel vom putea previziona şi un eventual val doi în anotimpul rece şi amploarea acestuia. (...) Dacă am avut un prim val altfel decât în celelalte ţări europene, să ne gândim încă o dată la Italia, la Spania, este tocmai pentru că am respectat nişte reguli, dar până la un moment dat”, a declarat Nelu Tătaru.

El s-a referit şi o parte din costurile financiare ale acestei epidemii.

“Avem 687 de milioane de lei doar carantina, dacă ne gândim la 350 de milioane de lei s-a intervenit într-o primă intenţie în martie pentru dotările secţiilor de terapie intensivă şi de boli infecţioase, dacă ne gândim la 56 de milioane de euro acele stimulente pe care le-au dat în lunile aprilie şi mai, dacă ne gândim la cele 40 de milioane de euro prin Banca Mondială în care am contractat ventilatoare, injectomate, aparate de terapie intensivă, sunt destule cheltuieli. Dacă ne gândim în ultima perioadă la investiţiile care s-au făcut pentru tot ce a însemnat spitale de provincie în contextul în care au avut şi ele aceleaşi cheltuieli, noi am decontat 26 de milioane de lei doar pentru testări. Ce a însemnat aparatură PCR, fiecare spital îşi făcea procedura de licitaţie şi noi decontam din fondurile ministerului pentru fiecare spital care a dorit să îşi achiziţioneze un aparat Real Time PCR”, a menţionat ministrul Tătaru.

UPDATE - Referitor la sancţiuni, Tătaru a spus că poate fi sancţionat şi agentul economic şi turistul, ”dar nu vrem să ne transformăm într-un stat poliţienesc”.

Noi vrem să ajungem la o stare de normalitate sau cvasi-normalitate, nu putem decât respectând. Agentul economic care desfăşoară acea activitate, cetăţeanul care participă la acea activitate, sunt controale care se desfăşoară de două săptămâni în tot ce înseamnă zonele turistice. Se evaluează, sunt date şi amenzi”, a afirmat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a spus că restricţiile pot exista ”în orice zonă unde avem transmitere comunitară accentuată”.

”La nivelul organelor de control pot apărea suspendări ale autorizaţiilor de funcţionare a acelor agenţi economici tocmai în contextul nerespectării. Nu ne putem permite acum într-un moment când suntem cu un pas să trecem de un hop greu, prin care a trecut această naţiune, să ne jucăm tocmai cu sănătatea oamenilor”, a subliniat el.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”S-a evaluat tot ce a însemnat cele două săptămâni, au fost două săptămâni în care am avut o creştere a numărului de cazuri noi, două săptămâni în care au crescut cazurile în Terapie Intensivă, a crescut numărul de decese şi recomandările din grupul tehnic sunt de a amâna unele măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie, urmărind zilnic şi în săptămâna care urmează evoluţia numărului de cazuri, evoluţia cazurilor în Terapie Intensivă, evoluţia deceselor, precum şi respectarea normelor de precauţie, normelor de igienă, distanţarea fizică. În ultimele două săptămâni, urmând aceste aspecte, o parte din concetăţenii noştri nu au respectat aceste reguli şi am văzut în anumite zone apoi la nivelul întregii ţări creşterea transmiterii comunitare. Această creştere a transmiterii comunitare, dincolo de focarele pe care le aveam în acel moment, focarele din centrele de bătrâni, din centrele de pacienţi neuropsihici, din spitale, şi care în acest moment prezintă o recrudescenţă. Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut şi s-a decis să amânăm cea de-a patra etapă de relaxare”, a afirmat Nelu Tătaru, la Digi 24.
El a adăugat că acesta este un test de maturitate.

”Suntem într-un moment în care gestionăm viitorul acestei pandemii. Acum trei, patru săptămâni eram pe o pantă descendentă, cu o rată de transmitere 06, 07, numărul de cazuri care scăzuse sub 200, cazurile din Terapie Intensivă erau 150-160, a urmat cea de-a treia perioadă cu măsuri de relaxare, weekendurile prelungite, poate şi unele îndemnuri la nerespectarea unor reguli, precum şi bagatelizarea acestei pandemii şi am putut observa foarte rapid creşterea numărului de cazuri noi. Situaţia nu este numai la noi, este şi în celelalte ţări europene, dar la noi parcă recrudescenţa parcă a fost mai acută”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă sunt luate în calcul măsuri de restricţie care să fie impuse acum, Tătaru a răspuns: ”Judecăm fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare anchetă epidemiologică va duce la un rezultat în care putem vizualiza o transmitere comunitară. În măsura în care există acea transmitere comunitară accentuată ne gândim ca punctual în anumite locaţii să putem impune şi alte restricţii: izolarea acelui focar, carantinarea acelei zone. Noi trebuie să izolăm un focar pentru a nu se extinde. Cât timp avem acele focare care erau în centrele de bătrâni, în spitale, erau identificate, erau izolate, erau tratate. Când apare transmiterea în comunitate, avem un alt tip de activitate”.

Întrebat, de asemenea, dacă vor fi închise plajele sau Constanţa, Nelu Tătaru a afirmat că ”în acest moment nu avem acest pericol”.

”În acest moment avem acea listă cu ţările din Europa în care erau repartizate cele la început 17 apoi 22 de ţări în care când ne întoarceam intram în izolare. Orice măsură se ia şi într-o reciprocitate cu ţara respectivă. Şi ei când vor vedea în context european că România reprezintă un risc s-ar putea să ne introducă în izolare când vom ajunge în acea ţară. Se aşteaptă ca într-o zi, două să avem decizia la nivel european, acei indicatori pentru a face această listă şi în măsura în care vom avea o listă nouă cu ţările din care ne întoarcem şi nu vom intra în izolare, o vom da publicităţii”, a susţinut el.

Tătaru a subliniat că sistemul medical nu poate lupta singur.

”Avem o săptămână de foc în care putem vedea ce a generat acest weekend de nerespectare a unor reguli de distanţare fizică, a unor reguli de igienă şi precauţii. Suntem pregătiţi ca sistem medical, dar nu putem lupta doar noi singuri”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, ”putem fi mai relaxaţi în sensul în care nu mai suntem în acea etapă de vârf, dar ceea ce s-a întâmplat în aceste două săptămâni ne-a arătat că putem reveni oricând acolo chiar dacă acum suntem mai pregătiţi, chiar avem echipamente, chiar dacă ştim cu cine luptăm, virulenţa coronavirusului”.

”Nu este mai puţin agresiv, ţine de câţi dintre noi transmitem, dacă aveam acum trei săptămâni o transmitere 06, 07 acum avem în jur de 1,4 şi vedem şi agresivitatea şi vedem şi transmiţătorii dintre noi. Sunt acţiuni cum a fost pe litoral în care vin din toată ţara, nu respectă nicio regulă, se întorc în toată ţara. Atenţia noastră trebuie să fie maximă”, a mai spus el.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.