Automobilele electrice pun în pericol locurile de muncă

Automobilele electrice pun în pericol locurile de muncă

Comisia Europeană subestimează impactul unei dezvoltării prea rapide a vehiculelor electrice asupra locurilor de muncă din industria auto, au avertizat constructorii auto europeni pe baza unui raport publicat marţi de firma FTI Consulting, informează AFP.

"Comisia recunoaşte că vehiculele electrice au nevoie de mai puţină mână de lucru decât vehiculele echipate cu un motor cu combustie internă însă studiul FTI arată că CE subestimează impactul negativ al ţintelor sale privind limitarea emisiilor de CO2", afirmă Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) într-un comunicat de presă.

Această critică deschisă a uneia din măsurile principale din Pachetul pentru Mobilitate Curata intervine cu câteva zile înaintea unui vot important în cadrul comisiei de mediu din Parlamentul European cu privire la acest pachet legislativ.

La începutul lunii noiembrie 2017, executivul european propus impunerea unei reduceri cu 30% în medie a emisiilor de CO2 ale autoturismelor particulare până în 2030.

"Producătorii auto doresc să facă tranziţia spre vehiculele cu emisii zero. Cu toate acestea, întregul lanţ de producţie european va trebui să se transforme într-un ritm care este sustenabil, care să protejeze mediul şi viabilitatea pe termen lung a sectorului" a declarat secretarul general de la ACEA, Erik Jonnaert.

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene (care reprezintă statele membre) discută în prezent care sunt propunerile lor vis a vis de această propunere, înainte de a putea demara negocieri între instituţii.

Un proiect de raport al Comisiei de Mediu din Parlamentul European, care va fi votat săptămâna următoare, avansează obiective mult mai ambiţioase: o reducere de 50% a emisiilor de CO2 până în 2030, precum şi obiective ambiţioase în materie de producţie de vehicule cu emisii reduse.

Raportul Comisiei de Mediu este un preambul al poziţiei Parlamentului, care cel mai probabil va fi votată în luna octombrie.

Însă, potrivit ACEA un "marş forţat" în ceea ce priveşte producţia de vehicule electrice ar fi foarte dăunător pentru industria auto, şi ar lovi în mod disproporţionat producătorii de componente auto. Producţia şi mentenanţa vehiculelor echipate cu baterii electrice necesită mai puţină mână de lucru pentru că tehnologia lor este mai puţin complexă şi ele conţin mai puţine piese detaşate, reamintesc constructorii.

ACEA subliniază că industria auto este responsabilă pentru mai mult de 11% din locurile de muncă din industria manufacturieră în UE. Însă în 14 regiuni din UE, concentrate în Cehia, Germania, Italia, Slovacia, Ungaria, România, Suedia şi Marea Britanie, sectorul auto reprezintă chiar mai mult de 20% din locurile de muncă din industria manufacturieră. UN avans forţat spre automobilele electrice vor afecta în mod disproporţionat locurile de muncă în aceste regiuni, se arată în raportul FTI.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.