Ancheta celor 68 de vameși, acuzați că luau șpagă, la final. A durat 9 ani Recomandat

Ancheta celor 68 de vameși, acuzați că luau șpagă, la final. A durat 9 ani

Unul dintre cele mai răsunătoare dosare de corupție din județul Vaslui, cel al vameșilor din Albița, a ajuns, în sfârșit, la final.

După aproximativ 9 ani, statul își arată forța și lasă dosarul în pronunțare pentru luna septembrie. În tot acest timp, vameșii inculpați au cerut repunerea pe rol a dosarului în speranța că, odată acceptată cererea lor, procesul va demonstra că, de fapt, sunt nevinovați și vor putea beneficia, la final, de compensații și pensii. De cealaltă parte, judecătorii iau în calcul prescripția în condițiile în care o sentință în acest dosar ar fi imposibil de dat dacă sunt respectate deciziile Curții Constituționale de egalitate. În plus, ar fi un caz unic în istorie ca un judecător să se pronunțe cu o pedeapsă asupra unor fapte prescrise, spune vremeanoua.ro

După mai bine de 9 ani de judecată, statul își arată în sfârșit mușchii și decide pronunțarea în dosarul vameșilor acuzați de corupție și trimiși în judecată încă din 2013. Magistrații au decis să-și spună ultimul cuvânt la jumătatea lunii septembrie și este luată în calcul varianta prescripției faptelor. În tot acest timp, vameșii inculpați în dosar au cerut repunerea pe rol a dosarului penal în speranța că, odată acceptată cererea lor, ar putea fi scoși nevinovați. În aceste condiții, vameșii s-ar putea îndrepta împotriva statului și să ceară compensații. În schimb, magistrații au decis să respingă cererea formulată și să amâne pronunțarea pentru luna octombrie. Conform unor surse judiciare, o sentință în acest dosar ar fi imposibil de dat în condițiile în care sunt respectate deciziile Curții Constituționale de egalitate. În plus, ar fi un caz unic în istorie ca un judecător să se pronunțe cu o pedeapsă asupra unor fapte prescrise.

Reamintim că, în 2013, DNA Iași, prin vocea procurorului Emilian Eva, reușește să dea o nouă lovitură puternică de imagine pentru cel mai mare punct de trecere a frontierei de stat de pe granita de est a UE, Vama Albita: 17 din cei 68 de vameși au fost arestați preventiv, pentru luare de mită și, într-un caz, trafic de influență. Procurorii DNA, după luni bune de strâns probe, a reușit să convingă judecătorii, cel puțin în faza propunerii de arestare preventivă, că vameșii de la Albița obișnuiau să ia mită de la cei care tranzitează cu diferite mărfuri acest punct vamal. Situația rușinoasă vine după ce, în 2011, nu mai puțin de 47 de polițiști de frontieră au fost „săltați” cu mascați pentru același gen de infracțiune și au petrecut câteva luni în arest preventiv. Arestarea vameșilor nu a luat pe nimeni prin suprindere astfel că mulți erau pregătiți de moment, aparținătorii venind din timp pe holurile Tribunalului cu schimburile necesare unei șederi prelungite.


schmitz ecoflex video


schmitz gotha video

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.