ANALIZĂ. Scumpirea MOTORINEI va arunca economia în aer

ANALIZĂ. Scumpirea MOTORINEI va arunca economia în aer

Majorarea accizei la carburanţi ar putea adaugă la rata inflaţiei circa 0,4 puncte procentuale, existând şi riscul unor majorări suplimentare la nivelul tarifelor la energia electrică, dar impactul acestor factori ar putea fi contracarat de evoluţia preţurilor la alimente, în special la legume şi fructe, a declarat, pentru Agerpres, Horia Braun, economistul-şef BCR.

"Pentru acest final de an nu ne-am revizuit, deocamdată, estimarea privind rata inflaţiei, pe care o vedem în continuare să atingă nivelul de 1,9%. Deşi anunţata majorare a accizei la carburanţi ar putea adaugă la rata inflaţiei circa 0,4 puncte procentuale şi mai există şi riscul unor majorări suplimentare la nivelul tarifelor la energia electrică, pe datele pe care le avem acum, se pare că preţurile la alimente, în special la legume şi fructe, ar putea avea o evoluţie de natură sa contracareze o parte din impactul factorilor inflaţionişti menţionaţi. Rămâne totuşi de văzut dacă nu cumva o majorare a preţurilor la carburanţi se va rostogoli nestăvilit pe lanţul de costuri, ţinând cont că, de exemplu, în cazul unor produse alimentare, costurile cu transportul au o pondere relevantă în preţul de vânzare. Concluzionând, inflaţia la 2017 o prognozăm la 1,9%, neschimbată, însă ataşăm acestei proiecţii riscuri în creştere privind înregistrarea unei inflaţii mai ridicate cu circa 0,2 - 0,3 puncte procentuale", a explicat Braun.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit, la începutul acestei luni, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 1,9%, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, de la 3,1% anterior, iar pentru finalul primului semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,5%.

De asemenea, analiştii financiari bancari se aşteaptă ca inflaţia anuală la finalul anului curent să ajungă la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor.

Astfel, într-un sondaj intern realizat în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) se menţionează faptul că absolut toţi analiştii chestionaţi au indicat o majorare a aşteptărilor inflaţioniste pentru finalul anului curent şi următor.

Răspunsurile oferite plasează inflaţia anuală la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor, marginal peste ultimele proiecţii ale BNR, respectiv 1,9% pentru finalul anului curent şi 3,2% pentru finalul anului 2018 (acestea din urmă nu includ impactul majorării accizei pe combustibil care va intra în vigoare începând cu luna septembrie 2017), se menţiona concluziile cercetării AAFBR,

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.