Afacerile cu mașini iau avânt

Afacerile cu mașini iau avânt

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în a patra lună a acestui an cu 5,6% faţă de aprilie 2016, ritm încetinit faţă de martie, în timp ce serviciile prestate populaţiei au avansat cu 13,7%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 


Afacerile cu maşini au fost stimulate în acest an de eliminarea timbrului de mediu pentru maşinile second-hand, de la 1 februarie, ceea ce a adus la creşterea masivă a înmatriculărilor. În luna martie, afacerile cu maşini au înregistrat un avans de 21,1%.

În aprilie, cel mai mare avans faţă de aceeaşi lună a anului trecut, de 16%, a fost înregistrat de serviciile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor, urmate de comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente (+13,5%) şi comerţul cu autovehicule (+4,7%).

Din segmentul serviciilor prestate populaţiei, cel mai mare avans l-a înregistrat în martie jocurile de noroc şi alte activităţi recreative, cu o creştere de 27,5%, urmat de agenţiile turistice (+14,4%).

Faţă de luna precedentă, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut în aprilie cu 12,9%, pe serie brută, şi cu 1,6%, pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

De asemenea, tot faţă de martie, serviciile de piaţă prestate populaţiei au scăzut în aprilie cu 0,2%, ca serie brută, dar au crescut cu 2,2% pe seria ajustată.

În 2016, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au urcat cu 18% faţă de 2015.

Afacerile de retail au fost susţinute anul trecut de creşterea puternică a salariilor, tendinţă care continuă în 2017.

Ultimele statistici arată că, în aprilie, câştigul mediu net a crescut cu 1%, la 2.366 lei, echivalent cu 522 euro, nou record istoric.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.