700 șoferi de camion au preferat să plătească amenzi pentru ca ISCTR să nu le cântărească marfa Recomandat

700 șoferi de camion au preferat să plătească amenzi pentru ca ISCTR să nu le cântărească marfa

Peste 700 de șoferi au refuzat anul trecut cântărirea camioanelor încărcate și au preferat să plătească amenda pe persoană fizică. Dacă ar fi acceptat să tragă camionul pe cântar și s-ar fi constatat o supraîncărcare a acestuia, amenda era de până la cinci ori mai mare.

Orice transport pe drumurile publice este reglementat în ceea ce privește greutatea încărcăturii, în sensul că nu poate fi depășită o masă totală maximă, în funcție de categoria de drum. Astfel, transporturile grele sunt verificate și cântărite de inspectorii Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier (ISCTR).

Ordonanța guvernului 43 din 1997 privind regimul drumurilor arată că „refuzul de a supune vehiculul verificării prin cântărire şi/sau măsurare a dimensiunilor, refuzul de a însoţi vehiculul personalului cu atribuţii de control în vederea cântăririi şi/sau măsurării dimensiunilor transportului, precum şi refuzul de a prezenta personalului cu atribuţii de control documentele privind transportul, cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, aplicată conducătorului auto”. Dacă plătește amenda în 48 de ore, acesta se înjumătățește.

De această lege deficitară profită tot mai mulți transportatori care se știu că depășesc cu mult greutatea admisă pentru a circula pe drumurile din țară.

Sancțiuni ridicole
În situațiile tot mai dese în care activiștii de mediu reclamă transporturi supraîncărcate cu lemn, nisip sau piatră pentru balastiere, șoferii preferă să primească amenda în nume propriu, banii fiind ulterior recuperați de la patronul firmei care a organizat transportul.

De această lege strâmbă s-a lovit și activistul de mediu Daniel Bodnar în încercarea sa de a stopa tăierile ilegale de păduri.

Inspectorii ISCTR nu pot face mai mult pentru că așa este făcută legea. Refuzul de cântar este tot mai des întâlnit printre șoferi, asta e singura sancțiune pe care o pot aplica”, a scris Bodnar.

La nivelul județului Suceava, unde se reclamă tot mai des această practică de refuz a cântarului, au fost date anul trecut 67 de astfel de amenzi. Anul acesta, în primele patru luni, au fost emise 292 de amenzi la nivel național pentru refuzul de cântar, în județul Suceava fiind aplicate 48 de astfel de sancțiuni.

Dacă s-ar supune cererii inspectorilor de la ISCTR de a cântări camionul, amenda ar putea ajunge până la 30.000 de lei în cazul camioanelor cu axă triplă. Legea mai spune că Poliția ridică plăcuțele de înmatriculare ale camionului până la remedierea situației. Dar acest lucru se poate rezolva foarte ușor prin descărcarea surplusului din camion, după care autovehiculul își poate continua cursa.

Potrivit unui răspuns transmis la solicitarea Europa Liberă de directorul ISCTR, Bogdan Durlea, anul trecut inspectorii instituției au aplicat 711 amenzi șoferilor opriți în trafic care au refuzat cântărirea încărcăturii din camioanele mai mari de 12 tone.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.