30 milioane euro pagubă după „dispariția” a 10 camioane cu țigări. Poliția crede că e vorba de 50 camioane Recomandat

30 milioane euro pagubă după „dispariția” a 10 camioane cu țigări. Poliția crede că e vorba de 50 camioane

Cazul celor 10 TIR-uri cu ţigări în valoare de 30 milioane euro, dispărute în Vama Albița la punctul de trecere a frontierei din România şi Republica Moldova, este în prezent investigat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanța, România.

Potrivit postului Radio Europa Liberă, anchetatorii verifică, dacă pe lângă cele 10 transporturi cu țigări dispărute în Vama Albița nu ar mai exista și altele, poate chiar până la 50 de astfel de transporturi, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Totodată, este verificată informaţia dacă automarfarele au intrat rutier, prin Vama Siret (județul Suceava), sau prin Portul Constanța. Din informațiile aflate de Europa Liberă se pare că aceste autovehicule au intrat totuși prin vama rutieră din Siret. La fel este verificată implicarea în acest caz a unor lucrători vamali și șefi de puncte vamale din Albița, Siret și Portul Constanța.

Ancheta mai verifică dacă aceste țigări au rămas în România, unde au fost comercializate, sau dacă au fost transportate în vestul Europei.

"Astfel, dacă au fost vândute în România, așa cum e cel mai probabil, aceasta aduce și o păgubire a bugetului public cu sumele din accize și taxe vamale", scrie Europa Liberă.

Pagubă estimată este de circa 90 de milioane de lei româneşti (peste 18 milioane euro).

În plus șeful Vămilor din România, Marcel Mutescu, a venit în Republica Moldova, încercând să găsească urmele acestor transporturi.

Potrivit datelor oficiale acesta s-a aflat în vizită în Republica Moldova la finele lunii martie 2021 şi a discutat cu Sergiu Burduja, şeful Serviciului Vamal, mai multe subiecte, inclusiv despre stadiul de implementare a proiectului de reabilitare şi modernizare a punctelor de trecere ”Sculeni-Sculeni”, ”Leuşeni-Albiţa” şi ”Giurgiuleşti-Giurgiuleşti”.

TIR-urile cu ţigări nu au intrat în Republica Moldova

Amintim că o anchetă a arătat că anul trecut 10 camioane umplute cu țigări, în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, destinate Republicii Moldova au dispărut în punctul de frontieră din Albița/jud.Vaslui, unde trebuiau să treacă controlul vamal şi de frontieră.

Transportul era efectuat de firma OOO "Kh.ESSERS RUS", societate înregistrată în regiunea Kaliningrad din Rusia și în Lituania și care se prezintă ca filiala rusă a companiei de transport belgiene H.Essers.

Olesea Puşcaşu, de la Secția relații publice a Serviciului Vamal al Republicii Moldova a declarat pentru Mold-street.com, că instituţia a verificat informaţia privind aceste transporturi şi s-a constatat că niciunul nu a intrat în Republica Moldova.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.