20 de camioane parcate în fața guvernul britanic în semn de protest Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Peste 20 de camioane încărcate cu crustacee au parcat în preajma Parlamentului britanic şi a sediului guvernului condus de Boris Johnson pentru a protesta faţă de birocraţia post-Brexit care a strangulat exporturile de peşte în Uniunea Europeană, relatează Reuters.
Pescarii britanici nu şi-au putut exporta marfa din pricina certificatelor de pescuit, controalelor sanitare şi declaraţiilor vamale introduse la începutul anului, care au dus la întârzieri la livrare şi astfel la respingerea capturilor de peşte de către cumpărătorii europeni. Camioane inscripţionate cu „Carnajul Brexit” şi „Guvernul incompetent distruge industria crustaceelor” au fost parcate în semn de protest la câţiva metri de biroul lui Boris Johnson de pe Downing Street numărul 10.
Poliţia le-a pus întrebări şoferilor în legătură cu prezenţa lor acolo. Gary Hodgson, directorul firmei Venture Seafoods, care exportă crabi şi homari vii şi conservaţi în UE a spus: „Credem că sistemul s-ar putea prăbuşi. Premierul Boris Johnson ar trebui să fie cinstit cu noi, cu sine şi cu populaţia britanică referitor la problemele industriei”. Acesta a precizat pentru Reuters că un operator a avut nevoie de 400 de pagini de documentaţie săptămâna trecută pentru a-şi putea transporta captura în Europa. David Rosie, de la firma DR Collin & Son, care are 200 de angajaţi, spune că înainte de Brexit ducea în Franţa câte unul sau două camioane pe noapte - un transport de crabi, homari şi langustine în valoare de circa 150,000 lire sterline (169,000 de euro) - în timp ce anul acesta nu a reuşit să treacă peste graniţă nici măcar unul. „Pescarii şi-au pierdut sursele de trai la o bătaie de ceas”, a spus acesta referindu-se la ieşirea Marii Britanii din UE. În urma acordului comercial semnat luna trecută între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, comerţul e liber de taxe vamale şi cote, dar la graniţă trebuie verificate mărfurile şi completate documente. Astfel că nu mai sunt posibile sisteme expres de livrare a bunurilor.
Asociaţia scoţiană Food & Drink a declarat că exportatorii ar putea avea pierderi de peste 1 milion de lire pe zi. Comunităţile de coastă au votat în majoritate pentru Brexit, dar spun acum că nu au anticipat un asemenea impact.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?