2.900 lei amendă dacă nu ai cauciucuri de iarnă Recomandat

2.900 lei amendă dacă nu ai cauciucuri de iarnă

Codul Rutier prevede că anvelopele de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, reamintește IPJ Covasna. Șoferii care nu se conformează riscă amenzi între 1.305 şi 2.900 lei. În plus, conducătorii auto care încă nu au schimbat cauciucurile riscă să rămână şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii.

„Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ≪all seasons≫.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului”, transmite IPJ Covasna.

Astfel, oamenii legii reamintesc și că este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 lei), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare, se mai arată în comunicatul IPJ Covasna. (covasnamedia)

Aceea sursă mai arată că se recomandă tuturor conducătorilor auto să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de a conduce și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.


I LOVE DRACULA EP.01


ASCET SERVICE FORD TRUCKS

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.