17.800 lei amendă și 13 permise reținute în prima zi a acțiunii Truck&Bus a Poliției Rutiere

17.800 lei amendă și 13 permise reținute în prima zi a acțiunii Truck&Bus a Poliției Rutiere

În perioada 10-17.05.2021 a.c. sunt organizate activități de control în trafic, la nivel național, sub egida Organizațiilor Polițiilor Rutiere din Europa (ROAD POL).


În acest context, la nivelul Brigăzii Rutiere, se află în desfășurare acțiunea Truck&Bus, în cadrul căreia polițiștii rutieri, în colaborare cu inspectori din cadrul I.S.C.T.R, au verificat următoarele tipuri de autovehicule:
-cele destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1locuri;
-cele destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Obiectivele acțiunii sunt următoarele:
-verificarea respectării perioadelor de conducere, a pauzelor şi perioadelor de odihnă, de către conducătorii autovehiculelor şi existenţa atestării metrologice a aparaturii tahograf;
-legalitatea tipului de transport, sub aspectul autorizării, efectuat prin curse regulate şi ocazionale;
-deţinerea documentelor necesare efectuării transportului public de persoane/marfă de către operatorul de transport şi de conducătorul auto;
-verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente;
-respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane, avându-se în vedere situaţiile în care persoanele sunt transportate în picioare;
-verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, faţă de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz;
-se va acorda o atenţie sporită asupra elementelor privind siguranţa circulaţiei: starea psiho - fizică a conducătorilor auto, verificarea alcoolscop a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport, respectarea limitelor legale de viteză pe categorii de drumuri, valabilitatea inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului.

Totodată, polițiștii rutieri verifică modul în care conducătorii autovehiculelor care efectuează transport de persoane, respectiv pasagerii acestora, respectă prevederile Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.
În urma controalelor efectuate pe aceasta linie nu au fost constatate situatii in care sa fie necesară dispunerea măsurilor legale.

>La activitățile de control desfășurate astăzi, 10 mai a.c., polițiștii Brigăzii Rutiere, au aplicat 42 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 17.800 lei după cum urmează:
• 10 sancțiuni transport persoane;
• 25 transport marfă;
• 7 sancțiuni aplicate pentru alte categorii de autovehicule

>>În cadrul acțiunii, au fost reținute 13 certificate de înmatriculare (din care 3 transport persoane și 10 transport marfă), pentru deficiențe tehnice sau dotări suplimentare, 3 seturi de plăcuțe cu numărul de înmatriculare și 3 permise de conducere în vederea suspendarii dreptului de a conduce pentru 90 zile, pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care efectuează transport de marfă sau transport persoane, sub influența băuturilor bauturilor alcoolice( 0,13, 0,13 și 0,22 mg/l alcool pur în aerul expirat);
De asemenea, într-o situație s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru lipsa autorizației de transport sau copiei conforme valabile.

Exemple:
1. În data de 10 mai a.c., pe Șos. Chitila, a fost depistat un bărbat în vârsta de 41 de ani, care efectua transport rutier de persoane contra cost, iar în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1305 lei, asupra ei fiind dispusă și măsura suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

2. În data de 10 mai a.c., pe Șos. Chitila, a fost depistat un bărbat în vârsta de 35 de ani, care efectua transport rutier de marfă în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice.
Conducătorul autovehiculului a fost testat cu aparatul etilotest iar valoarea indicată a fost de 0,22 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1305 lei, asupra ei fiind dispusă și măsura suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

3. În data de 10 mai a.c., pe Șos. Chitila, a fost depistat un bărbat în vârsta de 71 de ani, care efectua transport rutier de marfă în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice.
Conducătorul autovehiculului a fost testat cu aparatul etilotest iar valoarea indicată a fost de 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat.
De asemenea, vehiculul avea parbrizul fisurat și dispersoarele din spate stânga și dreapta fisurate, ușa stânga față corodată, lipsă oblon spate și bara de protecție spate deteriorată.
Persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1595 lei, asupra ei fiind dispusă și măsura suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile precum și reținere certificatului de înmatriculare.

4. La data de 10 mai a.c., pe Șos. Chitila, a fost depistat un conducător de autovehicul care efectua transport public de persoane contra cost, fără a deține autorizație sau copie conformă valabilă eliberată de autoritatea competentă. Totodată, în urma controlului efectuat, s-a constatat faptul că avea certificatul de înmatriculare reținut.
Persoana în cauză a fost sancționată cu amendă în valoare de 1000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului pentru o perioadă de 6 luni, prin reținerea certificatului de înmatriculare și plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

•Recomandăm conducătorilor care efectuează transport de persoane/transport de marfă:
- să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice/substanțelor psihoactive;
- să respecte timpii de odihnă atunci când efectuează activități de transport;
- să dețină documentele prevăzute de legislația incidentă domeniului transporturilor.
- pentru conducatorii care efectuează transport de persoane, să poarte masca de protectie atunci când transportă pasageri și sa respecte măsurile de protectie stabilite de lege;

Acest tip de acțiuni sunt organizate în permanență de către Brigada Rutieră, în vederea reducerii riscului rutier și impunerii unui climat de ordine publică și siguranță rutieră pe drumurile publice din municipiul București.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.