VIDEO Când vom circula pe fiecare tronson de pe Autostrada Sibiu - Pitești Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
- Video
Luni, 01.08.2022, CNAIR a semnat cu asocierea italiano-română WeBuild-Tancrad cel mai mare contract al său acordat vreodată prin licitație: 5,323 miliarde lei fără TVA, adică 99,98% din valoarea estimată pentru cei 37,40 kilometri dintre Cornetu și Tigveni.
Perioada de proiectare este de 12 luni și cea de execuție 45, cu 10 ani garanție.
Este nu doar cea mai scumpă bucată de autostradă, ci și cea mai dificilă, chiar mai grea decât vecina, Secțiunea 2 Boița-Cornetu, aceasta din urmă fiind parafată cu turcii de la Mapa-Cengiz în 07.02.2022 pe "doar" 4,25 miliarde lei fără TVA pentru 31,33 kilometri, intrată oficial în perioada de proiectare la 01.07.2022 cu termen 18 luni plus alte 50 de lucrări în teren.
Revenind la Secțiunea 3, cifrele sunt impresionante: aproximativ 50 de poduri și viaducte doar pe autostradă, dar și tunelul Poiana de 1,7 km, cel mai lung de pe traseul Sibiu-Pitești. Plus două noduri rutiere și un ecoduct-mamut rar întâlnit chiar la nivel european, un veritabil pod pentru animale peste DN7, calea ferată și Râul Olt la sud de Mănăstirea Cornet.
Ne declarăm mulțumiți dacă vom circula mai devreme de 7 ani pe acest sector, având în vedere dificultățile tehnice deosebite, calitatea execrabilă a studiului de fezabilitate (așa cum v-am explicat de nenumărate ori timp de 7 ani) și ofertarea în orb, la 99,98% din prețul estimat, cu riscuri geotehnice și financiare imense, coroborate cu mobilizarea și atitudinea dezamăgitoare ale celor de la WeBuild/Astaldi din ultimele luni, toate puse peste birocrația încâlcită și fuga de responsabilitate a oficialilor CNAIR.
Celelalte tronsoane din Autostrada Sibiu - Pitești?
Pe primii 13,17 kilometri dintre Sibiu și Boița cei de la PORR se mișcă bine și sunt șanse maxime să circulăm pe aici la sfârșitul acestui an. Același antreprenor austriac tocmai a depus PAC (Proiect pentru Autorizarea lucrărilor de Construire) pe Tigveni-Curtea de Argeș (9,86 km) și putem vedea primele utilaje în teren la finalul lui 2022 dacă se emite rapid autorizația de construire. Termenul contractual de execuție este de 44 luni.
Pe Curtea de Argeș-Pitești (30,35 km) italienii de la WeBuild ne-au dezamăgit în ultimele luni și îi așteptăm să își respecte blazonul, să rezolve situația terasamentelor și să accelereze ritmul ca să termine lotul în 2025.
Cei 122,11 kilometri ai Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești au acum constructori de la un capăt la altul. Să sperăm că toți își vor duce angajamentele la bun sfârșit, chiar dacă nu prea curând.
Video
Articole înrudite
- VIDEO Cum arată cei 32 de km de autstradă deschiși azi. Pe unde trec?
- VIDEO Cum va arăta Autostrada Sibiu - Făgăraș?
- VIDEO Cum se lucrează la „Tunelurile pentru urși” de pe Autostrada Lugoj - Deva?
- VIDEO Se pregătesc intersecții rutiere pe 3 niveluri. Cum vor arăta?
- VIDEO Un camion s-a răsturnat în județul Sibiu